4231
17:21 30.062017

Рада прийняла закон про облік тепла та води для українців

Політика 2215

Screenshot_5Верховна Рада України прийняла закон про комерційний облік комунальних послуг, який передбачає обов’язкове встановлення будинкових приладів обліку (лічильників) споживання теплової енергії, гарячої та холодної води в нежитлових (до 1 жовтня 2017 року) та житлових (до 1 жовтня 2018 року) будівлях.

За прийняття відповідного законопроекту №4901 проголосували 238 депутатів при необхідному мінімумі 226 голосів.

Основна мета закону – це перехід на 100% облік споживання теплової енергії, гарячої та питної води за допомогою лічильників, що не дозволить перекласти на пересічного громадянина наднормативні втрати монополістів і закладе принцип, згідно з яким кожен буде оплачувати тільки ті обсяги комунальних послуг, які він фактично спожив.

Завдяки виконанню норм цього закону Україна зможе відійти від «релікту радянської епохи» – норм споживання енергоносіїв. В ході обговорення законопроекту депутати підтримали поправки, згідно з якими витрати на установку, заміну і обслуговування вузлів обліку (лічильників), які понесе оператор мереж (поставляє компанія), будуть відшкодовуватися за рахунок споживачів. Згідно з пояснювальною запискою, в проекті закону передбачається запровадження обов’язкового комерційного обліку теплової енергії, гарячої та питної води, оскільки всього 22% багатоквартирних будинків в Україні ведуть будинковий облік споживання теплової енергії. Також наголошується, що низький рівень обліку енергоносіїв обмежує можливості для їх ефективного використання. Закон зобов’язує обладнати всі будівлі, приєднані до теплових та водопровідних мереж, будинковими приладами обліку гарячої та холодної води. Встановити такі лічильники буде зобов’язаний оператор зовнішніх мереж (теплокомуненерго або водоканал) для нежитлових приміщень – до 1 жовтня 2017 року, а для житлових – до 1 жовтня 2018 року. В ці терміни також повинні будуть вкластися і власники квартир, встановивши поквартирні прилади обліку.

Згідно з цим документом, після встановлення лічильників усі розрахунки за споживання теплової енергії, гарячої та питної води повинні будуть проводитися виключно за даними лічильників. Прийняття Закону дозволить знизити на ¾ обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років в середньому на 15-20%, що, у свою чергу, сприятиме зменшенню споживання газу та скороченню викидів парникових газів.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах