5060
18:39 9.112017

Збережена «Кірпічка», продаж землі, мільйони на медицину та благоустрій: За що голосували ужгородські депутати. ФОТО, ВІДЕО

Політика 1994

У четвер, 9 листопада, відбулася чергова сесія Ужгородської міської ради. На засідання з’явилося 35 депутатів. Розпочалося воно із позитивної ноти – вручення грамоти та грошового заохочення юному ужгородцю Леву Смагіну, який  здобув «золото» Кубку Європи з дзюдо.

1

Зважаючи на те, що на цю сесію було винесено резонансне питання, щодо збереження парку «Перемога», або ж як його ще прийнято називати – «Кірпічка», то розпочали саме з нього. Щоправда, його розгляду передували емоційні виступи громадських діячів, які спеціально з’явилися на засідання сесії, аби відстояти цю зелену зону.

Тож зважаючи на суспільний тиск, а також те, що депутатські комісії не підтримали цей проект рішення, перемога була за громадою. Багатостраждальний сквер таки залишиться зеленою зоною.

Після шквалу емоцій, далі в сесійній залі заслухали монотонний звіт керівника Ужгородської місцевої прокуратури Дмитра Кириленка. Йшлося про результати діяльності прокуратури за 8 місяців цього року.

За словами прокурора, в Ужгороді спостерігається чітка тенденція до зменшення злочинності на 10%, у порівнянні з минулим роком. Однак зростає кількість тяжких злочинів: шахрайств, крадіжок, пограбунків. До прикладу, цьогоріч прокураті вдалося скерували до суду три обвинувальні акти проти групи осіб, які вчиняли величезну кількість крадіжок. Похвалився прокурор і тим, що наразі розкриті усі умисні вбивства, а також те, що місцева прокуратура першою в країні подала до суду справу про неподання е-декларації.

Відтак депутати перейшли до порядку денного. Найперше – дали добро на створення комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» Ужгородської міської ради. Центр створений для забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводження.

Відтак підтримали дві важливі міські Програми з розвитку туризму і транскордонного співробітництва. Не забули і про відзначення в Ужгороді державних та місцевих свят, історичних подій, знаменних і пам’ятних дат та інших заходів на 2018-2020 роки.

Медицина – понад усе

На цій сесії міські обранці проголосували за цілу низку медичних програм. Зокрема, одноголосно затвердили Програму медичного забезпечення ветеранів, інвалідів Великої Вітчизняної війни та учасників бойових дій на 2018-2022 роки. Зазначається, що в Ужгороді зараз 2555 ветеранів та інвалідів війни, із них – 1395 учасників бойових дій, у тому числі учасників бойових дій у зоні АТО. На наступний рік на цю Програму передбачено 943 тисячі гривень, загалом на п’ять років – понад 5,7 млн. грн.

Далі –  затвердили міську цільову соціальну Програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2018-2022 роки. Загалом на реалізацію цієї програми заплановано понад 5 мільйонів гривень, у 2018-у році – 711 тис. грн.

Не оминули увагою ще одну важливу медичну Програму про «Цукровий та нецукровий діабет на 2018-2022 роки». Варто зазначити, що на початку 2017 року в Ужгороді зареєстровано 4051 хворих на цукровий діабет серед дорослого населення та 39 дітей. Загалом на виконання цієї програми на 5 років передбачено більше 33, 2 млн. грн.

Затвердили і міську Програму «Розвиток нефрологічної та гемодіалізної служби на 2018-2022 роки”, а також «Програму боротьби з онкологічними захворюваннями на 2018-2022 роки».

Благоустрій і ще раз благоустрій

Не забули на цій сесії і про благоустрій міста. Зокрема депутати підтримали кілька важливих програм, які покликані покращити добробут Ужгорода та його мешканців.

Абсолютною більшістю депутати підтримали Програму відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту та реконструкції багатоквартирних будинків у м. Ужгород на 2018-2022 роки («Теплий дім») з подальшим внесенням на розгляд сесії міської ради. Ресурсне забезпечення програми – 30 млн. грн., із них із міського бюджету – 12 млн. грн.

У наступному році продовжиться також Програма встановлення автономного електричного опалення в Ужгороді у квартирах пільгових категорій громадян та малозабезпечених, введення його в експлуатацію. У 2017 році Програмою передбачені бюджетні видатки на суму 500 тис. грн.

Програму виготовлення технічної документації на багатоквартирні будинки, квартири в. Ужгороді на 2018-2022 роки також підтримали сьогодні на сесії міської ради. Проголосували і за Програму енергозбереження та енергоефективності міста Ужгорода на 2018 – 2022 роки.

Не забули і про землю

На цій сесії кількість проектів рішень, щодо звернень зацікавлених осіб, які б хотіли викупити земельні ділянки зашкалювала. Депутати підтримали близько трьох десятків рішень, щодо продажу землі. Не одноразово у списках покупців фігурували прізвища самих депутатів, або ж їхніх родичів.

Щодо того, наскільки ж поповниться бюджет міста після такого продажу наразі не відомо. Утім міський голова пообіцяв, що компетентні підрозділи Ужгородської міської ради підрахують та оголосять цю інформацію. На думку ж самого мера, покупцям потрібно ще й подякувати, що вкладають свої кошти.

Наприкінці сесії депутати підтримали пропозицію своїх колег звернутися до Голови Верховної Ради та Прем’єр Міністра України, з вимогою не допустити скорочення фінансової спроможності місцевого самоврядування у 2018 році та зберегти не лише «обличчя» проведення реформи децентралізації, але і її суть – становлення спроможності територіальних громад.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах