13586
22:27 19.052022

Політичні пертурбації та зникнення двох фракцій: чим запам’яталось чергове засідання Закарпатської облради. Відео

Політика 25268

У четвер, 19 травня, в Ужгороді розпочалось пленарне засідання 6-ї сесії Закарпатської обласної ради. У залі зареєструвалось 56 депутатів. Засідання розпочалось з виконання національного гімну та молитви за Україну колективом академiчного камерного хору «Кантус».

Перед початком роботи хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять загиблих захисників, а голова обласної ради виголосив емоційну промову. «Це справжній геноцид росії проти народу України… Практично кожного дня ми отримуємо сумні звістки про загибель українських військовослужбовців та мирних жителів України, серед яких, на жаль, і закарпатці» – заявив голова ради. За його словами багатьох наших земляків посмертно нагороджено державними відзнаками – «За мужність».

Також Володимир Чубірко інформував, що у селі Яноші Берегівського району вже 1 червня нарешті стартує будівництво сміттєпереробного заводу. За його словами, на реалізацію цього проєкту міжнародні партнери виділили понад 7 млн євро. «Три млн євро виділили угорською стороною, до п’яти мільйонів – Євросоюзу. У нас є всі кошти, щоб реалізувати цей проєкт. Це спільне досягнення – перший повноцінний сміттєпереробний завод, який забезпечить утилізацію сміття 200 тисяч населення Берегівського району», – повідомив очільник обласної ради.

У президії цього дня був присутній і голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. Він зокрема подякував депутатам усіх рівнів та територіальним громадам за консолідацію зусиль для перемоги над окупантом. Подякував правоохоронцям та військовим за велику роботу, яка забезпечує стабільну ситуацію в регіоні, а також закликав не допускати будь-яких політичних спекуляцій, що в умовах воєнного стану створюють передумови до дестабілізації.

На порядку денному засідання цього разу було понад 50 питань, що стосуються комунальних закладів і майна ради, внесення змін до окремих рішень та звернень обласної ради. Із початку війни депутати збиралась на позачергове засідання аби підтримати військових та територіальну оборону. Однак уже назріла потреба у вирішенні багатьох інших питань. Зокрема і щодо внутрішньо переміщених та евакуйованих осіб із зони бойових дій.

Перед тим, як приступити безпосередньо до голосування були озвучені політичні заяви та звернення окремих партій і політиків.  Зокрема, це звернення про припинення діяльності «Опозиційної платформи – За життя». Документ підписали усі шість членів фракції. Двоє з них були головами постійних комісій, а відтак склали ці свої повноваження. Йдеться про  голову бюджетної комісії Івана Чубирко та очільника комісії з питань регіонального розвитку, комунального майна та приватизації Віктора Русина.

Новим головою постійної комісії з питань бюджету одразу було обрано депутатку від «Слуг народу» Наталію Штефуцу. За таке рішення проголосувало більшість депутатів облради.

А ось депутати ліквідованої фракції «ОПЗЖ» відтепер офіційно вважаються позафракційними.

Також було озвучено заяву про припинення існування ще однієї фракції у Закарпатській обласній раді, а саме «Команди Андрія Балоги». Депутати від цієї політсили оголосили про створення об’єднаної депутатської фракції «За майбутнє». Однак ті обласні обранці, котрі входили у «За майбутнє» до цього часу таке рішення не сприйняли і оголосили заяву, що їх фракція у кількості 6 чоловік продовжує своє існування у тому самому складі. Таким чином виходить, що в Закарпатській обласній раді тепер будуть діяти дві альтернативні фракції «За Майбутнє».

Ці події ймовірно пов’язані з тим, що не так давно обласний осередок політичної партії «За майбутнє» очолив народний депутат Віктор Балога – батько засновника політичної партії «Команда Андрія Балоги». Отож, на цьому тлі в області і мало відбутися політичне об’єднання двох політичних сил. Однак із поведімки депутатів обласної ради виходить, що «старі» члени фракції «За Майбутнє» не бажають об’єднуватися з «новими» від «Команди Андрія Балоги». А це означає, що з рішенням, яке було прийняте керівництвом партії «За майбутнє» у Києві, не погоджуються члени цієї політичної сили у регіоні.

До всього варто додати, що ці депутати запропонували також внести зміни до регламенту Закарпатської обласної ради, якими зменшується вплив керівника місцевого осередку політичної партії. Це рішення було прийнято більшістю голосів. Отож, чи продовжиться у Закарпатській обласній раді таке політичне дублювання, чи політики таки об’єднаються, покаже час.

 Приступивши до формування порядку денного депутати не підтримали внесення туди питання щодо об’єднання закладів позашкільної освіти, що перебувають на балансі облради. Більшість обранців висловились про цю ініціативу, як незрозумілу.

Після завершення політичних пертурбацій обласні обранці таки дійшли до голосування.

Зокрема, у ході засідання депутати мали заслухати звіт директора Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Ужгород» та затвердити фінансовий план цього підприємства. Однак обласні обранці звіт не прийняли і план не затвердили, натомість розірвали контракт із керівником аеропорту «Ужгород» Олегом Коцюбою. Причиною такого рішення, за словами керівництва облради, стала заборгованість аеропорту та «відсутність відповідей керівника аеропорту на запити депутатів». Нагадаємо, Олега Коцюбу призначили керівником міжнародного аеропорту «Ужгород» у травні 2021 року, контракт мав тривати чотири роки.

Ще одним кадровим рішенням обласної ради стало призначення очільника «Управління спільною власністю територіальних громад» обласної ради Антона Громового. За пропозицію призначити його керівником цієї установи проголосувало 52 з 56 присутніх депутатів.

У ході засідання депутати змінили межі міста Рахів. Згідно проєкту землеустрою площа міста має зрости утричі: з 524 га до близько 1,5 тис га. Раніше міський голова Рахова заявляв, що, за фактом, місто вже й так давно розрослося у цих межах. Депутати тільки юридично затвердили даний факт.

Аби стимулювати бізнес обласні обранці прийняли рішення про тимчасові заходи з підтримки субʼєктів господарювання на території області в умовах дії правового режиму воєнного стану. А саме звільнення від сплати оренди учасників бойових дій та їх близьких родичів, а іншим підприємцям надати знижку на оплату послуг, розміром 50%.

Також було прийнято рішення про запровадження нового механізму проведення конкурсів на зайняття посад керівників закладів культури та охорони здоров’я, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Йдеться про залучення до членів конкурсної комісії депутатів з постійної «майнової» комісії, керівництва ради та представників громадських організацій.

Під час засідання депутати затвердили перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що не підлягають приватизації, а також прийняли ряд рішень, щодо передачі рухомого та нерухомого майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у комунальну власність різним громадам.

Серед інших рішень депутати затвердили Антикорупційну програму Закарпатської обласної ради на 2022 – 2023 роки, Програму розвитку співробітництва між Закарпатською областю (Україна) та областю Боршод-Абауй-Земплен (Угорщина) на 2022-2024 роки та ін.

Наприкінці засідання Закарпатська обласна рада прийняла і ряд звернень. Зокрема депутати звернулися до ОВА та територіальних громад краю з приводу демонтажу пам’яток «радянщини», зважаючи на численні звернення жителів області через воєнну агресію росії. Чимало з них уже демонтовано, але ще багато залишається. Зокрема, голова облради розповів, що до нього звертаються з приводу демонтажу пам’ятника визволителям.

Підтримали депутати обласної ради і звернення до Департаменту екології та природніх ресурсів Закарпатської ОДА та Міністерства екології про припинення будівельних робіт зі спорудження вітряків на полонині Боржава у межах Закарпатської області.

Також депутати підтримали звернення обласної ради щодо законодавчого врегулювання «джипінгу». Як ідеться у зверненні «джипінг» стає дедалі більш популярним серед населення, однак завдає значної шкоди довкіллю.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
Всі новини