3854
22:32 16.052017

Децентралізація стала головною темою на Закарпатті

Політика 2142

11–12 травня в Закарпатській області проходили важливі заходи, пов’язані із реформою децентралізації в Україні. Центральною подією став широкий круглий стіл «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: досягнення і нові завдання».

DSCN0505

Захід був організований Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України у співпраці з програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» та за сприяння Програми «U-LEAD» з Європою. Відкрив і проводив засідання перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода. Участь у роботі круглого столу взяли очільник краю Геннадій Москаль, перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, програмний директор «U-LEAD» з Європою Бастіан Файгель, спеціальний радник уряду України з питань децентралізації Даніель Попеску та інші поважні гості.

Спочатку виступали представники уряду України. Зокрема В’ячеслав Негода доповів про підсумки й перспективи децентралізації на державному рівні. За його словами, у кожному регіоні нашої країни є певні особливості, які можна й потрібно використати в цілях розвитку. А Закарпаття має цілий ряд таких цікавинок. Отож завдяки процесу децентралізації край зможе якнайкраще використати свої переваги. «Регіон є близьким як територіально, так і ментально до Європи, тому повинен запроваджувати зміни одним із перших. Можливо, у владних структурах та на місцевому рівні процес запровадження реформи бачать по-різному. Але якщо платформа спільна і є спільне розуміння того, що потрібно змінити систему, то відповідно разом потрібно шукати рішення. Наша точка зору – не можна побудувати ефективний контроль на основі існуючої системи місцевого самоврядування», – заявив В’ячеслав Негода. Після нього секторальну децентралізацію окреслили представник Міністерства фінансів Олена Гоголь, заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський, начальник одного з відділів Міністерства фінансів Сергій Дятленко та інші.

У свою чергу, спеціальний радник уряду України з питань децентралізації від Ради Європи Даніель Попеску розповів про європейські стандарти місцевого самоврядування, їхню імплементацію в Україні, дав загальний огляд проблематики. Зокрема відзначив той факт, що в Закарпатській області на сьогодні створено лише 5 ОТГ. Менше тільки в Луганській – 4 та в Київській – 2.

DSCN0492

Водночас про реформу децентралізації на Закарпатті, проблеми та шляхи їхнього вирішення доповідали голова ОДА Геннадій Москаль та перший заступник голови обласної ради Йосип Борто. Зокрема, Йосип Борто заявив: «Ми всі одностайно підтримуємо децентралізацію влади, що означає передачу повноважень та бюджету… Тобто щоб проблеми вирішувалися на тому рівні, де і створюються. Ми вважаємо, що в країні наразі тільки заявляють про децентралізацію, а не створюють її на практиці. Навіть узяти, до прикладу, дитяче харчування, пільговий проїзд, фінансування спеціальних навчальних закладів. Ці витрати не компенсують, що означає додатковий тягар на бюджети місцевих громад. Тобто кроки були непродуманими». Також, на його думку, європейський досвід показує, що ефективніше проводити ці реформи одночасно, але в першу чергу потрібно враховувати розташування області та етнічний склад населення. Окрім того, Йосип Борто звернув увагу на проблему міграції українців за кордон, ситуація з якою в деяких регіонах є катастрофічною. «Якщо ми створимо умови для економічного розвитку, то не тільки зупинимо цей процес, але й зможемо досягнути того, що частково повернуться ті, хто наразі будує Європу за межами України», – сказав перший заступник голови облради. За його словами, наш край має стати привабливим не лише для туристів, але й інвесторів. І для цього є всі можливості.

Про кращі практики розвитку ОТГ та історії успіху розповіли безпосередні учасники процесу децентралізації в регіонах – вільховецький сільський голова Михайло Цірик, міський голова з Тернопільщини Володимир Плетюк, сільський голова із Чернівецької області Василь Тодеренчук та ін. Участь в обговоренні цієї тематики взяли численні сільські голови та очільники ОТГ краю, чиновники та представники громадських організацій.

Ще однією важливою темою була «Децентралізація, місцева демократія та культурне різноманіття: європейські стандарти та вплив на реформу в Україні». Доповідали представник Міністерства культури України Володимир Ходаківський, експерти Ради Європи Зора Попова, Наталія Мекахаль, українські експерти та представники громадських організацій. Наступного дня, 12 травня, була проведена консультаційна зустріч для представників Ради Європи та Мінрегіону України з організаціями нацменшин Закарпаття.

Також цього дня в Ужгороді по вул. В.Гошовського, 2 (4-й поверх) урочисто відкрили Закарпатський регіональний центр розвитку місцевого самоврядування. Модератором заходу виступив керівник центру Іван Дем’янчук, який звернувся до присутніх зі вступним словом та представив поважних гостей. Серед них були перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, програмний директор «U-LEAD» з Європою Бастіан Файгель, спеціальний радник уряду України з питань децентралізації Даніель Попеску, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс та ін. Пізніше до заходу приєднався й голова ОДА Геннадій Москаль.

Представники уряду України та іноземні гості розповіли, що покладають чимало сподівань на новостворений центр регіонального розвитку та місцевого самоврядування. Зокрема, на думку В’ячеслава Негоди, Закарпаття як найбільш наближене до Європи є «очима України», які першими бачать і переймають передовий європейський досвід. А директор «U-LEAD» Бастіан Файгель висловив сподівання, що це буде не просто черговий офіс з директором та працівниками, а дійсно потужна організація, яка сприятиме й проведенню реформи децентралізації в регіоні.

У свою чергу, голова обласної ради Михайло Рівіс та інші закарпатські можновладці, окрім теплих слів про відкриття та сподівання на плідну роботу центру, окреслили й ряд проблем, пов’язаних із реформою децентралізації. Зокрема про специфіку регіону, де лише 25% міського населення, що є нетиповим для України, а також певну неузгодженість дій між обласними й районними чиновниками з одного боку та представниками громадських організацій і новостворених об’єднаних громад з іншого. У ході розмови дійшли й до найважливішої проблеми, а саме, що Закарпаття досі залишається без перспективного плану формування територіальних громад. Тож присутні висловили сподівання, що такий план урешті приймуть уже найближчим часом і це значно прискорить процес просування реформи в регіоні.

Після вітальних слів керівник центру Іван Дем’янчук запросив поважних гостей до урочистого перерізання стрічки. А далі ознайомив усіх присутніх із цікавою виставкою кращих практик ОТГ Закарпатської області. Серед них стенди, що ілюструють розвиток діючих у регіоні об’єднаних територіальних громад, і навіть варіанти перспективного плану формування ОТГ. За словами Івана Дем’янчука, усі ці напрацювання детально вивчені й проаналізовані, врахована специфіка регіону та проблемні моменти.

Після невеличкої перерви на каву, в ході якої чиновники в неофіційній обстановці жваво обговорювали перспективи реформи децентралізації, поважна делегація вирушила в село Пийтерфолво. Тут гості спілкувалися з громадським активом і депутатами місцевої сільської ради, а також із директорами шкіл та ДНЗ. Далі маршрут делегації прямував у Тячівський район, де знаходяться дві ОТГ – Тячівська та Вільховецька, які є піонерами децентралізації нашого регіону. Тут усі учасники заходу, перебуваючи безпосередньо на місті, могли ознайомитися з успіхами і проблемами перших закарпатських об’єднаних територіальних громад. Однак про це в наступному номері нашої газети.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини