13404
16:26 17.032022

Президент України провів зустріч із прокурором Міжнародного кримінального суду

Політика 10495

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч у режимі відеоконференції з прокурором Міжнародного кримінального суду (МКС) Карімом Ханом, який перебуває в нашій країні з візитом.

Глава держави відзначив важливість рішення Міжнародного кримінального суду про відкриття розслідування щодо жахливих порушень Росією міжнародного кримінального права під час вторгнення в Україну.

Президент також подякував за візит до нашої країни в цей складний час.

«Для нас дуже важливо в час війни, в час агресії російської держави проти наших людей те, що ви так швидко відреагували, так фахово», – констатував Володимир Зеленський.

Він запевнив, що українська влада готова надавати максимальне сприяння в діяльності слідчій групі МКС, яка з березня розпочала роботу в нашій країні. До цієї роботи залучені Генеральний прокурор України та відповідні правоохоронні органи.

«Всі розуміють, що відбувається. Є вже дві тисячі полонених, є свідки, є відеосвідчення і все, що вони сказали без тиску. Всі, хто забрали життя в людей ні за що на нашій землі, повинні бути покарані. Будемо з вами співпрацювати на найвищому рівні», – зазначив Глава держави.

Він наголосив, що жоден воєнний злочин чи злочин проти людяності, скоєний унаслідок агресії Росії проти України, не має залишитися безкарним. Кожен винний має бути притягнутий до міжнародно-правової та кримінальної відповідальності – від виконавців до військово-політичного керівництва країни-агресора.

Карім Хан зі свого боку розповів, що він уже мав можливість ознайомитися з фото- та відеоматеріалами, на яких зафіксовано наслідки вторгнення та бомбардувань у Маріуполі та інших містах – страждання людей, зокрема дітей та жінок.

«Закон має зараз іти вперед і використовуватися для захисту цих людей», – наголосив прокурор Міжнародного кримінального суду.

Він констатував: задля підтримки України в цій боротьбі відбулося історичне швидке єднання великої кількості країн.

«Вони зрозуміли, що верховенство права не може жити просто в університетах і судах. Це треба впроваджувати у реальність, якщо ми хочемо, щоб була справедливість», – додав Карім Хан і зазначив, що очікує на ефективну співпрацю з Україною та отримання інформації з усіх перехоплених свідчень для того, щоб дійсно дійти до суті.

Володимир Зеленський наголосив, що готовий всіляко сприяти розслідуванню МКС, «щоб усі злочинці були притягнуті до відповідальності».

Про це повідомляє Офіс президента.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах