4212
17:11 29.062017

Безрезультатні дискусії щодо мовного законопроекту тривають

Політика 2202

13

Нещодавно в Києві провели чергове засідання робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти стосовно мовного законопроекту. Темою дискусії стали пропозиції щодо можливих змін 7 статті цього законопроекту, адже на останній зустрічі робочої групи ні профільне міністерство, ні професійні організації та органи не хотіли поступитися своєю точкою зору, згідно з якою навчання мовою нацменшин може проводитись лише разом з українською. Варто додати, що всі представники нацменшин, що проживають на території України, не вважають доцільним таке обмеження їхніх прав.

Олександр Співаковський, перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти, зазначив, що попри численні засідання сторони й досі не знайшли спільного рішення. Він додав, що коли цього разу вони не дійдуть консенсусу, питання винесеться на розширений розгляд, де буде вирішене депутатським голосуванням, тобто не професійним, а політичним методом.

У свою чергу Василь Брензович, народний депутат України та голова ТУКЗ-КМКС, у своєму зверненні до присутніх запропонував, щоб законодавці ухвалили попередньо узгоджений та прийнятий у першому читанні варіант закону, який дозволяв би представникам нацменшин навчатись рідною мовою. Він звернув увагу на те, що цей текст значно обмежує вже наявні права нацменшин у плані освіти, а держава контактує зі своїми громадянами мовою законів, законотворення має свою сувору ієрархію, на вершині якої – Конституція України. Так, освітній законопроект не може суперечити існуючому законодавству та міжнародним зобов’язанням держави.

Зокрема, Василь Брензович важливим в цьому питанні вбачає переймання міжнародного досвіду. Як приклад він навів Сербію, де прийнято три методології в освітній сфері, згідно з якими вираховується, наскільки мова нацменшини є близькою до сербської. Також пан Брензович висловив надію на те, що врешті-решт буде прийнято такий текст законопроекту, який одночасно відповідатиме Конституції України, міжнародним зобов’язанням країни та сподіванням представників національних меншин, адже цей законопроект насамперед стосуватиметься шкіл, де ведеться навчання мовою нацменшин.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах