4316
16:45 17.072017

Українське питання на саміті G20 та поспішний візит до Києва Держсекретаря США

Політика 1818

7–8 липня в Гамбурзі проходив саміт лідерів країн G20, на якому особливу увагу було приділено обговоренню українського питання.

A8F779CC-8562-4394-A0A7-599EC3B22B60_w1023_r1_s

Насамперед 7 липня у рамках саміту відбулася двостороння зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна. Переговори президентів США та Росії, на які планувалося виділити не більше 30 хвилин, тривали понад дві години. Як пізніше стало відомо з їхніх заяв у ЗМІ, глави держав обговорювали створення зон деескалації в Сирії, ситуацію в Україні, санкції проти РФ та питання кібербезпеки.

Санкції існуватимуть, доки проблеми не будуть вирішені

Зокрема Президент США Дональд Трамп зустріч зі своїм російським колегою, як завжди, прокоментував у власному мікроблозі в «Twitter». «Санкції не обговорювалися на моїй зустрічі з президентом Путіним. Нічого не буде зроблено, доки українські та сирійські проблеми не будуть вирішені», – наголосив він. «Я двічі наполегливо натиснув на Путіна стосовно втручання Росії в наші вибори. Він серйозно це спростував…» – запевнив Дональд Трамп. Президент США також зазначив, що обговорив із Путіним припинення вогню в Сирії. На його переконання, «зараз час працювати з Росією конструктивно!»

Спецпредставник США буде в контакті з Україною і Росією

У свою чергу, президент РФ Володимир Путін повідомив, що на зустрічі вони обговорювали ситуацію в Україні, боротьбу з тероризмом та кібербезпеку. На прес-конференції за підсумками саміту він заявив, що говорив з Дональдом Трампом про роль США у врегулюванні ситуації в Україні й вони домовилися, що буде призначений (і власне це вже відбулося) спецпредставник адміністрації, «який опікуватиметься на постійній основі цією проблемою, буде в контакті як з Росією, так і з Україною, з усіма зацікавленими сторонами врегулювання цього конфлікту».

Надія на «нормандський формат»

Наступного дня, 8 липня, на полях саміту G20 відбулися тристоронні переговори лідерів Німеччини, Франції та Росії. На прес-конференції за підсумками зустрічі, яку транслювала «Deutsche Welle», канцлер ФРН Ангела Меркель повідомила, що глави держав обговорювали майбутнє «нормандського формату» щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Зокрема лідер Німеччини заявила, що разом з президентом Франції Еммануелем Макроном вони налаштовані на продовження переговорів у цьому форматі, незважаючи на повільний процес. Глава німецького уряду також наголосила, що перед тристоронньою зустріччю провела телефонну розмову з Президентом України Петром Порошенком. «Ми сказали, Еммануель Макрон і я, що продовжимо цей процес разом з паном Путіним…» За словами канцлера, спочатку планують домовитися про проведення телефонної розмови у форматі чотирьох сторін. «Ми продовжуємо триматися цього формату, не існує іншої основи та іншого шляху або можливого формату», – впевнена Меркель.

Держсекретар США поспішив до Києва

Уже наступного дня після завершення саміту G20 до Києва з офіційним візитом завітав Держсекретар США Рекс Тіллерсон. А разом з ним прибув і новопризначений спеціальний представник Сполучених Штатів із урегулювання конфлікту на Донбасі – Курт Волькер. Поважна делегація попрямувала в Адміністрацію Президента України. За підсумками переговорів Рекс Тіллерсон і Петро Порошенко вийшли для спілкування з представниками ЗМІ, яке транслювалося «Радіо Свобода».

Порошенко впевнений у підтримці Сполучних Штатів

Насамперед Президент України наголосив, що він «вдячний за цей символічний і своєчасний візит до Києва одразу після переговорів у Гамбурзі на саміті «Великої двадцятки». «Ми сьогодні дуже детально поінформовані про те, про що говорилося. Ми скоординували наші подальші дії…» – сказав Петро Порошенко. За його словами, це була «перша зустріч президентів США та Росії, де обговорювалося й питання ситуації на Донбасі та що робити з російською поведінкою з недотримання Мінських домовленостей». Петро Порошенко також подякував за призначення Курта Волкера спеціальним представником для співпраці на українському напрямку. За словами Президента, ця людина добре відома в Україні, незважаючи свій перший візит до Києва. «Я дуже дякую, що після призначення, буквально через лічені години, з вами в складі делегації Курт Волькер. Ми вітаємо його і дякуємо за рішення, що він залишається з нами на кілька днів для того, щоб ми не підвішували питання, не відкладали його, а відразу, з перших годин після призначення починали ефективну і скоординовану співпрацю. Я розраховую, пане Курт, що ваш багатий досвід в поєднанні з вашою рішучістю прискорить переговорний процес і скоординує наші дії…» – додав Президент.

«У сьогоднішньому візиті ми вбачаємо потужний сигнал підтримки Української держави, – наголосив Петро Порошенко. – Ми впевнені, що і Росія має продемонструвати свою добру волю до мирного врегулювання на Донбасі й припинить убивство, припинить війну і гібридні атаки, не тільки на Донбасі та в Криму…» – сказав він. «Якщо Москва не хоче вчергове змарнувати шанс, думаю, їй варто пристати на логіку, якої дотримуються всі інші учасники «нормандського формату». Перше – це стале надійне припинення вогню. Друге – виведення всіх окупаційних військ із української території… Третє – припинення залякування міжнародних спостерігачів… Четверте – забезпечення надійного контролю з боку міжнародних сил неконтрольованої ділянки українського кордону та лінії зіткнення… П’яте – звільнення всіх заручників, які незаконно утримуються як на окупованій території, так і в російських тюрмах», – повідомив Президент України. «Ще раз наголошую: Київ не розв’язував цю війну. Українських військ немає на російській території. Ми цю війну не задумували і не розпочинали, її задумали і розпочали в Москві».

«Хочу наголосити, що ми повністю координуємо наші дії в Мінському процесі й дуже вітаємо активну роль США в забезпеченні та підтримці України у відновленні нашого суверенітету, територіальної цілісності… Ми виходимо в тому числі з домовленостей, які мають Україна та США в рамках Будапештського меморандуму, і впевнені, що й надалі зможемо розраховувати на наших американських партнерів, – підкреслив Глава Держави й наголосив: – Мені надзвичайно приємно констатувати, що наші американські партнери і пан державний секретар запевнили мене, що Крим постійно в порядку денному й питання забезпечення територіальної цілісності та припинення незаконної анексії є твердою умовою для зняття санкцій з РФ, про які (санкції) ми дуже детально поговорили й отримали запевнення, що аж доки не будуть виконані Мінські умови і не буде звільнено українські території, мови про зняття санкцій не вестиметься», – заявив Президент.

За його словами, найбільш вірогідно, у липні відбудеться телефонна розмова в «нормандському форматі» на рівні лідерів. «Ми не виключаємо, що за підсумками цієї телефонної розмови нам удасться організувати саміт. Поки не визначено, де саме він відбудеться, але ми налаштовані на рішучу, прискорену й конкретну практичну розмову як у телефонному форматі, так і під час саміту вже цього літа», – додав Президент.

g20_1_771x517

США координуватиме дії з «нормандською четвіркою»

Зі свого боку, Держсекретар США Рекс Тіллерсон наголосив: «Ми розчаровані відсутністю прогресу у виконанні Мінських угод і через це призначили спеціального представника, щоб надати додаткового імпульсу цьому процесу». Окрім того, за його словами, американська сторона буде ретельно координувати дії з учасниками «нормандської четвірки». «Ми закликаємо Росію дотримуватися її зобов’язань і залишатися вірною стосовно Мінських угод та використати вплив на сепаратистів у регіоні…» – наголосив Рекс Тіллерсон. Також він закликав РФ вплинути на бойовиків, аби ті створили умови для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, щоб мати повний доступ до всіх районів Донбасу та можливість для спостерігачів здійснювати моніторинг ситуації не тільки на лінії зіткнення, але й уздовж українсько-російського кордону. «Санкції США та Євросоюзу щодо Росії залишатимуться до тих пір, поки Росія не припинить ті дії, які викликали ці санкції», – запевнив Держсекретар США.

Водночас він заявив: «Я хочу визнати надзвичайний прогрес, якого було досягнуто українським урядом упродовж останніх трьох років, і це є також очевидним в економічних реформах, що, на мою думку, є доволі надихаючим… Знаю, що ще доведеться багато зробити й ви налаштовані продовжувати ці реформи, щоб зміцнити українську безпеку, а також економічні показники… Я знаю, що Україна налаштована виконувати свої зобов’язання перед МВФ, включаючи пенсійну й земельну реформи, приватизацію державних підприємств та покращення корпоративного управління. І ми докладно поговорили про необхідні кроки, аби зробити Україну дуже привабливою країною для прямих іноземних інвестицій. Я знаю, що ви налаштовані покращити цю ситуацію», – заявив він і додав, що було обговорено також важливість упровадження антикорупційних реформ.

Поки зарано говорити, чи матимуть успіх згадані ініціативи глав іноземних держав… Однак вселяє надію неприхована зацікавленість президента Сполучених Штатів, який, здається, врешті вирішив особисто приєднатися до переговорного процесу щодо конфлікту на Донбасі та, схоже, має твердий намір форсувати вирішення цієї проблеми.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах