3706
20:28 2.052017

Результати місцевих виборів у громадах та селах Закарпаття

Політика 5290

У неділю, 30 квітня, в Україні знову відбувалися вибори. Жителі 47 новостворених об’єднаних територіальних громад (ОТГ) із 19 областей нашої держави обирали своїх керівників та депутатів. Окрім того, у деяких населених пунктах обирали сільських голів.

підрахунок голосів3

Вибори проходили і в Закарпатській області. Зокрема в Перечинському та Іршавському районах обирали голів і депутатів до новостворених об’єднаних територіальних громад, а на Виноградівщині, Берегівщині й Хустщині відбулися позачергові вибори сільських голів. Загалом для проведення виборів у краї було створено 28 дільниць, на 22-х з яких проходив процес голосування.

Підсумки виборів до Перечинської ОТГ

30 квітня відбулися вибори голови та депутатів Перечинської об’єднаної територіальної громади. У виборчому процесі взяли участь жителі п’ятьох населених пунктів, які увійшли до ОТГ: Перечина, Ворочева, Зарічева, Сімера, Сімерок. Із 9610 виборців голосували 58%. 2 травня Перечинська міська виборча комісія провела засідання, на якому були оприлюднені офіційні результати виборів.

Іван Погоріляк – голова об’єднаної громади

Найкращий результат у міського голови Перечина Івана Погоріляка. За нього проголосувало 3209 виборців, а це 59,13% голосів. Погоріляк ішов самовисуненням за підтримки партії «Відродження». Друге місце зайняв Владислав Панін. Його результат – 29,96%, а це відповідно 1626 голосів. Він ішов від політичної партії «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість». На третьому місці самовисуванець Володимир Бугай, за якого проголосував 421 виборець (7,75%). На четвертому – самовисуванець Олексій Ап’ярі зі 171 голосом (3,15%). Отож Іван Погоріляк, який був одним з ініціаторів створення ОТГ, стане першим її головою.

У раді буде шість партій

До складу новоствореної ради увійде 26 депутатів. У виборчій кампанії взяли участь 13 політичних партій. П’ятипроцентний бар’єр (273 голоси) подолали шість партій: «Відродження» – 1609 голосів, «Єдиний центр» – 744, «Опозиційний блок» – 670, БПП «Солідарність» – 608, «Справедливість» Наливайченка» – 457, Радикальна партія Олега Ляшка – 274 голоси. На межі прохідного бар’єру були «Батьківщина» та «УКРОП». Вартість мандата – 169 голосів. Отож «Відродження» матиме 9 штиків, «ЄЦ», БПП, «Опоблок» – по 4, «Справедливість» – 3, Радикальна партія Олега Ляшка – 2. У найближчому номері газети редакція подасть прізвища депутатів, які будуть відстоювати інтереси об’єднаної громади.

Вибори в ОТГ Іршави

30 квітня голову Іршавської ОТГ та депутатів місцевої ради обирали іршавчани. Унаслідок об’єднання Іршава, села Лоза та Собатино утворять Іршавську об’єднану територіальну громаду. Усього в депутати місцевої ради зареєструвалося 311 кандидатів від 16 політичних партій і 7 претендентів на посаду міського голови.

Чимало закарпатських ЗМІ напередодні волевиявлення повідомляли, що ніякої інтриги на виборах голови Іршавської ОТГ немає, і перемогу прогнозували діючому міському голові Іршави Степану Бобику. А ось зі складами депутатських корпусів інтрига зберігалася до останнього.

Усі дільниці відкрилися вчасно. Голосування стартувало о 8.00 і тривало до 20.00. За даними комісій, зранку явка була відносно низькою, адже люди в цей час здебільшого йдуть до церкви. Та вже станом на 12.00 виборці активізувались і до 20.00 загальна явка на територіальному виборчому окрузі в Іршаві сягнула 48,99%.

Як відзначають спостерігачі, в основному голосували люди старшого покоління, а молодь, на жаль, не виявила значного інтересу до виборів. Згідно з протоколами, які отримала міська виборча комісія, остаточну перемогу здобув діючий мер Іршави Степан Бобик, котрий зі значним відривом випередив своїх конкурентів. За нього проголосувало 62,52% виборців, а це – 2686 громадян. Найближчий конкурент – Віктор Товстий – набрав 15,5% голосів, це відповідно 665 виборців. Інші кандидати набрали ще менше: Юрій Примич – 8,91% (378), Іван Бізіля – 7,6% (330), Василь Бобик – 2,7% (117), Ярослав Сухан – 1,92% (81), Іван Клим – 0,78% (33).

Щодо ради Іршавської ОТГ, то, за попередніми підрахунками, до неї увійдуть представники таких партій: «Єдиний центр», який набрав 26,6% голосів, ВО «Батьківщина» – 12,9%, «Наш край» – 12,2%, «Відродження» – 11,5%, «Самопоміч» – 6,8%, «Єдність» – 8,16%. Не змогли подолати 5% бар’єр «Народний фронт» (3,8%), БПП «Солідарність» (4,3%) і Радикальна партія Ляшка (1,75%), ще менше набрали партії «5.10», ВО «Свобода», «Побратими України», Аграрна партія, «УКРОП». Отож попередньо мандати депутатів Іршавської ОТГ розподілено таким чином: «ЄЦ» – 9, «Батьківщина» – 4, «Відродження» – 4, «Наш край» – 4, «Самопоміч» – 2, «Єдність» – 3 депутати.

Позачергові вибори сільських голів

Також цього дня проходили вибори сільського голови Великих Берегів на Берегівщині, де нещодавно обраний сільський голова склав свої повноваження. Отже, за підсумками недільного голосування, новим очільником села буде Аттіла Пешпекі, який переміг із результатом у 318 голосів. Друге місце зайняла Моніка Попович, котра набрала 168 голосів, третє – Жужана Чегіль (123 голоси).

Окрім того, у зв’язку з достроковим припиненням повноважень сільського голови села Велика Копаня Виноградівського району В.Пилипа та відповідно до законодавства Верховна Рада призначила тут на 30 квітня позачергові вибори сільського голови. Як стало відомо редакції, перемогу з великим відривом здобув Михайло Фурик, на другому місці Віталій Балаж. Так само позачергові вибори сільського голови були призначені й відбулися в селі Березово Хустьского району. Інформація про результати поки відсутня.

Не обійшлося й без дрібних порушень

Так, на Перечинщині одна з дільниць відкрилася із запізненням. А до поліції Закарпаття надійшли два повідомлення, які стосувалися місцевих виборів. 30 квітня до Виноградівського відділення поліції подав заяву голова координаційної ради про неналежне забезпечення виборчого права та охорони громадського порядку в селі Велика Копаня. Крім того, на службу «102» звернулася довірена особа одного з кандидатів у Хустському районі й повідомила про факт підкупу виборця в селі Березово. Слідчо-оперативна група на місці події встановила, що ця заява не знайшла свого підтвердження, повідомляють у поліції Закарпатської області.

Тетяна ГРИЦИЩУК, Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах