5225
21:20 30.112017

На засіданні Закарпатської облради підтримали лісників, тасували кадри, дарували квартиру і звернулись до столиці

Політика 2280

Сьогодні, 30 листопада в Ужгороді відбулось перше пленарне засідання ІХ сесії Закарпатської обласної ради.

Sequence 05.00_03_59_41.Still005

Перед початком засідання на площі біля входу до будівлі облради та ОДА організовано мітингували тисячі людей у формі. Лісівники Закарпаття, як і обіцяли, вийшли на мирний протест проти схвалення урядом Стратегії реформування лісової галузі. «Ліс – власність народу, а не олігархів» «Лісівники проти приватизації лісів» – такими були їх основні гасла.

За словами ініціаторів протесту, текст Стратегії був ухвалений на засіданні Уряду 15 листопада без представлення і обговорення з громадськістю, не погоджений з Профспілкою. Лісівники вважають, що виступають проти фактичної приватизації лісів. Вони побоюються, що можуть просто залишитись без робочих місць, натомість вимагають відновити державне фінансування лісової галузі. Окрім того, на думку протестувальників, документ не відповідає статусу національної лісової стратегії та не містить жодних довгострокових рішень проблем лісового сектору.

Sequence 05.00_01_18_39.Still001

Як відмітили журналісти таких масових акцій в Ужгороді не було з часу революції Гідності. До учасників акції вийшов губернатор Геннадій Москаль, котрий своїй короткій промові підтримав протестувальників: «Уряд знову кулуарно вирішив реформувати лісову галузь! Фактично це третя спроба віддати найбільше природне багатство України – Карпати – в приватні руки й перетворити нашу державу в сировинний придаток Європи. Перша спроба була здійснена минулого року, коли Кабмін лобіював скасування заборони на експорт кругляка в обмін на 600 мільйонів євро фінансової допомоги, а друга – влітку цього року, коли українські ліси мало не віддали в концесію закордонним компаніям. Обидві спроби не пройшли тільки завдяки спротиву суспільства. І тепер ми знову єдиним фронтом виступаємо категорично проти намагань віддати Карпати в приватні руки. Я хочу, щоб ви знали – Закарпатська обласна держадміністрація разом із вами, ми спільно збережемо українські ліси для майбутніх поколінь!» – заявив голова ОДА.

На самому засіданні голова облради Михайло Рівіс інформував про звернення профспілок працівників лісової галузі, голів Іршавської райради і РДА, щодо недопущення реалізації згаданої Стратегії реформування лісового господарства. Перед депутатами також виступив голова обкому профспілки працівників лісового господарства Валерій Федурця, який наголосив, що реформування, схвалене урядом, вводиться без попереднього обговорення на місцях та без врахування пропозицій працівників галузі.

Sequence 05.00_02_19_05.Still003

Свої побоювання щодо лісової реформи висловили й депутати. Зокрема про те, що передача повноважень управління лісами з місцевого на столичний рівень суперечить задекларованому владою процесу децентралізації. Врешті у ході засідання депутати включили до порядку денного, а потім і прийняли відповідне «Звернення Закарпатської обласної ради щодо питань реформування та подальшого розвитку лісового господарства», у якому підтримали вимоги лісівників. Документ адресували до Президента України, Кабміну та ВРУ.

Перед розглядом питань порядку денного традиційно озвучили ряд депутатських запитів, котрі стосувались різних сфер життя краю, зокрема ремонту бібліотеки, фінансування медичних установ у районах, тощо.

Sequence 05.00_10_25_13.Still010

Після голосування по депутатським запитам, депутати без зауважень та обговорень прийняли блоки питань 2 – 5 та 6 – 12, які здебільшого стосувались обласних програм. Наступним питанням були зміни до бюджету області на поточний – 2017 рік, які народні обранці також проголосували позитивно.

Одним з рішень депутати урочисто передали квартиру учаснику ХХХІ літніх Олімпійських ігор, заслуженому майстру спорту України з фехтування Анатолію Герею за значний внесок у розвиток спорту області, підняття престижності країни та участь у Олімпійських іграх. Отримавши ключі Анатолій Герей щиро подякував за те, що у такий непростий для країни час обласна влада все-таки знаходить змогу підтримати спортсменів.

Sequence 05.00_16_20_01.Still013

Депутати ухвалили також ряд кадрових рішень. Одним з них звільнили ще не так давно призначеного директора обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» Євгенія Гапоненка. А його обов’язки тимчасово, до призначення нового керівника, покладено на зам-директора аеропорту Євгенія Габчака. Окрім того, прийняли рішення про призначення нових та перепризначення діючих керівників таких організацій: Комунальної установи «База спеціального медичного постачання департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА», Ужгородського коледжу культури і мистецтв та Закарпатської обласної філармонії.

У ході засідання голова фракції «ЄЦ» Золтан Лендєл зачитав лист, згідно якого депутат Інгрід Туріс виключена з лав фракції за систематичне та грубе порушення регламенту, статуту та розбіжність у думках та поглядах. До речі, депутат облради Інгрід Туріс ще до цього написала заяву про вихід з «ЄЦ» через «самоуправство мукачівських чиновників».

Окремий блок питань стосувався майна, зокрема щодо управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Депутати не без суперечок врегулювали деякі організаційні питання щодо обласного майна – рышенням облради створили комунальну установу, затвердили перелік об’єктів, що належать до спільної власності й підлягають приватизації, надали дозвіл на списання майна.

Також у ході засідання депутати вже традиційно прийняли ряд звернень Закарпатської обласної ради до центральних органів влади. Окрім вищезгаданого документу, у якому підтримали лісників, обласні обранці також звертаються до столиці щодо критичної ситуації з виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області, щодо фінансування видатків із забезпечення аеронавігаційним та радіотехнічним обладнанням ужгородського аеропорту й підтримки його діяльності, щодо збереження діючих маршрутів курсування потягів, котрі забезпечують залізничне сполучення області з містами Київ та Львів, а також необхідності відкриття залізничного сполучення Рахів – Одеса – Рахів, тощо.

Бюджет області на 2018 рік депутати планують розглянути під час наступного пленарного засідання поточної сесії, яке відбудеться 21 грудня.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини