3776
18:01 11.052017

Придивлятися, як роблять інші, – це мудро, але така позиція не може бути безкінечною, - В’ячеслав Негода про об’єднання громад на Закарпатті

Політика 1770

Кожен з регіонів України має свої особливості, які можна і треба використовувати для розвитку. На Закарпатті таких можливостей безліч. Але лише у децентралізованій системі врядування, спираючись на спроможні громади, регіон зможе максимально ефективно використати усі свої переваги.

unnamed (1)

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода під час круглого столу у Закарпатській області на тему: «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: досягнення і нові завдання».

«Стосовно процесів децентралізації, що тривають в Україні, Закарпаття поки що придивляється, як роблять інші, скоріше, щоб не припускатися їхніх помилок. Звичайно, це мудра позиція. Але постійно так не може бути. Немає іншої перспективи, ніж децентралізація і створення спроможних громад по усій Україні. Отже і Закарпаттю час діяти і ставати лідером реформи. Регіон, зважаючи на територіальну і ментальну близькість до Європи, має бути серед перших у цих змінах. Тут до децентралізації, до об’єднання зусиль заради розвитку, я впевнений, готові і мешканці громад, і представники місцевої влади», – сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, у центральній владі, регіонах та громадах можуть по різному бачити, як саме проводити реформу. «Але якщо в нас одна платформа, одне розуміння, що змінювати неефективну систему врядування в країні вкрай необхідно, то ми маємо спільно шукати шляхи вирішення питань, а не ставати в опозицію одне до одного. Наша позиція така – неможливо побудувати ефективну владу на існуючій системі місцевого самоврядування. Якщо хтось знає інший шлях, крім створення спроможних громад, нехай скаже. Але навіть ті, хто критикує об’єднання, першими йдуть на вибори в ОТГ», – зазначив Перший заступник Міністра.

На його думку, не варто одразу намагатися зробити спроможними і заможними всі громади в країні, чи хоча б в якійсь одній області. «Це нереально і навіть неприродньо. Головне завдання – створити у громадах центри росту, які дадуть можливість громаді і на себе заробити, і державі допомогти, і з сусідами поділитися. Децентралізація дала можливості такі центри росту виявляти і розвивати, і вже маємо багато успішних прикладів у містах і об’єднаних громадах», – сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, цими днями на Закарпатті проходить круглий стіл «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: досягнення і нові завдання», організований Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України у співпраці з Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» за сприяння Програми U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку.

Довідка

Закарпаття – єдиний регіон, де обласна державна адміністрація та облрада до цього часу не схвалили робочої версії перспективного плану формування територій громад області.

В області створено 5 об’єднаних громад. Менше лише на Луганщині, де діють 4 об’єднані громади, та на Київщині – 2 ОТГ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах