13728
10:14 19.072022

Угорщина розширить пункти пропуску «Тиса» та «Лужанка» для можливості експорту українського зерна: Держсекретар МЗЕЗС Угорщини Левенте Мадяр

Політика 8387

Парламентський державний секретар МЗЕЗС Угорщини Левенте Мадяр заявив ході зустрічі з головою Закарпатської облради щодо питань поточної й подальшої гуманітарної підтримки Угорщиною України про те, що Угорщина розширить пункти пропуску «Тиса» та «Лужанка» для можливості експорту українського зерна.

Голова облради насамперед висловив щиру подяку Угорщині у особі пана Держсекретаря за вже надану допомогу. Особливо — з боку європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА, яке разом з партнерами організували отримання та перевезення на Закарпаття понад 500 тон гуманітарної допомоги, отриманої з різних країн світу та організацій Угорщини, пересікаючи кордон понад 80 разів. В угорському місті Кішварда з перших днів війни для цього створено Координаційний центр

«Kárpátalja Ház» (Дім Закарпаття) та Культурного товариства збереження традицій «Варда». Там же, за сприяння ТОВ «Угорська дипломатична академія» та Державного секретаріату, організовано безкоштовне вивчення угорської мови як іноземної для українських та українсько-угорських переселенців.

Відтак Володимир Чубірко озвучив основні напрямки роботи облради, які є найнагальнішими на даний час. Це — розселення внутрішньо переселених українців з навчальних закладів до реконструйованих або новозбудованих приміщень та реконструкція або будівництво реабілітаційних центрів для поранених військових. Він також озвучив, що наразі у війні проти російських загарбників бере участь 25 тис закарпатців, 3-є з яких — депутати облради. Разом з тим, голова обласної ради попросив пана Левенте відновити започатковані у 2014 році поїздки дітей українських військових на відпочинок та оздоровлення до Угорщини.

У свою чергу парламентський державний секретар повідомив, що угорці солідарні з вами, бо мали можливість пережити вплив радянського режиму і добре пам’ятають 1956 рік. Після Закарпаття пан Левенте їде у Львівську, Волинську та Київську області. Хоча зізнається, Закарпаття завжди перебувало у центрі уваги угорського уряду. «Можливо, ми не завжди або недостатньо акцентуємо на своїй допомозі. Наприклад, ми запропонували стипендії для 1000 студентів з України, які втратили можливість навчатися з тим, щоб продовжити навчання в Угорщині. А також — запропонували можливість реабілітації для військових та лікування дітей, постраждалих від війни. На жаль, в Україні наразі дуже слабо використовуються ці пропозиції. Моє завдання – з’ясувати, чому так, і, можливо, змінити напрямки допомоги», — повідомив угорський Держсекретар.

Він також розповів, що Угорщина наразі працює над розширенням пунктів пропуску з Україною Чоп — Захонь та Лужанка — Берегшурань для створення коридору для експорту українського зерна. Крім того, сусідня країна має намір продовжити проекти, які розпочала на Закарпатті й Україні раніше.

«На сьогодні рівень напруження у стосунках України й Угорщини має досить високий градус. Тому наше завдання на різних рівнях у наших країнах знижувати цей градус, показуючи позитивні приклади співпраці. І, мабуть, потрібно більше поширювати інформації у нашому просторі про напрямки допомоги Угорщини в Україні», — висловився перший заступник голови Закарпатської облради Андрій Шекета. Він також поцікавився долею проекту «ZeroWaste», що передбачав будівництво сміттєсортувального заводу у селі Яноші на Берегівщині.

Пан Левенте відповів, що одразу після 24 лютого через війну в Україні Уряд Угорщини призупинив фінансування всіх проектів в Україні, оскільки не було відомо про подальший розвиток подій. «Зараз ми бачимо, що Закарпаття майже не зачеплене війною, тому я протягом двох тижнів спробую вирішити це питання і повернути його на ту стадію, яка була 18 лютого під час нашої зустрічі на Закарпатті у місті Берегово, — пообіцяв угорський високопосадовець.

«Краще мати доброго сусіда, ніж далекого брата», — звернувся до Мадяра Левенте заступник голови облради Василь Дем’янчук і подякував йому особисто та уряду за збереження християнських цінностей в Угорщині. «Ми зобов’язані берегти те, що нас об’єднує…», — наголосив Дем’янчук.

«Сьогоднішня війна поставила перед нами серйозні виклики. І дуже важливо, що ми у цій ситуації не одні й відчуваємо допомогу Угорщини. Візити високопосадовців свідчать про те, що є бажання наших країн рухатися до зміцнення відносин. Попри все, на мою думку, не можна вважати країну ворогом лише за те, що вона не може надати зброю…», — зауважив керівник фракції КМКС у Закарпатській облраді Йосип Борто та нагадав про важливий у плані лікування поранених бійців проект реконструкції Берегівської районної лікарні, який спільно з Угорщиною раніше планувалося реалізувати.

Зі свого боку голова Закарпатської облради пообіцяв у міру можливостей та повноважень, сприяти у реалізації всіх запланованих Угорщиною в Україні проектів та подарував на згадку угорському високопосадовцю вже знані у всьому світі марки та листівку на тему російського корабля.

Про це інформує пресслужба Закарпатської обласної ради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах