13605
16:25 31.052022

Ужгородська міськрада збільшила фінансування військових частин до 7 млн грн

Політика 21441

31 травня відбулася чергова, 20-та, сесія Ужгородської міської ради VIII скликання. Розпочалося засідання з хвилини мовчання. Присутні вшанували пам’ять воїнів, які загинули, захищаючи територіальну цілісність та незалежність України, а також мирних громадян.

Відтак депутати перейшли до порядку денного, на якому було понад пів сотні питань. Насамперед затвердили звіти про виконання Програми економічного і соціального розвитку м. Ужгорода за 2021 рік, а також виконання бюджету Ужгородської міської територіальної громади за І квартал 2022 року.

Далі змінами до міської Програми надання шефської допомоги військовим частинам, розташованим на території міста, на 2021–2022 роки депутати збільшили фінансування на цей рік із 3 млн грн до 7 млн грн.

Оскільки в залі були присутні військовослужбовці, то їм надали слово. За їхньою інформацією, кошти будуть використані на закупівлю спеціальної військової техніки.

– Найперше нам потрібен нормальний автотранспорт. Не старі іномарки, які навіть не доїжджають до передової, а бойові машини, – зазначили військові. – Вони повинні вміщувати особовий склад та озброєння. Також забезпечення паливно-мастильними матеріалами, запчастинами, технікою та іншим спорядженням.

Відтак військові висловили своє невдоволення тим, що в одному з місцевих телеграм-каналів була надана інформація, яка згодом негативно вплинула на хід військових дій.

– У телеграм-каналі депутата, який тут сидить, ішлося про те, що під час виконання бойових завдань на Сході України загинули чотири бійці 212-го батальйону 101-ї бригади Сил територіальної оборони. Відтак до нас почали телефонувати рідні та близькі, які плакали. Такий шквал дзвінків спровокував роботу противника, і наші хлопці були накриті фосфором, – наголосили військовослужбовці.

На що депутати всіляко намагалися переконати, що сприяють наданню шефської та іншої допомоги теробороні.

Під час засідання були прийняті різнопланові рішення. Зокрема щодо охорони здоров’я. Наприклад, до 5,3 млн грн збільшили фінансування Ужгородської міської поліклініки за Програмою боротьби з онкологічними захворюваннями на 2018–2022 роки. Це потрібно для раннього виявлення онкологічної патології та забезпечення хворих деякими засобами догляду. Іншим рішенням збільшили на майже 13 млн грн фінансування КНП «Ужгородська міська багатопрофільна клінічна лікарня» (колишня районна лікарня).

Кілька рішень стосувалися комунальних підприємств. Депутати проголосували за створення в Ужгороді КП «Центр поводження з тваринами». Як ідеться в проєкті рішення, необхідність такого підприємства викликана тим, що в місті багато безпритульних тварин і це призводить до дорожньо-транспортних пригод, розповсюдження інфекційних захворювань, погіршення якості життя мешканців, загибелі тварин та жорстокого поводження з ними тощо.

Далі було схвалено рішення про прийняття в комунальну власність територіальної громади Ужгорода основних засобів, отриманих від німецького міста-побратима Дармштадта: вантажівки, сідлового тягача, контейнеровоза. Підтримали також проєкт рішення «Про надання згоди на передачу в комунальну власність Ужгородської дитячої залізниці».

Серед іншого, депутати проголосували за зміни до Програми відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту та реконструкції багатоквартирних будинків у м. Ужгороді на 2018–2022 роки («Теплий дім»), а також за перейменування вулиці Івана Анкудінова на честь першого академіка НАН України на Закарпатті, почесного громадянина міста Ужгорода Отто Шпеника.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах