16:36 17.032016

Закарпатські депутати засудили антиугорські заклики та прийняли багато важливих рішень. ВІДЕО

Політика 1978

Сьогодні, 17 березня, в Ужгороді відбулось четверте пленарне засідання другої сесії Закарпатської облради, на якому зареєструвалось 59 депутатів.

1

Вже традиційно засідання відкрили хвилиною мовчання в пам’ять загиблих героїв. На порядку денному в цей день було чимало питань, зокрема ряд важливих депутатських звернень, затвердження нових та зміни до діючих регіональних програм, а також кадрові, майнові та земельні питання.

Звіт прокурора

В ході засідання перед закарпатськими депутатами відзвітував прокурор області Володимир Янко. За його словами, минулий рік був досить складний та насичений резонансними подіями. Зокрема, «скорочено біля 100 працівників прокуратури, з них 61 прокурор, інші – держслужбовці». А по патрульних поліцейських в області порушено 5 кримінальних проваджень. «З них 2 щодо дорожньо-транспортних пригод за участі патрульних і 3 за порушення в службовій діяльності, пов’язані з адміністративними порушеннями, які були не належно оформлені» – повідомив прокурор.

Скандал через антиугорські заклики

Одною з головних тем цього пленарного дня був скандал через антиугорські заклики окремих націоналістів. Так на прохання фракції КМКС, депутатів облради і Закарпатської ОДА прокуратура та СБУ візьмуться за активістів, які 13 березня влаштували в Ужгороді так званий марш слави Героїв Карпатської України. Під час ходи гучно скандували антиугорські гасла, які, на думку голови ОДА та багатьох депутатів обласної ради, принижують Закарпаття і відштовхують Україну від Європи. «Така поведінка неприпустима в цивілізованому суспільстві», – заявив голова ОДА Геннадій Москаль. «Йшло близько 300 чоловік. Вони кричали: «мадярів на ножі!». Чому ми ці питання не піднімаємо?! – заявив депутат Віктор Русин.

На засіданні оголосили і звернення «ТУКЗ-КМКС», яке було опубліковане у пресі раніше. У ньому, зокрема йдеться, що Президія Товариства угорської культури Закарпаття висловлює занепокоєння з приводу факельної ходи 13-го березня 2016 р. в м. Ужгороді крайніх українських націоналістичних організацій, активісти яких виголошували різко антиугорські гасла, закликаючи до нищення угорського етносу. «Такі дії зазначених організацій спрямовані на залякування угорської національної меншини Закарпаття й роздмухування міжнаціональної ворожнечі в регіоні, що є порушенням законів України та її міжнародних зобов’язань із захисту прав національних меншин. Все це суперечить Конституції України…» – йдеться у документі. Відтак ТУКЗ-КМКС звернеться до правоохоронних органів для розслідування зазначеної справи.

У свою чергу прокурор Закарпаття Володимир Янко одразу ж повідомив, що правоохоронці, в тому числі працівники СБУ, володіють інформацією про ці події та оголосив про початок досудового розслідування.

67 млн на ужгородський аеропорт

Під час засідання було прийнято рішення вже цього року виділити 66,7 млн грн. з державного та обласного бюджетів на фінансування аеропорту «Ужгород». З них 24 млн планується виділити з бюджету області. Кошти спрямують на ремонт інфраструктури аеропорту, відновлення асфальтного покриття, сертифікацію діяльності, оснащення протипожежними засобами, придбання спецтехніки тощо. Також на засіданні озвучили, що авіасполучення між Ужгородом та Києвом буде відновлено з 18 квітня.

Мораторій на рубку лісів

Окрім того, облрада ввела мораторій на рубку лісів у межах природно-заповідного фонду Закарпаття. На думку депутатів, тимчасова заборона на проведення рубок усіх видів, в тому числі санітарних, лісовідновних тощо, дозволить зберегти наші ліси та не допустити втрату їх природної цінності.

Коли збудують об’їздну біля Берегова?

Проблема будівництва обїзду м. Берегово та с.Астей до міжнародного автомобільного пропуску «Лужанка» назріла давно. Роботи там були початі ще в 2005 році, однак через відсутність фінансування досі не завершені.

В ході нинішнього засідання депутати прийняли звернення, у якому просять Кабмін профінансувати будівництво об’їзної дороги біля Берегова. А в разі неможливості фінансування із державного бюджету врахувати пропозицію уряду Угорщини щодо залучення кредитних ресурсів для Державного агентства автомобільних доріг України під державні гарантії. Станом на 2015-ий рік вартість будівництва складає 510 млн грн.

Обговорюючи проблеми дороги біля Берегова закарпатські депутати згадали і про інший проект – об’їзної довкола села Ракошино. Відтак народні обранці прийняли звернення і просять уряд збудувати й цю дорогу. Водночас голова ОДА Геннадій Москаль між іншим зазначив, що на цей проект Угорщина кредитів не дасть.

Кадрові питання

В ході засідання обласної ради 38 голосами було прийнято рішення припинити контракт з головним редактором газети «Новини Закарпаття» Віталієм Ящищаком. За словами голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, цей контракт закінчився ще у 2010 році. Деякі депутати запротестували, мовляв газету і так потрібно роздержавлювати. На що губернатор відповів: «От цим і займатиметься новий головний редактор». Хто очолить газету обласної ради та ОДА наразі невідомо.

Окрім того депутати звільнили директора аеропорту «Ужгород». Через припинення дії контракту раніше СБУ позбавила його права доступу до державної таємниці та заборонила з’являтися на території підприємства. Сьогодні ж депутати своїм рішенням поставили крапку в цьому питанні.

Водночас депутати вкотре не змогли призначити директора обласної дитячої юнацько-спортивної школи (ДЮСШ). Кандидатом на посаду був Степан Молнар. Депутати спершу не захотіли розглядати це питання у пакеті з іншими, а потім провалили голосування за призначення останнього. Начальник обласного управління молоді та спорту Віталій Ерфан відзначив: «Понад рік школа стоїть без керівництва. Є певні претензії і до роботи виконуючого обов’язки і до інших».

Ужгородський замок розвалюється?

В Ужгородського замку почались проблеми. Принаймні такий висновок можна зробити зі слів начальника Управління туризму та курортів ОДА Дениса Мана. Він заявив, що «з даху будинку паде черепиця… Прошу створити комісію, яка розбереться у ситуації та розробить термінові заходи для підтримання належного стану будівлі». «За» створення комісії проголосували 55 депутатів.

І знову «пересічка»

Окрім того з ініціативи губернатора Геннадія Москаля перед присутніми виступив представник активістів, які борються за полегшення правил так званої «пересічки». Зокрема він розповів, що ініціативною групою було підготовлено законопроект, який особисто Москаль повіз у Київ, і зараз він розглядається на комісіях у Верховній Раді. Суть законопроекту, за його словами, полягає у тому, щоб «прирівняти українців до громадян ЄС». Тобто аби громадяни України, які володіють автомобілями на іноземних номерах, не були змушені робити «пересічку» кожні 5 днів, а лише раз на 3 місяці, як це діє у випадку з іноземцями. Депутати підтримали це звернення і направили його до Верховної Ради.

Зміни до бюджету

Окрім всього вищевказаного депутати прийняли ще багато рішень, серед яких затвердження нових соціальних програм і внесення змін до діючих, та виділення коштів на різного роду потреби. Відтак потрібно було змінити й бюджет області. Депутати від «БЮТ» та «ЄЦ» наполягали, що проект рішення потрібно відправити на довивчення, оскільки у ньому нібито не враховані потреби Великоберезнянщини, Рахівщини, Свалявщини й Мукачівщини. Однак депутати не підтримали таку пропозицію і прийняли зміни до бюджету Закарпаття на 2016 рік переважною більшістю голосів.

Руслан ФАТУЛА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах