4561
13:16 8.092017

Набули чинності нові правила перетину українського кордону, які посилюють контроль за в'їздом та виїздом іноземців

Політика 1762

1 вересня Президент підписав указ № 256/2017, яким увів у дію рішення РНБО від 10 липня «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території країни».

1565483 — копия

Список країн міграційного ризику

Зміни стосуються громадян країн, які, так би мовити, становлять ризики для України. Згідно з указом, Кабінет Міністрів має оновити перелік держав міграційного ризику, зокрема внести до нього Російську Федерацію.

На офіційному сайті Верховної Ради є список країн міграційного ризику. Зазначається, що він був прийнятий Кабінетом Міністрів України у 2009 році й складається з 90 держав. Зокрема до нього входять чимало країн Африки, Азії та Латинської Америки, а також деякі колишні республіки Радянського Союзу: Молдова, Узбекистан і Таджикистан. Однак, за інформацією на сайті ВРУ, цей список втратив чинність у 2012 році. Повідомлень про новий перелік країн міграційного ризику поки що немає. Не виключено, що такий документ уже існує, однак ще не набув розголосу.

Таким чином нові правила насамперед стосуються громадян РФ та інших країн, які буде визнано ризикованими для України, а також осіб без громадянства. Отже, для громадян країн ЄС та інших держав, котрих немає в переліку міграційного ризику, додаткових незручностей виникнути не повинно.

Біометричний контроль на кордоні України

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов повідомляв, що для росіян планується запровадити порядок перетину кордону за біометричними паспортам та із взяттям відбитків пальців. При цьому громадяни РФ перед поїздкою до України повинні будуть попередньо зареєструватися у відповідній електронній системі, а потім вказувати в ній своє місце перебування в Україні та детально інформувати про маршрут свого пересування по території нашої держави. За словами Турчинова, усі ці заходи мають бути розроблені Кабміном єдиним пакетом та запроваджені не пізніше 1 січня 2018 року.

Текст документа від 2 вересня надрукований у газеті «Урядовий кур’єр» № 163 (6032). Указ про запровадження біометричного контролю на українському кордоні набуває чинності з дня його опублікування.

Згідно з документом, з метою забезпечення національної безпеки, посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України Рада національної безпеки та оборони України доручила Кабінету Міністрів у місячний строк забезпечити здійснення за участю Служби безпеки України комплексних заходів з посилення контролю за в’їздом в Україну та виїздом з нашої держави іноземців, які походять з держав міграційного ризику або в’їхали в Україну з території таких держав, у тому числі громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства, а також додержанням ними правил перебування на території України. Окрім того, уряду доручено вжити заходів з удосконалення законодавства стосовно порядку реєстрації їхнього місця проживання/перебування на території України.

Уряд також має у двомісячний строк опрацювати питання щодо механізму та етапності запровадження попереднього електронного повідомлення іноземцями й особами без громадянства щодо в’їзду в Україну; здійснення в’їзду в Україну та виїзду з України іноземцями, у тому числі громадянами РФ за закордонними паспортами, що містять безконтактний електронний носій (біометричні паспорти). Указом встановлено тримісячний строк для вжиття заходів зі створення в установленому порядку й забезпечення функціонування центрів надання адміністративних послуг поблизу місць розташування контрольних пунктів в’їзду-виїзду.

Окрім того, уряд повинен забезпечити початок функціонування з 1 січня 2018 року національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, вирішивши питання необхідного ресурсного забезпечення фіксації біометричних даних під час здійснення прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України та в контрольних пунктах в’їзду-виїзду.

Посилення контролю на кордоні допоможе СБУ

Голова СБУ Василь Грицак уже заявив, що підтримує ініціативу Президента Петра Порошенка щодо посилення контролю за в’їздом іноземців до країни. «Це однозначно допоможе нам у роботі», – наголосив глава Служби безпеки України. «І я би пішов ще далі. Я би ввів законодавчу заборону та кримінальну відповідальність за відвідування країни-агресора депутатами, політиками і громадськими діячами», – наголосив Василь Грицак

Обладнання для біометричного контролю вже тестують

У свою чергу, представники Державної прикордонної служби України розкрили деякі деталі нових правил перетину кордону. В іноземців братимуть відбитки всіх пальців. Окрім того, вони надаватимуть прикордонникам свої біометричні дані, розповів помічник голови ДПСУ Олег Слободян в ефірі телеканалу «112 Україна». Також він повідомив, що в Україні треба буде обладнати 157 пунктів пропуску апаратами для зчитування біометричних даних. «Крім цього, потрібно створити систему, яка б дозволяла оперативно збирати цю інформацію, обробляти, захищати, щоб ми могли використовувати її самостійно і ділитися нею з іншими правоохоронними органами за компетенцією», – сказав Олег Слободян.

За його словами, передбачається, що нова система оброблятиме 1 мільйон 200 запитів за секунду, а це досить високий рівень оперативної роботи, що вимагає відповідного програмного забезпечення. «Ідеться про те, що іноземці даватимуть нам свої біометричні дані, які ми надалі будемо використовувати… Тести з окремими видами апаратури вже проводяться. Зокрема ми тестуємо деяке обладнання, що дозволяє здійснювати біометричний контроль, наприклад, віддалено від пунктів базування прикордонників, у потягах чи на морському транспорті», – уточнив помічник голови ДПСУ.

Якою буде відповідь Росії

Нагадаємо, у російському МЗС назвали введення Україною попередньої реєстрації для росіян «кроком у неправильному напрямку». А перший заступник голови комітету Ради федерації з оборони й безпеки Франц Клинцевич пообіцяв, що кроки у відповідь будуть обов’язково. «Про це дуже непросто говорити, але вони певною мірою можуть торкнутися чотирьох мільйонів українців, які працюють у Росії», – уточнив він.

Водночас деякі українські експерти вважають, що якби Україна «з помпою і пафосом» ввела візовий режим з Російською Федерацією, то Кремлю потрібно було б якось відповідати на це, аби не втратити обличчя. Натомість не такі гучні, але не менш ефективні заходи з боку України дають Росії можливість без зайвого пафосу, поступово посилювати режим перетину кордону між нашими країнами. Адже різкі рухи з боку російської влади можуть негативно вплинути на економіку – сотні тисяч українців працюють у РФ, у тому числі висококваліфіковані спеціалісти. Окрім того, за Москвою залишається можливість обрати іншу тактику. Наприклад, відповідати не симетрично, а навпаки, великодушно не створювати проблем українцям у Росії, а потім використовувати це як аргумент у дипломатичній боротьбі. Або взагалі, як вважають деякі експерти, масово роздати українцям, що працюють у РФ, російські паспорти.

Так чи інакше, поки що далі погроз російські можновладці не пішли. Однак якщо Москва таки зробить якісь кроки у відповідь, це може стосуватися багатьох тисяч закарпатців, котрі працюють у Російській Федерації.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах