3812
10:05 14.052017

Як на Березнянщині День Добросусідства відзначали

Політика 3290

У суботу, 13 травня, у міжнародному пункті пропуску «Малий Березний-Убля», що на словацько-українському кордоні, відбувся День Добросусідства -2017. Святково вбрані делегації Словаччини та України, професійні митці та, аматорські фольклорні колективи – все свідчило про святковий настрій, справжнє європейське сусідство.

IMG_8198

На прибраній сцені – голова Пряшівського самоврядного краю Петер Худік, голова Кошицького самоврядного краю Зденко Требуля, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс та голова ОДА Геннадій Москаль.

Духовий оркестр Ужгородського державного музичного училища імені Дезидерія Задора виконав Гімни України, Словаччини, Євросоюзу.

З вітальними промовами до присутніх один за одним зверталися посадовці, наголошували на важливості цього свята та бажали  громадам наснаги й успіхів у розбудові своїх країв та держав повідомила «Карпатському об’єктиву» прес-служба Закарпатської облради.

Михайло Рівіс найперше від імені депутатів облради привітав усіх з святом та подякував словацькому народу за підтримку України в її євроінтеграційних прагненнях. Далі наголосив, що нинішня зустріч двох сусідок на кордоні проходить у часі проведення Україною пісенного фестивалю Євробачення та  рішення ЄС щодо безвізу України. Це ті події, яких чекали українці і які додають нам віри у краще завтрашнє.

– Кожні наші робочі поїздки до сусідніх держав, як і дружні візити на Закарпаття наших партнерів, є підтвердження того, що  Україну і Закарпаття, зокрема, хочуть бачити в єврородині, куди ми прагнемо всім серцем. Адже від діда-прадіда ми співпрацюємо, дружимо та родичаємося з представниками самоврядних громад Словаччини, Румунії, Угорщини Польщі, Чехії. Всі вони докладають максимум зусиль, аби мали змогу підвищувати не тільки імідж України у сфері місцевої і регіональної демократії на європейській арені, а якомога повніше вивчати та втілювати в життя кращий європейський досвід врядування та управління громадами, пріоритети та принципи діяльності керівних інституцій спільної Європи.

Також Михайло Рівіс наголовсив і на тому, що кожного року День добросусідства на українсько-словацькому кордоні має свої особливості, які свідчать про збагачення і поглиблення взаємовідносин співробітництва між Україною і Словаччиною взагалі і їх прикордонними регіонами зокрема . А це дає нові можливості для економічного, наукового і культурного співробітництва між нашими народами й  краями та  спрямування  їх  користь людей, що проживають по обидві сторони кордону.

Розповів очільник облради і  про співпрацю між представниками органів державної влади і місцевого самоврядування Закарпатської області та Кошицького і Пряшівського самоврядних країв Словацької Республіки у сфері охорони довкілля, протипаводкового захисту, розвитку транспортної логістики тощо. І, звичайно ж, поділився планами краян щодо відкриття нових пунктів пропуску та розбудови прикордонної інфраструктури.

– Сьогодні знову буде підписано низку документів, які дозволять збагачувати та зміцнювати прикордонні взаємозв’язки, наповнювати їх із джерела національних інтересів новими задумами, ідеями, ініціативами, – мовив він, додавши: – Тому я щиро вірю, що ми й надалі будемо в мирі і злагоді працювати, обмінюватись практиками, ділитись своїми успіхами та тривогами. Як і належить добрим сусідам. Я також щиро переконаний, що  не за горами той час, коли Україна стане не тільки бажаною, а й рівноправною країною серед сильних європейських держав.

Далі відбулася урочиста церемонія підписання документів. Найперше – Виконавчого протоколу до Меморанду про співпрацю між Пряшівським самоврядним краєм, Кошицьким самоврядним краєм, Закарпатською обласною державною адміністрацією, Закарпатською обласною радою на період з травня 2017 року по травень 2018 року, який скріпили своїми підписами Петер Худік, Геннадій Москаль, Михайло Рівіс.

Аналогічний Виконавчий протокол до Меморандуму про співпрацю із Кошицьким самоврядним краєм підписали Зденик Требуля та перші керівники Закарпаття.

Відбулося підписання угоди про співробітництво села Пчолине зі Словаччини та село Гребля з України. Цю місію виконали сільський голова села Гребля Іршавського району Закарпатської області Володимир Галас та староста села Пчоліне Пряшівського самоврядного краю Міхал Грню.

Було підписано ще один документ про співробітництво села Русковце зі Словаччини та Худльовської сільської ради України.

 Після завершення офіційної частини, учасники делегацій під чудові народні пісні українською та словацькою мовами та запальні танці оглянули палатки Кошіцького та Пряшівського самоврядних країв, а також районів Закарпаття, оцінили смачні страви, напої.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини