13503
21:41 29.042022

Закарпаття з робочим візитом відвідав угорський держсекретар. Фото, відео

Політика 21752

У п’ятницю, 29 квітня, до нашого краю прибув Трістан Азбей, держсекретар Угорщини, відповідальний за реалізацію програми гуманітарної  допомоги «Hungary Helps» («Угорщина допомагає»). Політик провів ряд зустрічей у різних куточках Закарпаття.

Одним з перших відвідав саме Ужгород, де зустрівся з представниками Товариства угорської культури Закарпаття (ГО «ТУКЗ – КМКС»). Під час розмови сторони обговорили багато важливих питань, зокрема і війну в Україні та надання гуманітарної допомоги нашій державі з боку Угорщини.

«Сьогодні я мав на меті показати солідарність угорського уряду та його прагнення допомагати тим українцям, які постраждали від війни. Протягом останніх двох місяців Угорщина прийняла у себе понад 640 тисяч вимушених переселенців. Всі, хто зверталися до нас по допомогу отримали її – в угорських родинах проживають біженці з України, їхні діти навчаються у наших освітніх закладах, медичну допомогу теж отримують в угорських лікарнях. Ми розширили саме поняття гуманітарної допомоги та розробили ряд програм, які допомагають внутрішнім переселенцям, які через війну покинули рідну домівку та перебралися в інші регіони України», – розповів держсекретар.

Крім того, Трістан Азбей зазначив, що пишається угорською громадою Закарпаття, яка протягом десятиліть зберігає та плекає свої традиції, культуру та звичаї предків. Разом з тим, угорці краю активно долучаються до допомоги своїм співвітчизникам, які тікали від жахіть війни до Закарпаття. «Це показує єдність та велике серце людей, що прагнуть простягнути руку допомоги ближнім», – додав політик.

Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради зауважив, що допомога, яку наразі активно надає Угорщина в різних сферах життєдіяльності є вкрай важливою. Навіть на рівні уряду Угорщина визнала агресію Росії проти України та засудила її, підтримала всі санкції проти країни-агресора. Крім того, Угорщина долучилася до європейських країн, які підтримали  пришвидшену процедуру вступу України до ЄС. Маємо сподівання, що ця подія відбудеться найближчим часом.

«Та гуманітарна допопога, яку Угорщина надає Україні та Закарпаттю, зокрема, є найзначимішою в історії держави. Значну частину цієї допомоги відправляють в регіони, де щодня ведуться активні бойові дії, де знаходяться воїни, що борються за наше з вами життя та майбутнє. Інша частина допомоги залишається на Закарпатті, яке теж має потреби в цій допомозі, адже протягом двох місяців до краю офіційно прибуло 230 тисяч вимушених переселенців, а згідно неофіційних даних – понад 500 тисяч. Така велика кількість переселенців спричиняє чималі труднощі для органів місцевого самоврядування, адже їх необхідно забезпечити житлом та харчуванням,  в чому активно беруть участь й члени ГО «ТУКЗ – КМКС». Тому гуманітарна допомога з боку Угорщини, а особливо забезпечення продуктами харчування довготривалого зберігання, залишається актуальною й надалі. Про що ми повідомили держсекретаря та отримали позитивну відповідь», – додав Йосип Борто.

В рамках візиту на Закарпаття Трістан Азбей провів зустрічі в Мукачеві та Берегові, відвідав школу у селі Гать та гуртожитки Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, де зараз проживають вимушені переселенці.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини