5279
21:38 5.122017

Обшуки та затримання Саакашвілі переросли в акції протесту

Політика 1799

5 грудня  вранці у квартиру по вулиці Костьольній у Києві, де проживає екс-голова Одеської ОДА, лідер партії «Рух нових сил» Михеїл Саакашвілі, прийшли силовики. Пізніше речниця СБУ Олена Гітлянська заявила, що обшуки проводять співробітники ГПУ та СБУ в рамках справи щодо фінансування мітингів, організованих партією Міхеїла Саакашвілі в Києві, представниками колишньої влади.

Сам Міхеїл Саакашвілі при цьому заліз на дах будівлі й погрожував стрибнути, однак згодом його затримали. Відтак прихильники політика влаштували сутички під будівлею. А коли Саакашвілі посадили в автомобіль, активісти заблокували проїзд і зчинили колотнечу. Через деякий час протестувальники розбили вікна, зламали двері в мікроавтобусі й звільнили Міхеїла Саакашвілі. Правоохоронці застосували сльозогінний газ. Після цього політик і його прихильники прийшли до Верховної Ради, де екс-президент Грузії звернувся до присутніх.

У свою чергу, Генпрокурор Юрій Луценко за кілька годин після цього, виступаючи з трибуни Верховної Ради, заявив, що Міхеїл Саакашвілі проводив акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента України Віктора Януковича й бізнесмена Сергія Курченка в зупиненні їхнього кримінального переслідування. «П’ять працівників СБУ були зрештою оточені натовпом, ще семеро відрізані в іншому автомобілі, і, на жаль, без достатнього підкріплення з боку Національної поліції закінчилося це все втечею з-під варти самого Саакашвілі, що є само по собі кримінальним злочином. Також кримінальними діяннями ми вважаємо, і щодо цього вже зареєстровано кримінальне провадження, діяння всіх осіб, які перешкоджали законним діям із захисту української держави правоохоронців СБУ. Серед них – діючих народних депутатів: Ігоря Луценка, Юрія Дерев’янка, Світлани Заліщук, Мустафи Найєма, Олега Петренка, Юрія Левченка, Сергія Лещенка, Віктора Чумака», – сказав він.

Наразі (вечір 5 грудня) на Майдані Незалежності протестують тисячі людей, кількість мітингувальників постійно зростає.

Подробиці згодом.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах