13768
13:22 3.082022

Закарпаття і область Боршод-Абауй-Земплен Угорщини продовжили співробітництво

Політика 38822

Вчора у м. Мішкольц Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко та голова Загальних зборів області Боршод-Абауй-Земплен (Угорщина) Банне др. Гал Богларка підписали Програму з розвитку співробітництва на найближчі 2 роки. Цей документ офіційно продовжує Угоду, укладену між регіонами у 2011 році.

Упродовж цього терміну сформувалося міцне партнерство між різними організаціями Закарпаття та областю Боршод-Абауй-Земплен. Успішним прикладом співпраці став проєкт вартістю 463 394,15 євро у рамках програми НUSKROUA під назвою “Транскордонний обмін знаннями про метод міні-інвазивної хірургії та сучасна медична допомога» із Закарпатською обласною клінічною лікарнею ім. А.Новака і Центральною лікарнею й університетською навчальною лікарнею округу Боршод-Абауй-Земплен. Основна мета проєкту – покращити рівень медичних послуг для громадян у прикордонній зоні Угорщини та України. У рамках Угоди відбувся обмін досвідом між хірургами, проведено семінар-практикум, оголошено відкриті процедури закупівлі медичного обладнання в рамках національного законодавства у системі Prozorro до 30 листопада 2022 року.

Інший проєкт – екологічний – РЕВІТАЛ-1 підготовлено у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна 2014-2020» з відновлення зони шахт та захисту регіону Верхньої Тиси.

Цього разу сторони домовилися продовжити транскордонне співробітництво у галузі освіти, туризму та екології. Володимир Чубірко та пані Богларка домовилися сконтактувати населені пункти, органи самоврядування, навчальні заклади обидвох регіонів. Окрім цього, голова Загальних зборів округу Боршод-Абауй-Земплен запропонувала допомогу із оснащення бомбосховищ окремих шкіл, аби закарпатські діти могли повернутися до живого навчання 1 вересня. Управління міжнародних та регіональних зв’язків обласної ради вже готує відповідні дипломатичні листи.

Пані Богларка наголосила, що влада Угорщини виділяє для українських студентів, що постраждали під час війни з росією, стипендію. Вона запропонувала свою допомогу з контактами Мішкольцького університету.

У кінці зустрічі Палата представників округу передала гуманітарну допомогу для тимчасово переселених українців, які зараз живуть на Закарпатті. Це продукти харчування тривалого зберігання вартістю майже 1 млн. форінтів.

Сьогодні, коли вимушені міграційні процеси українців у зв’язку з агресією росії посилилися, особливо важливо поновити мости співпраці і розвивати нові проєкти. Щиро вдячний нашим колегам із округу Боршод-Абауй-Земплен. Працюємо далі і продовжуємо налагоджувати роботу з регіонами-партнерами, – прокоментував візит Володимир Чубірко.

У складі української делегації також перебували депутати Закарпатської обласної ради Йосип Борто та Пейтер Чобо, консул Угорщини в Ужгороді Ласло Куті та начальник Управління міжнародних та регіональних зв’язків обласної ради Василь Маковський.

Про це інформує пресслужба Закарпатської обласної ради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах