13446
22:40 29.032022

Переговори в Стамбулі: українська делегація передала свої пропозиції і бачення закінчення війни

Політика 17858

29 березня в Стамбулі відбувся перший раунд перемовин представників України та РФ. Українська делегація передала свої пропозиції й бачення закінчення війни.

За результатами першого раунду перемовин радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк на брифінгу розповів, що Україна пропонує підписати договір про міжнародні гарантії безпеки для нашої держави. «Імплементація цього договору відбуватиметься за такою процедурою. Спочатку це буде референдум, на якому всі громадяни України висловлять свою позицію щодо цього договору та до того, як він має працювати. Після цього буде йти ратифікація в парламентах країн-гарантів і парламенті України. Це ключове. Тобто ми маємо отримати підтримку суспільства, щоб договір дійсно був консолідуючим для нас», – зазначив він.

За словами Михайла Подоляка, питання Криму є окремим пунктом договору, в якому українська сторона пропонує зафіксувати позицію України та РФ, протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму та Севастополя. Окремим пунктом українська сторона пропонує російській таке: Україна і РФ не будуть протягом цього часу використовувати військові чи збройні сили, щоб вирішити питання Криму.

«Що стосується території ОРДЛО, то ці питання винесені в окремий пункт, який буде проговорюватися в рамках перемовин між президентами України та РФ. Тобто всі спірні питання вже більш-менш проговорені, наші пропозиції зроблені», – заявив Михайло Подоляк.

Ще один наш переговірник, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, зазначив, що референдум може відбутися лише в умовах мирного часу. Окрім того, за його словами, російська сторона заявила, що визнає Віденську конвенцію, одна зі статей якої передбачає, що в разі, коли міжнародний договір укладений під тиском, він не має сили. «Тобто, щоб він дійсно працював, має бути повний мир на території України… Якщо всі сторони приймуть таку позицію, це означатиме припинення війни, відвід військ, люди, які виїхали, мають повернутися з-за кордону, і потім уже будуть запускатися механізми… які нам треба буде провести», – пояснив Давид Арахамія. Ніяких документів сьогодні ми не підписували, уточнив політик.

У свою чергу, дипломат Олександр Чалий, який очолює юридичну групу в українській делегації на переговорах з РФ, заявив, що Україна готова зафіксувати позаблоковий статус без вступу до військово-політичних союзів. «Договір про гарантії безпеки – це можливий дипломатичний формат закінчення війни. Це можливість відновити дипломатичними засобами територіальну цілісність і безпеку України», – сказав він.

Дипломат також зазначив, що ключова вимога української делегації на переговорах з РФ щодо майбутнього договору – це «чіткі юридично зобов’язальні гарантії безпеки України, які за своїм змістом і за своєю формою повинні бути аналогічні статті 5 НАТО». «Тобто, якщо Україна буде об’єктом будь-якої агресії чи будь-якого військового нападу, чи будь-якої військової операції, ми вправі упродовж трьох днів вимагати негайних консультацій, і якщо ці консультації не призведуть до дипломатичного вирішення проблеми, то країни-гаранти повинні надати нам військову допомогу, озброєння і навіть (ми включаємо таке положення) закрити повітряний простір над Україною, зробити все можливе, щоб відновити безпеку України, і це є ключовою нашою вимогою», – наголосив Олександр Чалий.

«Якщо нам вдасться закріпити ці ключові положення, а для нас це найбільш принципова вимога, то Україна буде в позиції фактично зафіксувати свій сьогоднішній статус позаблокової і без’ядерної держави у формі постійного нейтралітету, що історично вже зафіксовано в нашій декларації про суверенітет, яка була прийнята 16 липня 1990 року», – розповів член делегації України.

«Відповідно до цього, такими гарантіями, які фактично дорівнюють статті 5 НАТО, ми, як це вимагає сьогодні Конституція України, не будемо розміщувати на нашій території іноземні військові бази, а також військові контингенти і не будемо вступати у військово-політичні союзи. Проведення військових навчань на нашій території буде мати місце за згоди країн-гарантів», – заявив дипломат.

«Принципово важливо, і це також одна із наших найбільш принципових позицій, що ніщо в майбутньому договорі не буде заперечувати права України на вступ до Європейського Союзу, і по-друге, країни-гаранти беруть на себе зобов’язання сприяти цим процесам», – підкреслив Олександр Чалий.

Заяву зробило Міністерство оборони РФ і представники російської делегації в Стамбулі. «У зв’язку з тим, що переговори з Україною переходять у практичну площину, прийнято рішення в рази скоротити військову активність на київському та чернігівському напрямках», – сухо повідомило Міноборони Росії.

Більш розгорнуту заяву дав заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін під час виступу за підсумками переговорів. «З урахуванням обговорених сьогодні принципів Міноборони Росії з метою підвищення взаємної довіри і створення необхідних умов для подальшого ведення переговорів і досягнення кінцевої мети – узгодження й підписання вищевказаного договору – прийняло рішення кардинально, в рази скоротити військову активність на київському і чернігівському напрямках», – сказано в коментарі Фоміна. Цей крок нібито дозволить владі України в Києві працювати над подальшими рішеннями. Більше подробиць делегація РФ пообіцяла надати після повернення до Москви.

Голова російської делегації в переговорах з Україною, помічник Путіна Володимир Мединський, заявив, що в обмін на нейтральний статус «Російська Федерація не заперечує проти прагнення України вступити до Європейського Союзу». Він також зазначив, що пропозиції України щодо гарантій безпеки не поширюються на територію Криму та Донбасу. Однак у Росії впевнені, що Україна має відмовитися від прагнення повернути ці території військовим шляхом.

Водночас він попередив, що припинення вогню з боку агресора не буде. Мединський стверджує, що сторонам треба пройти ще довгий шлях, щоб підготувати договір між країнами на «взаємовигідних» умовах. Росія висуне зустрічні ініціативи після розгляду пропозицій України. А деескалація на київському і чернігівському напрямках не означає припинення вогню, заявив він.

Нагадаємо: відведення ворожих військ на Чернігівщині та Київщині раніше підтвердив Генштаб ЗСУ. Однак, на думку українських експертів, справжньою причиною цього кроку можуть бути не переговори, а великі втрати. Кілька днів тому окремі підрозділи ЗС РФ почали відходити на територію Білорусі для ротації, перегрупування, евакуації поранених солдатів і поповнення запасів продовольства. При цьому ЗСУ продовжують контратакувати під Києвом. Днями вдалося звільнити Ірпінь, що свідчить про ослаблення позицій окупантів. А розповіді про переговори як причини відведення військ можуть бути спробою зберегти хорошу міну при поганій грі.

За даними ЗМІ, російська делегація полетіла на консультації в РФ.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах