5789
10:06 28.022018

Що буде зі сміттям у Кострино на Великоберезнянщині

Політика 3344

Мешканці села Кострино занепокоєні ситуацією із вивезенням сміття. Про це йшлося в попередніх наших публікаціях та сюжеті телеканалу ICTV.  27 лютого, на сесії Костринської сільської ради першим у порядку денному розглядали проблему організації централізованого вивезення побутових відходів населення.

IMG_2303

Депутати та присутні мешканці села Кострино висловлювали конструктивні пропозиції, наголошували на проблемі несанкціонованого сміттєзвалища біля залізної дороги, бічної вулиці «Прогун», біля річки в урочищі «Жидувський вир», «Борханичув», а також суперечки через це із сусідами та іншими мешканцями села. Були і скептики, які казали, що нічого з того не вийде, і нарікали на менталітет мешканців. Адже попередній досвід із вивезення вичерпав свою ефективність, тому шукали нові шляхи для вирішення цієї проблеми.

Що буде:

  • Створена комісія, яка підготує всі необхідні документи і процедури, щоб вивезення сміття стало регулярним і законним
  • Мешканці оплачуватимуть за вивіз на основі офіційно укладених договорів (через пошту чи банк), відтак зможуть отримувати субсидію на оплату цих послуг
  • Опісля всіх процедур, що триватимуть місяць-півтора, імовірно вивозити сміття буде КП «Комунал-сервіс», про графік і вартість буде остаточно повідомлено згодом.
  • Сміття треба буде сортувати, що зменшить вартість його вивезення
  • Буде проводитись роз’яснювальна робота серед населення
  • Всі небайдужі зберуться на суботник, щоб прибрати територію села
  • На мешканців, що незаконно викидатимуть сміття куди заманеться, накладатимуться штрафи
  • До кінця березня буде організовано дворазове вивезення сміття, опісля – тільки за договорами.

До слова, начальник КП «Комунал-сервіс» Ярослав Ревай розповів про досвід Великого Березного. Там охоплено договорами понад 80% населення. Навіть роми ініціювали прибирання на території свого проживання і регулярного вивезення сміття. Тариф у В.Березному – 13,23 грн з людини.

За підрахунками, при щотижневому вивезенні відходів із села Кострино (відстань до полігону близько 80 км), тариф становитиме 17,85 грн. Якщо вивозити тільки двічі на тиждень, тоді наполовину менше. Керівник наголосив, що послуги по вивезенню сміття відшкодовуються по субсидіях, а таких споживачів послуг близько 60%.

Ревай Ярослав підкреслив, що готовий хоч завтра надати техніку, людей, залучити економістів, якщо сільрада вирішить укласти договір про вивезення сміття з КП «Комунал-сервіс».

Також за вивезення сміття сплачуватимуть за окремим тарифом підприємці та державні установи на території Костринської сільської ради.

Вдале втілення співпраці між мешканцями, сільрадою та комунальним підприємством дадуть змогу цивілізовано сортувати і вивозити сміття, а інші села зможуть також застосувати досвід села Кострино, щоб всі могли насолоджуватися справжньою красою і чистотою нашого неповторно мальовничого краю.

Оксана ЧОПАК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах