5657
09:34 15.022018

Підпал офісу «Товариства угорської культури Закарпаття» здійснили радикали однієї з країн Євросоюзу – Москаль

Політика 1821

Правоохоронні органи встановили осіб, котрі в ніч на 4 лютого намагалися підпалити офіс ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» (ТУКЗ) в Ужгороді, заявив Геннадій Москаль у присутності керівництва Генконсульства Угорщини та ГО «ТУКЗ».

IMG_5299

Сьогодні, 14 лютого, голова ОДА під час зустрічі з Генеральним консулом Угорщини в Ужгороді Йожефом Буйгало та заступником голови ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Йосипом Борто, розповів деталі підпалу. Насамперед губернатор від імені обласної державної адміністрації приніс вибачення за інцидент. «Наша провина, що ми не попередили даний вчинок» – сказав він. За словами голови ОДА триває проведення оперативно-розшукових заходів, тому він оприлюднює тільки частково те, що встановила Служба Безпеки України. «Підпал вчинили двоє молодих хлопців із праворадикальної організації однієї європейської країни. Це не Угорщина – одразу скажу. І Україна до цього також немає ніякого відношення. Це встановлено камерами зовнішнього спостереження. Буде проведено окреме службове розслідування: чому бездіяла поліція» – заявив Геннадій Москаль. «Я ще раз наголошую ми будемо мати серйозні претензії до поліцейських. Оскільки це було два рази. Спочатку о першій годині ночі, і вдруге, мабуть їм поступив сигнал, що дуже слабо, і вони ще раз повторили підпал о четвертій годині ночі. Вони також зафіксовані на автозаправній станції, де власне купували бензин» – сказав він.

За його словами ці хлопці приїхали через КПП «Ужгород». «Жили в хостелі по вулиці Льва Толстого… Оскільки у них були біометричні паспорти, їхні дані були встановлені з відеокамер та ідентифіковані через контрольно-пропускні пункти. Це люди з третьої країни, які раніше воювали проти України на Донбасі. Вони сповідують дуже крайні радикально-екстремістські погляди, є українофобами та відносяться до тих груп націоналістів, які підтримують політику Путіна і проводять популяризацію панславізму під егідою Російської Федерації. У травні 2014 року вони прибули на Донбас і брали участь у бойових діях у складі бандформувань сепаратистів» – повідомив губернатор. За його словами винуватці підпалу сповідують політику Едуарда Лімонова та ідентифікують себе з так званими «німецькими добровольчими загонами», є затятими євроскептиками і критикують владу своєї країни.

«Ми вийшли на їхні сайти. Вони і не переховуються. Там є їхні обличчя, які повністю сходяться з обличчями на кадрах з відеокамер, і в біометричних паспортах. Ідея була в тому, щоб стравити угорців та інші національності Закарпаття, і відкрити тут другий фронт, так як на тому фронті у них вже не дуже виходить. Це давня ідея. Спочатку хотіли використати русинів, а потім зрозуміли, що це все окрім пустих розмов нічого за собою не має. Я не виключаю, що подібні провокації можуть повторитися» – заявив голова ОДА.

IMG_5279

Також за його словами винуватці підпалу зараз перебувають за місцем проживання. «Ми не хочемо називати країну звідки вони походять, тому що спецслужби даної країни поінформовані. Вони проводять активні оперативно-розшукові заходи. І хочу сказати, що заочно їм оголошено підозру. І оголошено їх в розшук. Їх участь доведена, – підкреслив Геннадій Москаль. Також він попередив, якщо не буде вжито відповідних заходів, то буде названо країну та імена цих людей, а також адреси де вони проживають. «І будь-хто з журналістів зможе поїхати туди і самим пересвідчитись. Це не є дуже далеко від Закарпаття» – сказав він. «У Інтернеті є досі їх сторінки, де вони хизуються як воюють на Донбасі з прапорами своєї країни. Я вважаю, що та держава, з якої вони походять давно мала дати оцінку їх діям, і вони мали би сидіти у тюрмі за участь у складі незаконних збройних формувань, і за найманство. Цього не сталося, тому ми робимо паузу. Я б не хотів щоб Угорщина з цією країною посварилася. На жаль, від дурнів не застрахована жодна держава» – сказав Геннадій Москаль. На його думку це є елементи гібридної війни, яку проводить Росія. «Там давно були наміри розхитати ситуацію на Закарпатті. І всі ці наміри ми знали, і що могли попереджували. Такої атаки засобів масової інформації на угорськомовне населення, яке проживає на Закарпатті, ще не було ніколи за всю історію» – заявив голова ОДА і додав, що при всій критиці, яка обрушилась на нього з боку українських правих, наші радикальні сили до цього інциденту не мають жодного відношення.

Також Геннадій Москаль висловив думку, що зараз треба підключитися Львівській поліції, оскільки ці люди можуть бути пов’язані із нещодавнім підривом пам’ятника Тарасу Шевченку у Стрию.

«Я дуже вдячний угорським організаціям за те, що вони не піддались на провокації. Ще раз повторюю на Закарпатті немає ніякого сепаратизму, в чому нас любить звинувачувати київська преса» – підкреслив губернатор.

IMG_5320

Від імені угорців краю слово взяв Йосип Борто – заступник голови «Товариства угорської культури Закарпаття», перший заступник голови Закарпатської обласної ради. «Ми вдячні місцевим органам державної влади і Службі Безпеки України, а також всім представникам правоохоронних органів, які спрацювали активно й результативно. Сподіваємося, що знайдуться не тільки виконавці, а й замовники цієї акції. Ми би хотіли знати хто є ворогами нашого народу і жителів Закарпаття, хто хоче дестабілізувати ситуацію у нашому краї, де сьогодні є мир, спокій і дружба між національностями. Ми раді, що знайшлись ці люди, тому що через них можна буде знайти і їх замовників. Тільки так ми зможемо припини це, щоб воно не продовжувалось надалі. Адже це була вже не перша подібна акція на території Закарпаття за останній час» – заявив Йосип Борто і додав: «Нікому не вдасться відкрити тут якийсь другий фронт. На Закарпатті немає ніякого сепаратизму. І як показують ці провокаційні акції, підґрунтя для національної ворожнечі на Закарпатті нема» – підкреслив він.

У свою чергу Генеральний консул Угорщини Йожеф Буйгало також подякував правоохоронцям за швидку і оперативну роботу. «Ми обов’язково чекаємо на продовження розшукових заходів та результату. Приведені вами докази дають надію, що винуватці будуть знайдені і покарані… І я сподіваюсь, що відносини між двома нашими країнами, які й так є напруженими, не будуть надалі погіршуватися. Національні меншини, які проживають на Закарпатті дотепер жили тут у мирі. Ми розуміємо один одного, і я б не хотів щоб подібні провокації повторилися. Ще раз дякую вам за оперативну допомогу. І сподіваюсь, що ми і надалі будемо плідно співпрацювати» – наголосив Генконсул Угорщини.

Зі свого боку, голова ОДА пообіцяв дати письмові доручення посилити охорону угорських консульських установ в Ужгороді та Берегові, а також офісів організацій угорської національної меншини.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах