4495
13:28 4.082017

У Рахові розпочали будівництво «Угорського дому»

Політика 1923

Вчора, 3 серпня, в місті Рахів розпочалося будівництво першого на території Закарпаття «Угорського дому». З цього приводу Іштван Грежо, Уповноважений уряду Угорщини провів прес-конференцію.

1cbc7e6-uhorszkij-gyim

Він розповів, що рахівський «Угорський дім» буде побудований новим поверхом на будівлю римо-католицької парафії та займатиме пощу понад 500 квадратних метрів. Іштван Грежо висловив свою радість з того приводу, що саме адміністративний та культурний центр гірського регіону – Рахів стане першим містом Закарпаття, де почне функціонувати «Угорський дім». Він буде культурним центром для всіх угорців регіону.

Чималою фінансовою підтримкою до проекту долучився уряд Угорщини, адже ще восени 2016 року прийняв відповідну програму спрямовану на будівництво таких культурних центрів на Закарпатті. Метою такого проекту є збереження угорської нацменшини, її культури та традицій.

«Символічним є й те, що перший «Угорський дім» будується саме в Рахові – найсхіднішій частині історичної Угорщини. Тутешня громада, стала культурно активною тільки декілька років тому і від того часу, уряд Угорщини підтримує угорськомовне населення гірського Рахова всіма наявними ресурсами. Активно долучається до того й римо-католицька церква, яка гуртує угорську громаду», – зазначив Іштван Грежо.

Зокрема, Уповноважений уряду Угорщини розповів, що будівництво таких центрів планується і в інших населених пунктах Закарпаття. Так, в місті Берегово відреставрують стародавній палац графа Бетлена, який є визначною пам’яткою архітектури та наразі знаходиться вкрай незадовільному стані.

«Ми в першу чергу намагатимемося врятувати історичні будівлі та зберегти їх для майбутніх поколінь, щоб вони слугували для них свого роду культурними та духовними місцями. Сподіваюсь, що така культурна співпраця ще більше поглибить двосторонні відносини наших держав», – додав Іштван Грежо.

В свою чергу, Ласло Микуляк, священик римо-католицької церкви міста Рахів розповів, що в місті проживають дві угорські громади, тому і будівля парафії була обрана не випадково. Культурний центр матиме приміщення для проведення урочистостей на 100 осіб та окремий вхід. Також, «Угорський дім» матиме клас обладнаний комп’ютерною технікою для учнів недільної школи та для проведення мовних курсів, офісні приміщення для роботи угорськомовних організацій та два службові помешкання для розміщення стипендіатів угорської освітньої програми «Шандора Петефі». Планується, що всі приміщення передадуть в експлуатацію вже у листопаді цього року.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

3caa0a6-uhorszkij-gyim.jpg3

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах