4904
09:39 11.102017

На Закарпатті перебуває делегація Асоціації «Ради Чернігівщини»

Політика 3640

У її складі – представники органів місцевого самоврядування: керівники районних, міських, сільських і селищних рад, а також об’єднаних територіальних громад – усього 27 осіб.

_DSC0148

Очолив делегацію голова обласної ради Ігор Вдовенко.

Мета приїзду – ознайомитись із економічним та туристичним потенціалом нашого краю, зав’язати ділові контакти, обговорити можливість співпраці між краями та самоврядними громадами.

Сьогодні, 10 жовтня делегацію прийняв голова облради Михайло Рівіс, повідомила “Карпатському об’єктиву” врес-служба облради.

Михайло Михайлович привітав гостей на Закарпатській землі та коротко розповів, що унікальність нашого краю в тому, що тут змішались і живуть у мирі і злагоді представники різних культур, традицій, звичаїв і мов, спільно будують своє нинішнє і завтрашнє, розбудовуючи Україну. У цьому бачать сенс свого життя. Оскільки Закарпаття знаходиться на стику рубежів України й чотирьох інших держав і її сусідами є держави Євросоюзу – Польща, Угорщина, Румунія і Словаччина, то має можливість успішно розвивати транскордонне співробітництво, яке реалізується між регіонами, між обласними органами, між органами місцевого самоврядування та брати участь у європейських програмах розвитку.

Далі Михайло Михайлович детальніше інформував про участь Закарпаття у міжнародних програмах, зокрема: «Угорщина-Словаччина-Румунія -Україна», «Польща-Білорусь-Україна», «Румунія-Україна», “Східне партнерство”. А також про те, що вона має офіційно встановлені партнерські зв’язки з 14 регіонами країн Євросоюзу. Зокрема: областями Саболч-Сатмар-Берег, Боршод-Абауй-Земплен та Гевеш Угорщини, Кошицьким та Пряшівським самоврядними краями Словаччини, Підкарпатським воєводством Польщі, краєм Височіна, Пардубіцьким і Устецьким краями Чеської Республіки, Марамурешським та Сату-Марським повітами Румунії, Вуковарсько-Сремською жупанією Хорватії, Автономним краєм Воєводино Республіки Сербія, округом Оберфранкен Німеччини, Каунаським районним самоврядуванням Литовської Республіки. Крім того, облрадою підписано угоду про співпрацю між 10 регіональними органами самоврядування в басейні ріки Тиса. З більшістю з них затверджені програми співробітництва, в рамках яких реалізуються конкретні спільні проекти в різних сферах життя самоврядних територій.

– Ми використовуємо всі можливості, щоб залучати в область інвестиції та розвивати край. Пріоритетом є туризм, бізнес, спорт, наука. Чимало уваги приділяємо реалізації спільних проектів за фінансової підтримки іноземних партнерів у сфері охорони здоров’я та освіти, – мовив М.Рівіс.

Далі очільник облради наголосив на тому, що Закарпаття має ще одну унікальну можливість реалізувати грантові проекти за кошти ЄС через Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА.

– Це перше об’єднанням, створене між країною-членом ЄС та третьою країною рішенням Закарпатської обласної ради, загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області та місцевого самоврядування м. Кішвард (Угорщина) і є прецедентом по суті. Я мав високу честь взяти участь у його презентації, що відбулась у Брюсселі 20 квітня, де виступив з промовою. Чесно кажучи, я так ніколи не хвилювався. Адже розумів, що презентую перед європарламентарями насамперед нашу Україну, відтак – край і територіальне об’єднання. У промові серед іншого зазначив, що українці є однією із найбільш єврооптимістичних націй на континенті. І хоч в Україні йде воєнний конфлікт, який змінив долі 7 мільйонів людей, що проживали там, на Сході, та загострив питання з внутрішньо переміщеними особами, однак Україна відповідально ставиться до цих викликів та є партнером у питаннях захисту кордону ЄС і розвитку транскордонного співробітництва. І сказав відверто ще одне: Європа заговорила про безпекові питання тоді, коли туди хлинула хвиля мігрантів. В умовах загальних тенденцій зростання нелегальної міграції Закарпатська область, яка межує з Євросоюзом, приділяє важливе значення тому, щоб зберігати солідарність у протидії цьому явищу, – розповів М.Рівіс. Він також наголосив, що нині відкрито конкурс Євросоюзу щодо фінансування проектів у галузі охорони навколишнього середовища. То ж Закарпатська область та область Саболч-Сатмар-Берег через об’єднання «ТИСА» мають намір і вже працюють у цьому напрямку, аби подати спільну заявку на перше коло конкурсу Програми ENI CBC 2014-2020 Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна для отримання гранту.

– Коли їздимо з робочими візитами до європейських партнерів, то кажемо: ми не хочемо, аби про Україну говорили як про бідну державу, а як про рівного партнера, який має що показати, запропонувати як в економічній царині, так і в туризмі. Приїжджайте до нас і залишені вами кошти за надані нами послуги й будуть підтримкою для нас, – наголосив М.Рівіс і навів переконливий приклад: коли йдеш по дорозі і даєш жебракові гроші, чи станеш з ним планувати та обговорювати бізнес?

«Сказав-як зав’язав», – хтось з присутніх підтримав розмову. Інший спитав: «Чим привабити туриста може Закарпаття?».

– Привабити маємо чим і в цьому ви переконаєтесь за ці дні перебування в нашому краї самі: унікальними перлинами, старовинними замками, чисельними музеями, курортами і санаторіями з мінеральними та термальними джерелами,різноманітною закарпатською кухнею, гостинністю людей та їх величезним бажанням будувати успішне європейське життя на рідній землі. До речі, Закарпаття обійшло по відвідуванні туристів Одеську область, – мовив Михайло Михайлович.

Запитували гості про безробіття в краї, на що Михайло Михайлович відповів:

– На Закарпатті інша проблема. Підприємства з серйозними інвестиціями, такі як «Ядзакі», «Джейбіл», «Конвектор», «Гроклін Карпати» та ін. шукають кваліфіковані кадри на робітничі місця. Задовольнити потребу роботодавців нереально, позаяк багато краян працює за кордоном.

Далі голова облради відповів на низку інших запитань.

Ігор Вдовенко подякував за теплий прийом, наголосивши, що Чернігівська область за площею є третьою в Україні після Одеської та Дніпропетровської. При цьому тут проживає 1 мільйон осіб. Далі залюбки розповів про ресурси та економіку області, де щільне місце посідає промислово-аграрна структура. А також про яскравий туристичний потенціал Чернігівщини, а це – сотні природних заповідних об’єктів, десятки санаторіїв і будинків відпочинку, численні профілакторії, бази відпочинку, дитячі табори, пляжі, лісопарки та пам’ятки історії і архітектури. Понад 200 із них мають світове значення.

Поділився досвідом об’єднання територіальних громад. З урахуванням виборів, які відбудуться 29 жовтня, в області буде 33 місцеві ради об’єднаних громад, куди увійшло 269 місцевих рад. Разом з тим ще 295 місцевих рад визначатимуться.

На завершення сказав, що європейські практики, реалізовані на теренах Закарпаття, є цікавими і стануть для очолюваної ним області добрим прикладом. Та оскільки область має за сусідку на півночі Російську Федерацію – 183 км держкордону, то, ясна річ, інвесторів із зрозумілих причин заманити непросто.

На закінчення Ігор Вдовенко вручив Михайлу Рівісу пам’ятний подарунок, після чого всі разом зробили спільне фото на згадку.

У зустрічі взяли участь керуючий справами виконавчого апарату облради Юрій Гузинець та заступник начальника управління з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародних та регіональних зв’язків Анатолій Гринь.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини