4096
15:16 12.062017

Безвізовий режим України з Євросоюзом офіційно запрацював

Політика 3364

У ніч з 10 на 11 червня офіційно запрацював безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом. Можна по-різному оцінювати цю історичну подію, однак вона дійсно стала новою точкою відліку, символічною та знаковою для кожного українця. Цей день у нашій країні перетворився на справжнє свято…

IMG_2797

Урочисто відкривати безвіз на кордоні з Євросоюзом приїхав Президент України Петро Порошенко. На території пункту пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецке» на українсько-словацькому кордоні спеціально облаштували сцену, на задньому фоні якої встановили яскраву декорацію із зображеннями французької Ейфелевої вежі, італійського Колізею, угорського парламенту та багатьох інших визначних місць у країнах Євросоюзу. Посередині цієї імпровізованої стіни були розміщені цікаві двері у формі українського паспорта. Президент України, прибувши на кордон, урочисто відкрив ці «двері в Європу», а за ними з розкритими обіймами та радісною посмішкою стояв президент Словацької Республіки Андрій Кіска. Як виявилося, з іншого боку стіни були намальовані найцікавіші місця України… Така креативна церемонія відкриття неабияк сподобалася тисячам присутніх, які після завершення урочистих промов кинулися робити селфі з президентами.

У своєму виступі Петро Порошенко заявив: «Ми цього дуже довго чекали, і це історична мить, коли ми руйнуємо паперову завісу, яка відділяла Україну від Європи. Це означає, що Україна зробила величезні реформи. Ми разом спільними зусиллями змінили країну, а наші партнери з Європи дотрималися свого слова, і двері Євросоюзу, двері наших друзів та партнерів відкриті для нашої великої 45-мільйонної нації, для українського народу». А головне – від сьогодні «кожен українець може випити фантастичну каву в Братиславі, полетіти лоукостом у Варшаву чи відвідати Віденську оперу, – сказав Петро Порошенко і наголосив: – Я впевнений, що цей день, 11 червня, назавжди закарбується в історії України як остаточний вихід нашої держави з Російської імперії та повернення до родини європейських народів». За його словами, з України до сусідніх європейських країн уже запустили нові потяги. «Разом з нашою прикордонною та митною службою спільно облаштовуємо пункти пропуску й будемо здійснювати єдиний контроль з нашими словацькими, польськими, румунськими та угорськими партнерами як символ дружби і довіри між нашими країнами», – додав Президент України. «Чим більший прогрес ми демонструємо на шляху реформ, тим більше аргументів у мене і в українського народу з’являється для того, щоб надати Україні й перспективу членства в Євросоюзі», – сказав він. Також Петро Порошенко подякував президенту Словацької Республіки за тверду підтримку територіальної цілісності, суверенітету, незалежності України та реформ, які вона реалізує. «Ми впевнені, що спільно з нашими надійними друзями й адвокатами України в Євросоюзі ми зможемо продовжувати наш шлях реформ, кардинальні європейські зміни нашої держави, наше повернення до Європи. У мене є всі підстави для того, щоб бути переконаним у цьому», – резюмував Глава Української держави.

У свою чергу, президент Словаччини Андрій Кіска сказав: «Шановний пане Президенте, милі українські друзі, це прекрасний день… Україна виконала свої обіцянки, і так само зробив Європейський союз. І так має бути, кожен має виконувати свої зобов’язання… Хочу закликати вас, щоб ви й надалі проводили реформи. Реформи потребують багато зусиль. Це означає, що ви повинні продовжувати їх виконувати, і я вам скажу, що це ставить перед громадянами дуже багато вимог, але, повірте мені, що це дуже вигідно для вас, – підкреслив лідер Словацької держави й наголосив: – Словаччина та її політики будуть підтримувати вашу державу, щоб вона прямувала до Європейського Союзу, куди ви й належите». «Дорогі сусіди, вітаємо в Європі», – завершив свій виступ українською мовою президент Словаччини.

У перші години роботи безвізового режиму сотні українців, серед яких чимало журналістів, так би мовити, тестували, як це працює. У ніч з 10 на 11 червня близько 600 громадян України з біометричними паспортами були оформлені співробітниками Держприкордонслужби в пунктах пропуску на кордоні з ЄС та в аеропортах, звідки відбуваються рейси в європейські країни. А станом на 23.00 11 червня до Європейського Союзу за біометричними паспортами без віз в’їхало 1682 українці із загальної кількості 59 627 громадян України, що становить лише 2,8%. Чимало наших співвітчизників, які того дня перетинали кордон з візами, пояснили, що не хотіли ризикувати, тому пішли перевіреним шляхом. Водночас більшість з опитаних журналістами на кордоні людей задоволені, що безвізовий режим запрацював, незважаючи навіть на те, що він не дає право на роботу в країнах ЄС. Заробітчани радіють, що відтепер до них простіше зможуть навідуватися їхні діти, дружини, чоловіки та рідні. А українські туристи матимуть можливість без зайвих паперових перешкод та фінансових витрат подорожувати Європою. Численні експерти сюди ж додають і бізнес-поїздки та в один голос пророкують пожвавлення транскордонної ділової активності. Окрім того, фахівці запевняють, що, за їхніми підрахунками, цього літа деякі європейські курорти можуть бути навіть дешевшими, ніж вітчизняні.

IMG_2939

До речі, після введення безвізового режиму з країнами Європейського Союзу український паспорт зайняв 30-ту сходинку в глобальному рейтингу «впливовості» національних паспортів і віднині дозволяє в’їхати без віз аж у 119 країн світу. До цього наші співгромадяни могли відвідувати без віз лише 87 держав, і за цим показником Україна була на 46-му місці. А ось російський паспорт займає лише 41-шу позицію рейтингу й дозволяє в’їхати без віз у 106 країн.

Нагадаємо також, що для безвізових поїздок обов’язково потрібен біометричний паспорт з чипом. Безпосередньо перед від’їздом необхідно оформити страховку та мати певну кількість грошей з собою, яку кожна країна визначає окремо. Наприклад, в Угорщину можна в’їхати, маючи всього 1000 форинтів на добу (близько 3 євро), тоді як у Словаччину – аж 56 євро на добу, Польщу – 300 злотих (2 тис. грн) для перебування до 3 днів і по 100 польських злотих (800 грн) на день, якщо поїздка перевищує 3 дні. Найбільші вимоги в Іспанії – 71 євро на добу, Швейцарії та Ліхтенштейні – 91 євро на добу, однак лише 27 євро – для студентів.

Окрім того, як наголошують українські прикордонники, безвізовий режим дозволяє громадянам України перебувати на території країн ЄС не більш як 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Також вони закликають українців пам’ятати про вимоги, яких треба дотримуватися при перетині кордону неповнолітніми громадянами України. Зокрема діти віком від 16 років і старші мають право подорожувати до Європи без віз самостійно, до 16 років – можуть виїжджати за межі України лише в супроводі обох батьків або одного з батьків чи з довіреною особою, маючи при собі нотаріально завірену згоду. Якщо один із батьків живе за кордоном, то згоду засвідчують у консульських установах МЗС України.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
ФК «Хуст» продовжує свою переможну серію
13:59
У Рахові затримали зловмисника, який організував для військовозобов’язаних канал незаконного перетину держкордону
13:40
БК «Ужгород»: дві звитяги та одна поразка
13:28
Загоряння двох надвірних споруд ліквідували мукачівські рятувальники
12:53
Прикутий до візка харків’янин на Закарпатті почав вишивати ікони та рушники
12:34
Юна журналістка з Мукачева - призерка Всеукраїнського конкурсу
11:55
Всі новини