4546
11:05 6.092017

Прийнятий освітній закон звужує права нацменшин

Політика 3189

11Керівники угорських організацій Закарпаття звернулися до Петра Порошенка, Президента України, Володимира Гройсмана, Прем’єр-міністра, та Андрія Парубія, спікера Верховної Ради, з проханням під час чергового розгляду освітнього законопроекту, який планується провести вже цього місяця, узяти до уваги право національних меншин на навчання рідною мовою та подальше його гарантування.

Нагадаємо, представники угорців Закарпаття та інших національних меншин України неодноразово зверталися з цього приводу до Президента, парламентарів, Міністерства освіти і науки України та ін. У березні цього року народний депутат України Василь Брензович разом з іншими представниками угорців Закарпаття вручив голові ОДА Геннадію Москалю звернення до Президента України з вимогою не допустити звуження прав національних меншин, яке підписали понад 64 тисячі закарпатців.

Далі публікуємо відкритий лист:

«Ми, представники угорських громадських, професійних організацій та духовенства, із занепокоєнням спостерігаємо за процесом розгляду освітнього законопроекту, адже при внесенні поправок до Закону про освіту туди були додані й такі уривки, які великою мірою звузили б мовні права національних меншин.

Разом з представниками інших національних меншин, що проживають на території України, ми неодноразово зверталися до законотворців, Міністерства освіти і науки України, але зіштовхнулися з тим, що внесені нами пропозиції з професійного та правового аспектів не взяли до уваги.

Захист прав національних меншин забезпечує не тільки Конституція України, а й міжнародні договори та зобов’язання, що гарантуються ще з проголошення Україною незалежності 26 років тому.

Поправки до освітнього законопроекту суперечать Конституції України, зазначеним там правам та свободам. Це все можна розглядати як кроки, які штучно хочуть пришвидшити процес асиміляції нацменшин.

З повагою просимо вас скористатися своїми конституційними повноваженнями та вплинути на те, щоб у Верховній Раді під час розгляду чергових поправок до освітнього законопроекту врахували й права національних меншин і відповідно до Конституції України та міжнародних зобов’язань і надалі їх гарантували.

Василь Брензович,

голова Товариства угорської культури Закарпаття Ласло Зубанич,

голова Демократичної спілки угорців України

Ілдика Орос, голова Закарпатського угорського педагогічного товариств

Шандор Зан Фабіан, єпископ Закарпатської реформатської церкви

Антал Майнек, єпископ Закарпатської римо-католицької церкви

Ференц Демко, священик Мукачівської греко-католицької єпархії

Берегово, 28 серпня 2017 року»

Однак незважаючи на неодноразові звернення закарпатських угорців та багатьох інших представників національних меншин України до парламентарів і всіх центральних органів влади, 5 вересня, першого робочого дня після канікул, Верховна Рада ухвалила Закон України «Про освіту» (реєстраційний номер 3491-д).

Законом встановлено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. Документом передбачено, що в закладах освіти, відповідно до програми, можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами – державною, англійською та іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах тільки початкового рівня для здобуття освіти поряд з державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою. Те саме стосується корінних народів України. Окрім того, у Прикінцевих положеннях закону встановлено, що особи, які належать до корінних народів, націо­нальних меншин України і вже розпочали навчання у школах до 1 вересня 2018 року, продовжать здобувати таку освіту відповідно до правил, які діють до набрання чинності цим законом, але тільки до 1 вересня 2020 року з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою.

Оскільки позиція національних меншин врахована не була, після ухвалення згаданого закону керівники угорських організацій Закарпаття звернулися до Президента України з проханням не підписувати закон, котрий несе загрозу для існування національних меншин, у тому числі і для закарпатських угорців.

Далі публікуємо повний текст звернення:

Заява

щодо змін в освітянському законодавстві

Угорські організації Закарпаття протестують проти змін до Закону «Про освіту», які були прийняті парламентом України. Цей закон, нехтуючи положеннями Конституції та міжнародними зобов’язаннями країни, фактично позбавляє національні меншини гарантій на навчання рідною мовою, що лежать в основі їхнього існування.

Тому угорські організації звертаються до Президента з проханням не підписувати закон, котрий несе загрозу для існування національних меншин, у тому числі і для закарпатських угорців.

Василь Брензович, голова Товариства угорської культури Закарпаття

Ілдика Орос, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства

Ласло Зубанич, голова Демократичної спілки угорців України

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини