4888
20:03 9.102017

Зустріч з послами країн Вишеградської четвірки відбулася у форматі живого діалогу

Політика 1992

На Закарпатті відвідали Посли країн Вишеградської четвірки. 7 жовтня керівництво області провело офіційну зустріч з ними та ділові перемовини…

виш2

Серед гостей  – Надзвичайні і Повноважні Посли: Угорщини в Україні – Ерно Кешкень, Словацької Республіки -Юрай Сівачек, Польщі – Ян Пєкло, Чеської Республіки –Радек Матула та ін..

Йшлося про подальший розвиток транскордонного співробітництва , культурні та дружні взаємини.

Юрай Сівачек мовив про необхідність укладання договорів щодо  захисту трудових відносин з українцями, які працюють за кордоном. Словаччина має такий позитивний досвід і може поділитись ним.

Ерно Кешкень порушив болюче питання нацменшин щодо освітнього закону та висловив сподівання на пошук компромісу у його вирішенні.

Радек Матула зазначив, що Чехія, хоч і не є близькою сусідкою Закарпаття, але в усі часи була і є надійним партнером у втіленні спільних соціальних проектів, які зміцнюють його та наповнюють реальним змістом.

Представники влади краю- голова ОДА Г.Москаль та в/п голови облради Й.Борто виразили  слова вдячності за приїзд у наш край, готовність налагоджувати нове співробітництво й зміцнювати діюче, а також сприяти нормалізації мовної ситуації в краї.

виш3

Йосип Борто наголосив на важливості таких зустрічей. Адже вони сприяють міжнародним зв’язкам країн у цілому і самоврядних громад, зокрема. Бо саме доброзичливі та добросусідські настрої прикордонних громад – є запорукою спокою цілих держав. Наголосив також на тому, що Закарпаття має чималий досвід розвитку міждержавних і дружніх стосунків на різних рівнях і сьогодні веде пошук нових партнерів і нових зв’язків з метою залучення в наш чудовий, мирний край нових  інвестиції. Цьому сприяє участь Закарпаття в європейських програмах, зокрема –  у Програмі прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна  та ін.. Нині наша область   реалізує двосторонні угоди про дружбу і співробітництво з 14   регіонами країн Європи, в тому числі, з   Кошицьким і Пряшівським самоврядними краями Словаччини, областями Саболч-Сатмар-Берег, Гевеш та   Боршад-Абауй -Земплен Угорщини, краєм   Височина, Пардубіцьким та Устецьким краями Чехії, на підході нові області -партнери, та Підкарпатським воєводством Польщі. Відтак Йосип Йосипович висловився і щодо мовного закону, який в цілому, за його словами, є прогресивним і освітяни давно його чекали, але треба виважено поставитись до права нацменшин навчатись у школах  рідною мовою.

Далі зустріч  проходила у форматі живого діалогу, пропозицій і побажань.

На завершення керівництво краю запросило    гостей відвідати фестивалі, які цими вихідними відбудуться на Ужгородщині та Мукачівщині, та ознайомитися з окремими родзинками Закарпаття.

Нагадаємо. Вишеградська четвірка була створена в 1991 році для координації зусиль з інтеграції держав-членів об’єднання з Європейським Союзом і НАТО. До неї увійшли:   Польща, Чехія, Угорщина і Словаччина. І навіть після того як Вишеградська група виконала своє головне завдання — усі її учасники стали членами ЄС і НАТО, вона продовжує існувати. У країн – учасниць донині   багато спільних питань, наприклад, транскордонного, екологічного співробітництва.

Прес-служба облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини