5464
21:59 16.012018

Міністр закордонних справ Румунії: "Новий освітній закон негативно впливає на нацменшини в Україні"

Політика 3433

11 січня в Чернівцях відбулася зустріч міністрів закордонних справ України та Румунії Павла Клімікіна й Теодора Мелешкану.  

classroom

На спільній прес-конференції за результатами зустрічі голова МЗС Румунії заявив, що румунська сторона хоче, аби всі пропозиції щодо мовної статті українського Закону «Про освіту» були відображені в додаткових законодавчих документах, пише агентство «Інтерфакс-Україна».

За словами Теодора Мелешкану, український Закон «Про освіту» негативно впливає на національні меншини в Україні. «Румунія й далі дотримується точки зору, що стаття 7 нового Закону «Про освіту» має негативний вплив на етнічні меншини», – сказав він. Міністр також заявив, що Румунія вважає необхідними консультації з представниками місцевих громад про процеси, що стосуються їхніх прав.

«Румунська сторона вважає за необхідне, щоб усі ті пропозиції, які звучали з боку Румунії, знайшли своє відображення в додаткових документах, які могли б бути введені в українське законодавство», – підкреслив глава румунського МЗС.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін того ж дня у своєму мікроблозі в «Twitter» за результатами зустрічі із Теодором Мелешкану заявив, що українська влада спільно з румунською громадою працюватиме над реалізацією мовних положень Закону «Про освіту» в контексті забезпечення прав представників румунської національної меншини на навчання рідною мовою.

 «Завершили спільну з румунським колегою Мелешкану поїздку до Чернівецької області. У фокусі – транскордонне співробітництво та імплементація освітнього закону. Є розуміння, що йдеться не про обмеження, а про розширення можливостей. Спільно з румунською громадою працюватимемо над реалізацією закону та двостороннім документом», – сказав Павло Клімкін.

Він також повідомив, що українська та румунська делегації провели в Чернівецькій області «насичений день». «Так зустрічаються друзі», – додав український міністр.

Нагадаємо, після прийняття 5 вересня 2017 року в другому читанні та в цілому українського Закону «Про освіту», який розширив використання української мови в навчанні, Угорщина, Румунія, Польща та ряд інших країн висловили занепокоєння щодо майбутнього національних меншин в Україні. Висловили занепокоєння власною долею й представники національно-культурних товариств національних меншин України, зокрема численні етнічні громади Закарпаття.

Тож Закон «Про освіту» був направлений на експертизу до Венеціанської комісії, яка сформулювала висновки 8 грудня. У документі Україні пропонується внести зміни до 7-ї статті – щодо недискримінації навчання недержавними мовами, які не є офіційними в Європейському Союзі. У тому числі йшлося про викладання в середній школі російською мовою. Водночас Комісія не наполягає на зміні статті закону, але рекомендує Україні вжити заходів з недопущення дискримінації мов національних меншин. У ЄС зазначили, що Київ має врахувати рекомендації Венеціанської комісії щодо Закону «Про освіту». Зі свого боку, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що жодних змін до 7-ї статті освітнього закону вноситися не буде.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини