3748
12:00 10.052017

Франція зробила свій вибір

Політика 2636

7 травня у Франції проходив другий тур президентських виборів. Численні аналітики та експерти назвали їх історичними. Адже вперше до другого туру вийшли не представники традиційних французьких партій, а безпартійний молодий політик – темна конячка Еммануель Макрон – та лідер ультраправих націоналістів Марі Ле Пен.

109017.gif

При цьому радикалка Марі Ле Пен активно виступає за вихід Франції з Євросоюзу, зняття санкцій з РФ, визнає Крим російським та не приховує симпатій до Володимира Путіна. Тож навколо її опонента Емануеля Макрона згуртувалися всі проєвропейські сили Франції. А самі вибори проходили під егідою боротьби за чи проти ідеї «об’єднаної Європи».

І боротьба ця виявилася запеклою й безкомпромісною як у першому, так і в другому турі. Тут були і корупційні скандали, і компромати та масштабні хакерські атаки. Так, один із реальних претендентів на посаду президента Франції – черговий «друг Путіна» Франсуа Фійон – був скомпрометований через корупційний скандал. А в останній день перед другим туром виборів відбувся злив у мережу Інтернет величезного масиву даних, добутих хакерами, – нібито особистої переписки кандидата в президенти Еммануеля Макрона. Інформацію вже традиційно опублікувало скандальне видання «Wikiliks», а численні журналісти знову виявили російський слід. Схоже, хакерські атаки стають традиційним атрибутом сучасних виборів.

Та незважаючи ні на що, як видно з результатів недільних виборів, переважна більшість французів поки що підтримують єдність Європейського Союзу. За даними екзит-полу Ipsos, Еммануель Макрон виграв вибори президента Франції в Марі Ле Пен, отримавши понад 65% підтримки громадян. Тоді як його опонентка набрала 34,5%.

Марі Ле Пен уже зателефонувала Макрону й побажала всього найкращого в майбутньому. Окрім того, вона визнала свою поразку в промові після закриття виборчих дільниць, повідомляє канал «France24». За її словами, результати виборів показали, що старі партії у Франції відходять у минуле, а на перший план виходить «боротьба між патріотами та глобалістами». «Національний фронт повинен оновити себе… Я закликаю всіх патріотів приєднатися до нас», – заявила Ле Пен.

У свою чергу, Емманюель Макрон увечері дня виборів, 7 травня, виступив перед своїми прихильниками на площі біля музею Лувр у Парижі. Він піднявся на трибуну під звуки гімну Європи. Як передає DW.com, політик подякував своїм прихильникам за підтримку й заявив: «Наше завдання величезне. Це вимагає від нас створення, починаючи із завтрашнього дня, реальної сильної більшості. Ця більшість повинна провести зміни, на які сподівається країна і яких вона заслуговує». Політик пообіцяв служити Франції і бути вірним принципам «свободи, рівності та братерства». Макрон додав, що зараз стоїть завдання відновити єдність Європи, зміцнити економіку й забезпечити безпеку громадян. «За п’ять років я зроблю все можливе, щоб у людей більше не було ніяких причин голосувати за екстремальні варіанти», – сказав він.

Президент України Петро Порошенко одним із перших у «Twitter» привітав нового президента Франції з перемогою. «Щиро вітаю Еммануеля Макрона з видатною перемогою! Солідний кредит довіри французького народу єдиній Європі», – зазначив він. «Розраховуємо на амбітну співпрацю із Францією та активізацію Нормандського формату», – додав Петро Порошенко. Окрім того, Президент України надіслав письмове послання Еммануелю Макрону, в якому привітав його з обранням президентом Франції та запросив здійснити візит в Україну в зручний час, повідомляє прес-служба глави держави. «В Україні натхненно спостерігали за Вашою блискучою кампанією… Вибір французького народу – це яскраве свідчення перемоги програми прогресивної Європи свободи над альтернативною Європою націоналізму», – зазначено в посланні Президента України на адресу новообраного президента Франції. Порошенко також висловив окрему вдячність Еммануелю Макрону за його особисту безкомпромісну підтримку нашої країни в умовах російської агресії. «Ваша позиція під час виборчої кампанії дає впевненість, що з Вашою перемогою Україна здобула надійного союзника і в Нормандському форматі, і в її зусиллях з відновлення суверенітету й територіальної цілісності», – відзначено в листі. Глава держави також висловив сподівання на ефективне сприяння з боку Франції в реалізації європейських прагнень України.

Для нашої держави перемога Еммануеля Макрона дійсно є кращим варіантом, ніж відверто пропутінської Марі Ле Пен. На противагу їй обрання  Макрона, на думку більшості експертів, означає продовження нинішньої в цілому проєвропейської політики Франції.

Однак не слід надягати рожеві окуляри. Україна далеко не перша проблема Франції, і не варто очікувати зростання активності щодо українського питання. Перемога для нас тут полягає лише в тому, що ця європейська країна, швидше за все, не змінить свою позицію. А така вірогідність була, адже двоє із трьох ключових кандидатів на виборах президента у Франції були «друзями Путіна».

Окрім того, у Франції вже у червні цього року мають відбутися ще одні не менш важливі вибори – парламентські. І тут результат Марі Ле Пен означає, що її радикальній партії світить велика фракція в майбутньому парламенті. Тоді як у 39-річного Еммануеля Макрона, хоча і є підтримка чинного президента Франсуа Оланда та провладних політичних сил, власної партії немає. Його рух «Уперед» був створений під президентські вибори. І сьогодні, за місяць до парламентських виборів, перед ним стоїть дійсно надважке завдання. До цього варто додати, що настрої французів досить неоднозначні. Про це свідчить хоча б той факт, що в ході недільного волевиявлення вперше в історії країни чи не кожен десятий бюлетень був порожній. Радикалізація та розчарування суспільства у владі, підігріті кризою навколо арабських мігрантів, нині невпинно зростають. Наприклад, чинний президент Франсуа Оланд через мізерну підтримку виборців навіть відмовився балотуватися на другий термін. На цих настроях французів і виріс рейтинг ультраправої партії Марі Ле Пен «Національний фронт», яка сьогодні має потужні позиції, і судячи із заяв її лідерки, демонструє готовність до парламентських виборів. Отож і вплив пропутінських сил у Франції, незважаючи на відносно втішні для України результати президентських виборів, найближчим часом може посилитись.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах