248
22:27 12.042016

Арсеній Яценюк подав у відставку. Долю країни вирішує Рада

Політика 1935

У неділю, 10 квітня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в ефірі українських телеканалів оголосив про свою відставку із займаної посади.

Без-назви-1

«Моє рішення продиктоване кількома причинами: політична криза в державі розв’язана штучно, бажання змінити одну особу засліпило політиків і паралізувало їхню волю до реальних змін у країні, процес зміни уряду перетворився на бездумний біг на місці, автори кризи стали заручниками обставин, зробили заручниками всіх нас: уряд, суспільство, державу», – наголосив Яценюк. «Керівництво урядом – це тягар, це інструмент, а не привілей. Не можна допустити одного – дестабілізації виконавчої влади під час війни, така перспектива неминуча, якщо після відставки не буде негайно обрано новий уряд України», – зауважив він.

За словами Яценюка, розв’язання політичної кризи нарешті стало досяжним: у парламенті відновлюється коаліційна більшість, нова коаліційна угода ґрунтується на цілях і засадах програми Кабміну. «Парламентська фракція БПП висунула на посаду глави уряду Володимира Гройсмана. Зробивши все для стабільності та спадкоємності курсу, заявляю про рішення передати обов’язки та відповідальність керівника уряду України», – сказав Яценюк. Дякую «Народному фронту» за підтримку, прошу підтримати моє рішення і разом продовжити спільну справу. «Народний фронт» залишається в коаліції, бо сьогодні це єдиний засіб оборонити державу», – додав він і заявив, що пишається результатами діяльності свого уряду. «Чимало наших справ ще будуть оцінені… Ми позбулися номенклатурної нерівності, зберегли українську економіку від дефолту, розпочали масштабні структурні зміни і зробили все для незворотності європейського вибору. Попри війну створили умови для економічного відновлення».

Отож на 12 квітня було заплановано засідання Верховної Ради, де, імовірно, й мали розглядати відставку Яценюка та призначення нового уряду. До цього часу між політиками тривали переговори, а в ЗМІ повідомляли, що на посаду Прем’єра розглядається кандидатура Володимира Гройсмана. У понеділок, 11 квітня, перемовини щодо нового Кабміну тривали до глибокої ночі, в урядовому кварталі проводилися зустрічі. Водночас у пресі розповсюдили повідомлення, що БПП та «Народний фронт» так і не домовилися з Гройсманом стосовно структури і складу Кабміну.

Уже у вівторок, 12 квітня, перед засіданням Ради народний депутат України Леонід Ємець оприлюднив заяву Арсенія Яценюка про відставку з посади Прем’єр-міністра України. Того ж дня стало відомо, що комітет ВРУ з питань правової політики та правосуддя прийняв рішення рекомендувати парламенту відправити Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка у відставку. «АЛЕ!!! Вирішив додатково рекомендувати відмінити постанову ВРУ від 16 лютого 2016 про визнання результатів роботи уряду незадовільними», – написав у своєму Facebook член комітету, нардеп від «Самопомочі» Руслан Сидорович.

На засіданні фракції БПП Президент Петро Порошенко вимагав голосування щодо нового Кабінету Міністрів уже у вівторок, пише «Українська правда». А після засідання нардеп від БПП Олексій Гончаренко оголосив, що в складі коаліції є 226 депутатів, і вона проведе збори стосовно висунення кандидатури голови ВРУ Володимира Гройсмана на посаду Прем’єр-міністра. «Учора ми прийняли трьох (депутатів до фракції БПП), сьогодні ще одного, і зараз у нас є 226, з чим я вітаю український парламент», – сказав депутат.

А тим часом кандидат у Прем’єри Володимир Гройсман запропонував фракції БПП склад нового Кабінету Міністрів. Згідно з пропозицією, першим віце-прем’єром буде Віталій Ковальчук, проти якого Гройсман виступив увечері. Окрім того, були запропоновані такі кандидатури: віце-прем’єра з гуманітарних питань Павла Розенка, віце-прем’єра євроінтеграції Іванку Климпуш-Цинцадзе. Крім того, у новому Кабміні буде посада віце-прем’єра у справах АТО й окупованих територій, яку займе Володимир Кістіон. Міністром Кабінету Міністрів стане Саєнко; Міносвіти – Лілія Гриневич; Мінсоцполітики – Максим Нефьодов, Мінфіну – Олександр Данилюк. Посада міністра економіки поки вакантна, але фракція визначилася з першим заступником міністра – Юлія Ковалів. Главою МОЗ пропонують призначити Олександра Реву, Мінінфраструктури – Володимира Омеляна. На Мінпаливенерго поки теж не визначилися. Мінекології очолюватиме Остап Семерак, МЗС – Павло Клімкін, МОУ – Степан Полторак, АПК – Тарас Кутовий, Мінкульт – Євген Нищук.

Також у разі призначення Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана Прем’єр-міністром спікером парламенту стане Андрій Парубій, а першим віце-спікером – Ірина Геращенко, написав на своїй сторінці у Twitter заступник голови фракції БПП Мустафа Найєм.

Однак 12 квітня у Верховній Раді так і не розглядали ані відставку Арсенія Яценюка, ані призначення нового уряду. Заступник лідера фракції БПП Олексій Гончаренко повідомив, що перемовини тривають і не вдається узгодити всі позиції з кандидатом на посаду Прем’єр-міністра Володимиром Гройсманом. Окрім того, у ЗМІ з’явилась інформація, що на Банковій ішли «торги» за крісла в новому Кабміні. «Українська правда» з посиланням на власні джерела пише, що в Адміністрації Президента відбулося засідання так званої «стратегічної сімки», до якої входять: Президент Петро Порошенко, спікер парламенту Володимир Гройсман, голова Адміністрації президента Борис Ложкін, голова фракції БПП Юрій Луценко, секретар РНБО Олександр Турчинов, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, глава МВС Арсен Аваков. «Не можуть вирішити з Міністерством економіки», – зазначив один із співрозмовників УП. За даними видання, отриманими від поінформованих джерел, Гройсман знову погрожував відмовитись очолювати уряд. Як відомо, засідання парламенту заплановані на 13 та 14 квітня, отож депутати ще мають час на те, щоб дійти згоди, відправити у відставку Кабмін Яценюка і призначити новий уряд або ж прийняти кардинально інше рішення…

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах