5455
14:25 11.012018

Нардеп Брензович звернувся до прем’єра Гройсмана щодо проекту Концепції державної етнонаціональної політики України

Політика 2323

3 січня голова ГО «Товариства угорської культури Закарпаття», народний депутат України Василь Брензович написав відкритого листа Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману.

VasulBrebzovuch — копия

У листі йдеться про Концепцію державної етнонаціональної політики України, яка наразі перебуває на стадії підготовки. 19 грудня минулого року проект Концепції було представлено в Берегові під час його обговорення із представниками національних меншин Закарпаття.

У листі нардепа до Прем’єр-міністра, зокрема, ідеться, що стосовно проекту Концепції державної етнонаціональної політики України представники національних меншин порушили чимало питань. «Документ у теперішній формі суперечить Конституції України та її законам, понижує статус осіб, які належать до національних меншин, до рівня другорядних громадян», – зазначається у зверненні. «У зв’язку з вищевикладеним, прошу врахувати пропозиції й зауваження, які були висловлені представниками національних меншин, та узгодити остаточний текст проекту Концепції державної етнонаціональної політики України до його прийняття з організаціями національних меншин. Також прошу направити проект на експертизу до Венеціанської комісії», – наголосив Василь Брензович.

Нагадаємо, 19 грудня в приміщенні Берегівської районної ради відбулося виїзне засідання Експертної ради Міністерства культури України з питань етнополітики, на якому з лідери національно-культурних товариств Закарпаття обговорили проект Концепції державної етнонаціональної політики України, а також стан забезпечення прав національних меншин в області. Під час заходу представники нацменшин Закарпаття гостро розкритикували проект згаданої Концепції.

Зокрема перший заступник голови Закарпатської обласної ради, заступник голови ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Йосип Борто хоча і відзначив, що ця зустріч відбулася до прийняття Концепції, а не після, як це було з новим законом про освіту, однак відразу заявив, що в запропонованій Концепції багато речей, які важко узгоджуються як з Основним законом нашої держави, так і з міжнародними зобов’язаннями України. «За задумом авторів Концепції, державотворчість є виключно привілеєм української етнічної спільноти. Навряд чи можна вважати цю пропозицію такою, що відповідає Конституції України, конституційним та міжнародно-правовим імперативам рівноправ’я, рівних можливостей та недискримінації», – наголосив він. «Особливо чутливим для угорців є запропоноване в Концепції визначення понять «корінний народ» та «національна меншина». Точніше, розрізнення їх за критерієм наявності або відсутності власного державного утворення. Така ієрархічна побудова відносить угорців Закарпаття до громадян третього сорту. При тому, що вони проживають на тих землях, де власне і відбувся етногенез цього народу», – сказав Йосип Борто.

Його підтримали і представники інших національних меншин області. Зокрема Юрій Опріш, голова соціально-культурного Товариства румунів Закарпаття ім. Джорджа Кошбука, відзначив, що румуни краю споконвіків жили на цих землях, і в цьому контексті його також обурюють деякі терміни представленої Концепції. Доповнили все вищесказане представники інших національних меншин краю, а також викладачі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, які по пунктах пояснили всі зауваження до представленого проекту Концепції державної етнонаціональної політики України. У свою чергу, директор Департаменту в справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш наприкінці обговорення пообіцяв, що працівники міністерства разом з експертами й розробниками Концепції приїхали саме для того, аби вислухати і врахувати пропозиції представників національних меншин України, а тому їхні зауваження та побажання є дуже цінними й обов’язково будуть внесені в документ.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах