3391
13:46 29.032017

Оскар Балог: «Суперечки щодо водопостачання в Чопі закінчилися моїм звільненням за власним бажанням»

Політика 1783

Інформація про звільнення Оскара Балога, депутата від фракції КМКС та колишнього заступника чопського міського голови, останніми днями заполонила простори Інтернету й обростає різними чутками, тому «Карпатський об’єктив» вирішив з’ясувати ситуацію. Ми звернулися до пана Оскара, який люб’язно погодився з нами поспілкуватись.

IMG_7219 — копия

«Інформація у ЗМІ не відповідає дійсності, адже я звільнився через власні переконання. Хочу, щоб жителі мого рідного міста мали питну воду й не страждали від постійних перепадів у системі водопостачання», – розповідає Оскар Балог.

Проблема з водою в Чопі існує вже давно, адже тут немає власної системи водопостачання, а та, що є, постійно виходить з ладу. Пан Оскар, перебуваючи на посаді заступника міського голови, уже понад рік працював над проектом налагодження безперебійного та якісного водопостачання міста. За його планом, питну воду можна було поставляти з Угорщини шляхом прокладання прямого трубопроводу.

«16 лютого був оголошений тендер для фінансування масштабних проектів з мінімальною сумою у 2,5 млн євро та часом реалізації 2–3 роки, на який ми хотіли подати заявку. Непорозуміння почалися, коли прийшов час для переговорів та потрібно було домовлятися про співпрацю. Тоді міський голова Валерій Самардак висловив власну точку зору, що не хоче підтримувати цей проект», – заявив пан Оскар.

Валерій Самардак запропонував власний проект, вартість якого становить 20 млн грн. Він був розроблений разом зі словацькою фірмою й передбачає запуск чотирьох свердловин у парку Чопа та будівництво очисної споруди. Зараз там, крім свердловин, знаходяться три бочки, які вміщують 50 куб. м, але вони перебувають у непридатному стані для зберігання питної води. Згідно з планом міського голови, туди запускатиметься вода перед очисткою. Варто зазначити, що для забезпечення містян на добу потрібно 900 куб. м води. Тому це ніяк би не вирішило питання.

«У бюджеті міста, на жаль, нема коштів для таких планів, удалося знайти тільки 2 млн грн, тобто 10% від вартості проекту. Але навіть якби були ці кошти, водозабір не вирішив би всіх проблем, адже в Чопа немає власної мережі водопостачання, вона на балансі Ужгородської станції водопостачання, що належить «Укрзалізниці». Навіть якби її передали місту, то вона перебуває в жахливому стані – у кранах містян з’явився б той бруд, що десятиліттями збирався в трубах. Однозначно, крім того, щоб забезпечити мешканців чистою питною водою, у Чопі ще потрібно побудувати нову сучасну мережу водопостачання», – наголошує Оскар Балог.

Сам європейський грант передбачав виділення 2,5 млн євро на будівництво відповідної мережі водопостачання та прокладення труб для отримання води з Угорщини.

«Після зустрічі з партнерами стало зрозумілим, що наш план не буде прийнятий владою міста. Тоді я взяв відпустку на тиждень за власний рахунок. У цей час Валерій Самардак зібрав депутатів міської ради для обговорення цього питання. 9 березня на цьому засіданні точка зору міського голови не змінилася, він категорично заявляв, що грант нам не потрібен і 3 млн грн вистачить на будівництво мережі водопостачання, що є повним абсурдом. Він намагався запевнити депутатів, що водозабір почне функціонувати вже наступного року. Тоді стало зрозуміло, що його думка не зміниться, і я вирішив написати заяву на звільнення», – додав пан Оскар.

Оскар Балог розповідає, що він і надалі працюватиме над грантовим проектом, однак місто поки не входить у нього: «Так, першим етапом було підключення системи водопостачання до Чопа, але наразі ми починатимемо з другого етапу – підключення сіл Ужгородського району. Згодом, якщо керівництво міста дасть згоду, то підключимо і його. Готовий грант потрібно подати до 15 листопада, тому час ще є. Грант буде створюватися спільно з Ужгородською районною адміністрацією, а партнерами залишаються угорці, які нас завжди підтримують».

Наразі пан Оскар продовжує бути депутатом Чопської міської ради і планує й надалі працювати в економічній сфері та займатися бухгалтерією.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах