2974
18:14 9.022017

Освітня та медична субвенції розглянуті на бюджетній комісії облради

Політика 2289

У четвер, 9 лютого в облраді відбулося засідання бюджетної комісії, яку очолює Василь Кошеля. В  її роботі також взяли участь голова облради Михайло Рівіс, його заступники – Йосип Борто та Петро Грицик,  голови фракцій, керівники структурних підрозділів ОДА.

_DSC1530

Комісія розглядала такі питання: про затвердження звіту щодо виконання обласного бюджету за минулий рік, про затвердження звіту про використання коштів резервного фонду обласного бюджету за 2016 рік, про внесення змін обласного бюджету на 2017 рік, розгляд листів та звернень.  З кожного детально інформував  начальник департаменту фінансів ОДА Петро Лазар.

Посадовець наголосив, що торік до обласного бюджету мобілізовано податків, зборів та інших доходів у сумі 473 823,8 тис. грн., що становить 137,1 відс. або  на 128 200,1 тис. грн. більше надходжень 2015 року. До загального фонду обласного бюджету (без урахування трансфертів) надійшло податків, зборів та інших доходів у сумі 399 775,7 тис. грн., що становить 106,0 відс. річних затверджених показників з урахуванням змін, понад план надійшло 22 559,3 тис. грн. До спеціального фонду обласного бюджету (без урахування трансфертів) надійшло податків, зборів та інших доходів у сумі – 74 048,1 тис. грн., що становить 98,9 відс. річних затверджених показників з урахуванням змін, та 98,2 відс. надходжень 2015 року. Порівняно з 2015 роком надходження до спеціального фонду зменшилися на 1 392,0 тис.грн. за рахунок власних надходжень бюджетних установ по причині передачі на фінансування бюджетам міст обласного значення 9 професійно-технічних навчальних закладів, розташованих у містах.

Також Петро Лазар інформував і про видаткову частину. Так, видатки обласного бюджету без урахування трансфертів, що передаються до інших бюджетів у 2016 році становили 1 203 489,5 тис.грн, з них по загальному фонду – 1 078 267,5 тис.грн., що склало 95,2 відсотка до плану річних призначень з урахуванням змін, по спеціальному фонду – 125 222,0 тис.грн. при кошторисних призначеннях на рік у сумі 165 466,3 тис.гривень

Порівняно з 2015 роком із обласного бюджету проведено видатків на 57 939,2 тис.грн. або 4,6 відсотка менше (за 2015 рік видатки складали 1 261 428,7 тис.грн.). Зменшення видатків порівняно з 2015 роком  пов’язане із погашенням кредиторської заборгованості у 2015 році, що утворилася на 1 січня 2015 року та переведенням 9 професійно-технічних навчальних закладів на фінансування з міст обласного значення. У звітному періоді проведено фінансування головних розпорядників коштів обласного бюджету у повному обсязі до наданих ними клопотань. За 2016 рік профінансовано 48 обласних програм на загальну суму 218 496,7 тис.грн., що становить 99,1 відсотка плану на рік.

Відтак комісія підтримала даний звіт. Як і звіт про використання коштів резервного фонду обласного бюджету за 2016 рік.

Активно обговорили депутати питання внесення змін  до обласного бюджету на 2017 рік. Найбільш жвавою була дискусія щодо пропозицій спрямування цьогорічних залишків субвенцій із держбюджету станом на 1 січня п.р. Фінансовий ресурс склав 64 104 313,93 грн. Із них залишок коштів освітньої субвенції з держбюджету (загальний фонд)  – 27 877 443,15; залишок коштів медичної субвенції – 30 733 912,42 грн; залишок коштів субвенції на реформування регіональних систем охорони здоров’я «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей»  (спецфонд) -5 492 958, 26 грн.

За пропозицією департаменту освіти і науки ОДА, який очолює Ганна Сопко,   освітню субвенцію слід спрямувати  на потреби Перечинської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ст. для придбання двох циркуляційних насосів, Мукачівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ст. для капремонту  першого поверху та придбання підручників, Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи –інтернату з поглибленим вивченням  окремих предметів для реконструкції з розширення навчального корпусу, оснащення кабінетів та впровадження енергозберігаючих технологій та ін. Йшлося і про необхідність придбання шкільних автобусів (не більше 70 відс. за рахунок освітньої субвенції, не менше 30 відс. – за рахунок  коштів місцевих бюджетів).  На ці цілі держава виділила  понад 15 млн. Депутати у  ході обговорення цієї пропозиції, дійшли спільної думки:  15 відсотків  – з обласного бюджету, 15  відсотків – з районних. «Щоб райони відчували загальну відповідальність за зручності наших дітей, оскільки за нинішніх непростих реалій доведеться рахувати гроші та зважувати їх розподіл», – такої думки були Олександр Ледида, Петро Ільницький та Мирослав Білецький.

Порушили депутати питання і про необхідність реформування шкіл-інтернатів та ПТУ.  За словами Ганни Сопко, на сьогодні потужності всіх навчальних закладів області  використовуються на 62 %.

Обговорили члени комісії і збитки від лютневого цьогорічного паводку, зокрема у с. Бронька, що на Іршавщині, де, за словами Ганни Сопко, чи не найбільше потерпів від паводку дитячий садок, розрахований на 90 діток, та житлові будинки селян. Так, за підрахунками районної комісії для реконструкції дитсадка потрібно 550 тис.грн., крім того необхідно придбати меблі та дошкільне приладдя.

 Вивчила комісія  уважно і пропозиції по розподілу медичної субвенції – 36 226 870, 68 грн.

Так, на потреби Закарпатського обласного клінічного кардіодиспансеру (проведення поточного ремонту пожежного та питтєвого водопроводів і т.д.) пропонується погодити 495 000,00 грн; на потреби Закарпатської обласної клінічної лікарні ім..А.Новака – 27 403 009, 39 грн, а саме: для Програми  розвитку та вдосконалення  нефрологічної служби в області на 2016-2020 рр. та реконструкції приймального відділення; реконструкції корпусу «Д» Свалявської ЦРЛ під сателітний центр гемодіалізу у м.Свалява відділення нефрології та програмного гемодіалізу; на потреби Обласної дитячої лікарні – 1 213 184,31 грн.; на потреби Закарпатського  територіального центру екстреної медичної допомоги –   1 040 100, 00 грн.  та ін..

Михайло Рівіс поставив перед представниками департаменту охорони здоров’я  ОДА питання чітко та гранично жорстко: чи в цій субвенції відображена потреба на придбання сучасного діагностичного обладнання для обласної лікарні, куди приїжджають  на лікування люди з гірських глибинок і не мають коштів на приватні діагностичні центри та кабінети? На жаль, чіткої відповіді депутати так і не почули.

         Петро Ільницький, Мирослав Білецький, Золтан Лендєл, Олександр Ледида   порушили питання про створення госпітальних округів у нашому краї. Як відомо,  у бюджеті на 2017 рік передбачено фінансування лише 47 % медичних потреб. Таким чином держава вимагає оптимізації мережі медичних закладів, скорочення ліжкового фонду. Ухвалено постанову про  створення  госпітальних округів, які належать до сфери відповідальності місцевої влади. Кабінет міністрів України та Міністерство охорони здоров’я слідкують за методологією та технічними критеріями формування округу, а громади визначають яких медзакладів і скільки вони потребують. Робота над створенням госпітальних округів триватиме до кінця 2017 року та відбуватиметься в 3 етапи: формування меж госпітального округу; створення госпітальної ради; розробка плану розвитку госпітального округу. «Наразі триває перший етап роботи, багато областей подали свої проекти на погодження в центральні органи виконавчої влади, після чого їх має затвердити уряд. А Закарпаття – ні», – наголосив Петро Ільницький. Тому депутати закликали департамент пришвидшити процес напрацювання пропозицій, обговорити їх предметно і визначитися з такими округами.

– В нашому гірському краї – це буде непросто, але необхідно ретельно продумати маршрути та дороги для доїзду швидких, пріоритетні медзаклади тощо, – зауважили депутати.

-«Різати» доведеться по-живому, – мовив  Золтан Лендєл. – Адже сільські та селищні лікарні прийдеться закривати, бо люди лікуються або в районі,  або в області.

         Відтак обласні обранці внесли пропозицію впорядкувати мережу медзакладів, створити п’ять регіональних медичних округів. Звісно, з урахуванням інтересів людей з доступність, своєчасність та високою якістю медичних послуг від малого до літнього. Найбільш вагомі та слушні думки й доповнення депутатів, висловлені ними в ході обговорення питань порядку денного,  будуть обов’язково враховані.

Прес-служба Закарпатської облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах