5511
15:51 2.022018

Керівники МЗС України, Угорщини та США на зустрічі в Парижі обговорили український Закон «Про освіту»

Політика 2881

Минулої середи в Парижі відбулася зустріч помічника держсекретаря США з питань Європи та Азії Мітчела Весса, міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петера Сіярто та міністра закордонних справ України Павла Клімкіна. Основним питанням обговорення став прийнятий Україною Закон «Про освіту».

unnamed (1) — копия

На запрошення посольства США в Парижі в зустрічі взяв участь Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України. Він розповів присутнім про ситуацію, в якій опинились угорці Закарпаття після прийняття освітнього закону.

Мітчел Весс зауважив, що має на меті пом’якшити конфлікт між Україною та Угорщиною, адже він негативно впливає на Північноатлантичний альянс.

У свою чергу, Василь Брензович наголосив, що, з одного боку, угорці Закарпаття підтримують інтеграцію України в ЄС та НАТО, зацікавлені в хороших відносинах України й Угорщини, але з іншого – прагнуть зберегти свої права, особливо стосовно освіти. Він звернув увагу присутніх на те, що останні дії українського уряду ставлять під загрозу права національних меншин.

Павло Клімкін зазначив, що Київ готовий до переговорів щодо освітнього закону, адже впровадження його положень ще не розпочалося. На ці його слова Василь Брензович зауважив, що на початок реалізації нового закону вказує міністерський проект, згідно з яким уже з наступного навчального року учні 10–11-х класів вивчатимуть світову літературу українською, а не мовою, котрою навчаються у своєму закладі, як це було раніше.

На зустрічі була сформована спільна пропозиція: угорська сторона перестане блокувати євроінтеграційні прагнення України, якщо з українського боку призупинять упровадження Закону «Про освіту» в угорському контексті. Відтак буде створена комісія, завданням якої стане розробка рішення, що дозволить угорцям Закарпаття й надалі навчатись угорською мовою.

Пізніше у своєму коментарі МТІ Петер Сіярто розповів, що Павло Клімкін дав обіцянку розпочати консультації з цього питання. Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини водночас наголосив, що Україна не може прийняти освітній закон без переговорів з представниками національних меншин: «Однієї обіцянки нам мало, необхідні й правові гарантії».

Сторони домовилися, що через кілька тижнів знову зустрінуться для подальшого обговорення питання.

Увечері того ж дня у Стразбурзі (Франція) Василь Брензович зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом. Тема їхньої розмови, звісно, стосувалася українського освітнього закону. Голова ГО «ТУКЗ – КМКС» розповів високопосадовцю, як розвивається ситуація в угорців Закарпаття після винесення рішення Венеціанської комісії щодо 7-ї статті Закону «Про освіту». Василь Брензович висловив занепокоєння: «Хоч Президент України Петро Порошенко під час свого останнього візиту до Ради Європи дав обіцянку імплементувати рекомендації Венеціанської комісії, але цього й дотепер не сталося. Водночас у представників уряду виникають різні інтерпретації цих рекомендацій».

Василь Брензович звернувся до Генерального секретаря Ради Європи з проханням вплинути на те, щоб Україна внесла відповідні зміни до освітнього закону, які зазначені в рекомендації Венеціанської комісії.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах