13760
23:31 28.072022

Що відбувалось на сьомій сесії Закарпатської обласної ради. Фото, відео

Політика 18578

Сьогодні, 28 липня, в Ужгороді відбулось пленарне засідання сьомої сесії Закарпатської обласної ради VІІІ скликання. У сесійній залі зареєструвалося 55 депутатів. У засіданні, як завжди, взяли участь обласні чиновники, представники місцевого самоврядування, громадські діячі, журналісти та ін.

У президії голова облради Володимир Чубірко та всі троє його заступників, а також голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. Перед початком роботи пленарного засідання до сесійної зали під оплески присутніх урочисто внесли прапор Європейського союзу і встановили у президії, поряд з українським державним стягом та прапором Закарпатської області.

Традиційно хвилиною мовчання присутні у залі вшанували наших Героїв – воїнів та цивільних, котрі загинули у жорстокій війні розв’язаній російським агресором. Голова облради Володимир Чубірко висловив співчуття родинам і наголосив, що у межах обласного бюджету, та іншими доступними засобами здійснюється підтримка сімей загиблих військовослужбовців – жителів області.

Перед тим як розпочати роботу засідання голова обласної ради також представив нещодавно призначених очільників силових та інших відомств області, а саме: нового голову Закарпатської обласної прокуратури Говоруху Володимира Вікторовича, начальника управління СБУ в Закарпатській області Борзілова Євгена Вікторовича, в.о. начальника Закарпатської митниці Держмитслужби України Пасюка Сергія Вікторовича, начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Петренка Віталія Анатолійовича, начальника 27 прикордонного загону ім. Героїв Карпатської Січі м. Мукачево Малика Євгена Ігоровича. Володимир Чубірко від імені обласної ради привітав їх із призначенням на посади і побажав успіхів на благо громади Закарпаття.

Цього дня було озвучено і чимало депутатських запитів, більшість з яких стосувалися освітнього процесу, адже 1 вересня вже близько. Зокрема депутати від фракції «КМКС» переймаються чи облаштовані навчальні заклади якісними укриттями, і як можна збільшити кількість таких бомбосховищ. Відповідно до рішення Кабміну очне навчання буде лише в закладах освіти, де є такі укриття. Голова департаменту освіти і науки Закарпатської ОВА Мар’яна Марусинець під час засідання повідомила, що наразі не володіє повною інформацією скільки саме закладів освіти області мають відповідні стандартам укриття. Але вона пообіцяла, що на середину серпня така інформація буде.

Серед іншого торкалися і питання забезпечення шкільним автобусами. Адже 70 із 259 автобусів були передані на потреби ЗСУ, а закупити нові за словами голови Закарпатської ОДА Віктора Микити наразі неможливо. «Хоча гроші на закупівлю автобусів є, але казначейство сьогодні не пропустить» – заявив очільник області під час засідання. Отож депутати зійшлись на тому, що за рекомендацією від уряду нині потрібно шукати закордонних донорів…

Закінчивши обговорювання депутатських запитів, звернень та інших питань обласні обранці приступили безпосередньо до голосування і прийняття рішень. На порядку денному цього дня було більше трьох десятків питань, які були детально розглянуті та запропоновані профільними комісіями. Серед них ті, що стосуються охорони здоров’я, освіти, науки, функціонування комунальних установ обласної ради та ін.

Зокрема, у ході засідання було прийнято рішення про зміну орендної плати за користування комунальним майном облради з 1 гривні до 1 % від експертної оцінки вартості будівлі або приміщення на рік. За це проголосували 53 депутати. Нагадаємо до цього часу усі державні установи сплачували за користування комунальним майном облради символічну оренду – 1 грн на рік. Таким чином депутати планують трошки збільшити надходження до обласного бюджету.

Майже абсолютною більшістю голосів депутати також дали згоду взяти на баланс облради славнозвісну Боржавську вузькоколійну залізницю («Анцю Кушницьку») та дитячу залізницю в Ужгороді. Відповідно до цього рішення надано згоду на безоплатну передачу із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області шляхом безоплатного відчуження Боржавської вузькоколійної залізниці, що знаходиться на території Берегівського (Виноградівського) і Хустського (Іршавського) районів із дотриманням наступних умов: забороною відчуження отриманого майна у приватну власність та використання об’єктів комплексу за цільовим призначенням. Комунальна установа «Управління спільною власністю територіальних громад» Закарпатської обласної ради здійснюватиме необхідні організаційно-правові заходи стосовно передачі зазначеного майнового комплексу у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області в особі Закарпатської обласної ради.

Очільник облради Володимир Чубірко, який і став ініціатором ініцатором такого рішення розповів, що «експлуатація Боржавської залізниці коштує 7 млн. грн на рік. З них 3 млн – це місцевий податок за землю. Тобто реальна експлуатація становить 4 мільйони. Для порівняння: відновлення 20 км вузькоколійної колії з Чопа до Ужгорода ще до війни становило півмільярда». За його словами наразі є шанс створити серйозний продукт і експлуатувати його.

В ході засідання також внесли зміни до адміністративно-територіального устрою Закарпатської області. Депутати змінили межі міста Берегове, а населений пункт Затишне Берегівської ОТГ зняли з обліку та приєднали його до території міста. Таким чином село Затишне зникне з адміністративної карти Закарпатської області.

Депутати також вирішили перейменувати Ужгородську загальноосвітню спеціалізовану школу-інтернат з поглибленим вивченням окремих предметів на Ужгородський науковий ліцей. За словами педагогів, які ініціювали такі зміни, рішення дасть змогу привести установчі документи навчального закладу у відповідність до вимог чинного законодавства та перетворити заклад освіти в наукову установу.

Окрім того, обласні обранці прийняли рішення про підтримку закарпатського бізнесу в умовах воєнного стану. Документом зокрема встановлено, що фізичні особи та ФОПи, які були призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану та які є орендарями майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Закарпатської області, за договорами оренди, чинними на момент прийняття цього рішення або укладеними після прийняття цього рішення, звільняються від сплати орендної плати у повному обсязі незалежно від факту здійснення господарської діяльності. Документом передбачено, що орендна плата, за користування зазначеним майном, визначена договорами оренди, чинними на момент прийняття цього рішення або укладеними після прийняття цього рішення, підлягає зменшенню на 50%, окрім випадків, коли орендна плата, становить 1 гривню на рік та випадків втрати чинності договорами до 19.05.2022. Рішенням врегульовані умови звільнення від обов’язку сплачувати орендну плату, зарахування орендної плати за майбутні розрахункові періоди, тощо.

Також депутати вкотре вирішили виділити додаткове фінансування у сумі 26 мільйонів гривень ужгородському аеропорту, сподіваючись що він запрацює у нормальному режимі. Адже нині в Україні через війну залишилось дуже мало справних летовищ, а ужгородський аеропорт чи не єдиний роботу якого наразі є шанс відновити. Голова Закарпатської облради Володимир Чубірко навіть висловив сподівання, що через місяць другий звідси полетять борти у напрямку Європейського союзу.

Наостанок депутати традиційно прийняли звернення до центральних органів влади. Зокрема, щодо визначення статусу депутатів від заборонених в Україні партій. У Закарпатській облраді такою була фракція «ОПЗЖ». До слова, при голосуванні за звернення один із представників даної фракції розвеселив присутніх заявою про можливий конфлікт інтересів у депутатів, що входили в цю політичну силу.

Вичерпавши порядок денний депутати під гімн України урочисто закрили сьому сесію Закарпатської обласної ради.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах