2848
19:34 26.012017

Попри корупційний скандал депутати Ужгородської міськради плідно працювали й виділяли землю

Політика 3838

Сьогодні, 26 січня в Ужгороді відбулося перше пленарне засідання Х сесії міської ради. На початку у сесійній залі зареєструвалося 30 депутатів, однак згодом до них приєдналося ще кілька колег.

Sequence 02.Still003

Перед тим як приступити до роботи за пропозицію мера Богдана Андріїва депутати вшанувати хвилиною мовчання пам’ять колишнього міського голови Ужгорода Еміла Поповича, котрого днем раніше провели в останню путь.

Sequence 02.Still002

Земельні питання та корупційний скандал

Чимало присутніх у залі ужгородців, громадських активістів і журналістів очікували офіційного висвітлення позиції міської влади щодо вчорашнього обшуку в кабінеті першого заступника мера Іштвана Цапа та заяви Генпрокурора України Юрія Луценка з цього приводу. Однак депутати почали роботу не чіпаючи дану тематику, ніби нічого і не було. Офіційний коментар мера журналістам вдалося отримати тільки по завершенню засідання міської ради.

У порядку денному засідання на цей раз було аж 46 питань, у тому числі й з десяток земельних. Деякі громадські активісти, присутні у залі, запропонували зняти всі земельні питання з порядку денного через корупційний скандал, що розгорівся навколо заступника міського голови. Однак депутати проігнорували дану пропозицію.

Водночас мер міста Богдан Андріїв запропонував зняти з порядку денного один із проектів рішень, який стосується приватизації землі. Депутати підтримали дане рішення, а після завершення засідання Богдан Андріїв пояснив журналістам, що даний проект рішення якраз і стосується справи навколо Іштвана Цапа, отже його зняли із порядку денного за рекомендацією правоохоронців. Документом пропонувалося «затвердити вартість земельної ділянки (кадастровий номер 2110100000:48:001:0010) площею 0,0900 га по вул. Об’їзна дорога, 3 (біля КПП «Ужгород») у сумі 184950 грн. з розрахунку 204,15 грн. за 1 кв. м. і продати її ТОВ «Дабо».

До речі безпосередньо перед розглядом земельних питань депутат Михайло Чурило знову запропонував перенести всі земельні питання на наступну сесію рішенням міськради. Пропозицію поставили на голосування, однак вона не набрала необхідної кількості голосів. Відтак депутати приступили до розгляду і підтримали майже всі земельні рішення, що були на порядку денному.

Sequence 02.Still005

Зміни до бюджету та ряд важливих програм

Окрім земельних питань, котрі викликали неабиякий резонанс, народні обранці внесли зміни до бюджету 2016 та 2017 року, прийняли ряд важливих програм та затвердити зміни до рішень минулих сесій.

Зокрема, ужгородські депутати підтримали Програму розвитку транскордонного співробітництва, туризму та формування позитивного міжнародного інвестиційного іміджу на 2017-2022 роки. Для вирішення проблем розвитку туризму міста документом пропонується реалізація програм та ініціатив за участі представників освітніх закладів, органів влади, бізнесу, громадських організацій та медіа. Фінансування програми на 6 років передбачає виділення з міського бюджету 4 мільйонів 490 тисяч гривень, з них 890 тисяч грн. у поточному році.

Також народні обранці затвердили комплексну Програму відновлення історичного центру міста над Ужем, основні завдання якої: недопущення подальшого руйнування історичної забудови, створення безпечних умов для проживання населення; усунення аварійного стану інженерних мереж та їх реконструкція; збереження, відновлення та належне утримання пам’яток архітектури тощо. Передбачувана загальна потреба коштів на 2017 рік – 70 мільйонів гривень.

Окрім того, депутати ухвалили програму розвитку земельних відносин на 2017-2019 роки. Як ідеться, у документі розв’язання проблем, пов’язаних із раціональним використанням та охороною земель на території Ужгорода,

необхідно здійснити шляхом: встановлення меж адміністративно-територіальної одиниці – міста Ужгород; інвентаризації земель населеного пункту; розробки та затвердження плану земельно-господарського устрою міста Ужгород; оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки комунальної власності та підготовку лотів до проведення земельних торгів. На фінансування програми на 2017 рік передбачено у розмірі 2,2 мільйонів гривень.

Sequence 02.Still006

Допомогли малозабезпеченим містянам

Серед іншого ужгородські депутати прийняли рішення за яким двадцяти шести малозабезпеченим ужгородцям нададуть матеріальну допомогу. Сума допомоги складе від тисячі до двох тисяч гривень. Кошти містянам виділили, в основному, на лікування.

Зміни у виконкомі та звіт секретаря

Внесли зміни і до складу виконавчого комітету Ужгородської міської ради. У зв’язку із призначенням Романа Стефанишина на посаду начальника Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, його виключили зі складу виконавчого комітету ужгородської міськради. Замість нього до складу виконкому прийняли начальника Ужгородського відділу поліції Володимира Улинця. Останній коротко розповів депутатам про свій трудовий шлях. При цьому депутати попросили його на наступній сесії прозвітувати про стан злочинності в місті.

Також цього дня відповідним рішенням ужгородської міської ради депутати перейменували муніципальну поліцію, яка відтепер носитиме назву «інспекція з благоустрою».

А на останок перед присутніми прозвітувала секретар Ужгородської міськради Андріана Сушко. І хоча її сухий беземоційний виступ прочитаний з папірця на декого навіював сон, депутати прийняли документ до уваги відповідним позитивним рішенням сесії міської ради.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді розшукали маленького хлопчика
16:55
На Мукачівщині обрали запобіжні заходи двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та боєприпаси
16:27
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» закликає перевіряти інформацію про застосування графіків відключення електроенергії
16:03
Відбувся чемпіонат Закарпаття з класичних шахів
15:45
Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку повномасштабної війни
15:31
Віктор Микита у Будапешті зустрівся із представниками Державного самоврядування українців Угорщини та лідерами української громади
15:11
Меморіальний парк села Чома ознайомлює школярів з життям древніх угорців
14:56
В Ужгороді поліція затримала зловмисника, який посеред вулиці пограбував чоловіка
14:38
У рідних стінах ужгородські «Карпати» досягли максимального результату
14:03
На Виноградівщині квітне величезна поляна диких орхідей
13:43
Всі новини