4028
18:14 6.062017

Закарпатські депутати наполягають передати функції з визнання вантажів «гуманітаркою» на обласний рівень

Політика 1784

Це дозволить набагато швидше здійснювати процедуру визнання вантажів гуманітарними, що у свою чергу призведе до якнайшвидшої доставки допомоги цільовим, соціально-вразливим категоріям населення.

unnamed (36)

Під час другого пленарного засідання сьомої сесії депутатський корпус облради підтримав колективний запит обласних обранців: Борто Й. Й, Гулачі Г. Л., Кейса Б. Г., Орос І. І., Резеша К. К., Пейтера Ч. А., Товта М. М. щодо підготовки звернення Закарпатської обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України від Закарпатської області в якому йдеться  про надання статусу гуманітарної допомоги вантажам, які надходять до України із-за кордону завдяки благодійним та релігійним організаціям, та направити на розгляд ОДА.

В документі йдеться: «Ми, депутати обласної ради, глибоко стурбовані ситуацією, яка склалася навколо питання щодо надання статусу гуманітарної допомоги вантажам, що надходять в Україну з-за кордону завдяки благодійним та релігійним організаціям (Управління Закарпатської Реформатської Церкви, Червоний Хрест, Східно-європейська місія, Доркас та інші).

Так, благодійні та релігійні організації, які отримують гуманітарну допомогу від країн Європи, виконують дуже важливу соціальну функцію, допомагаючи багатодітним сім’ ям, одиноким пристарілим, дітям-сиротам, вдовам, людям з обмеженими фізичними можливостями та іншим соціальнонезахищеним верствам населення. Допомога надається також ліцеям, школам, дитячим садкам та дитячим будинкам. Однак, після змін у законодавстві в сфері визначення вантажів з-за кордону гуманітарною допомогою (жовтень 2012 року) питання завезення благодійних та гуманітарних вантажів ускладнилося у зв’ язку із тим, що компетенція з питання визнання вантаів гуманітарною допомогою від обласних державних адміністрацій передана Міністерству соціальної політики України. Це призвело до того, що вантажі, які надходять в Україну як гуманітарна допомога, затримуються на українських митницях, місяцями простоюють і почастішали випадки повернення наданої допомоги.

Із передачею повноважень з визнання вантажів гуманітарною допомогою із областей до Міністерсттва соціальної політики України до Києва втрачається елемент оперативності у вирішенні питань, процес затягується поштовими переписками тощо. Через це отримувачі гуманітарних вантажів повинні сплачувати великі кошти (пеню) за зберігання вантажів на митних складах. На сьогоднішній день вже наявна ситуація, коли іноземні донори, які десятиліттями співпрацювали із Україною у сфері благодійництва, відмовляються надавати для наших організацій гуманітарну допомогу.

До вказаного слід зазначити, що митним законодавством встановлено, що товари, які до закінчення встановленого строку тимчасового зберігання під митним контролем (з урахуванням можливості продовження – до 120 днів), не були задекларовані власником, підлягають обов’язковій передачі для зберігання органу доходів і зборів. Витрати на зберігання зазначених товарів та транспортних засобів відшкодовуються їх власниками або уповноваженими ними особами, незалежно від того з чиєї вини допущено затримку вантажів.

Вказані витрати є не підйомним тягарем для благодійних та релігійних організацій, а у певних випадках сума таких платежів більша за вартість самої гуманітарної допомоги.

На наш погляд одним із шляхів вирішення вказаної проблеми є передача функцій з визнання вантажів гуманітарною допомогою до відання органів обласного рівня, що цілком відповідає курсу деценетралізаційних процесів, курс на який узяла держава у рамках інтеграції у європейське співтовариство. Передача повноважень на обласні рівні дозволить набагато швидше здійснювати процедуру визнання вантажів гуманітарними, що у свою чергу призведе до якнайшвидшої доставки допомоги цільовим, соціально-вразливим категоріям населення.

Враховуючи наведене, просимо Вас ініціювати зміни до чинного законодавства з питань гуманітарної допомоги щодо передачі повноважень з визнання вантажів гуманітарними від центральних органів влади з Києва до органів обласного рівня», сказано у колективному запиті, інформує Прес-служба Закарпатської облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини