60
11:48 11.032016

Ужгородські депутати підтримали одіозний Генплан міста. ВІДЕО

Політика 1976

Там, де ще сьогодні парки та сквери – завтра можуть вирости новобудови. Суперечливий проект рішення про Генеральний план Ужгорода викликав чималий суспільний резонанс та обернувся грандіозним скандалом у сесійній залі.

128-700x498

Під пильним оком громадськості, у четвер 10 березня, відбулася чергова сесія Ужгородської міськради. На початку засідання у залі зареєструвалося 29 народних обранців. На порядку денному у депутатів було близько півсотні питань. Прийнявшись за роботу, депутатський корпус майже одноголосно підтримав проект рішення про затвердження проекту землеустрою, щодо відведення землі під майбутній спортивно-реабілітаційний центр для інвалідів. Відтак надали ряд дозволів на створення органу самоорганізації населення низці будинкових комітетів.

Після короткої перерви взялися до головного – розгляду питання про затвердження містобудівної документації.

Звертаючись до присутніх, міський голова Богдан Андріїв наголосив на тому, що потрібно знайти вихід із патової ситуації, яка склалася навколо Генплану. Він запропонував прийняти Генеральний план Ужгорода, розроблений інститутом проектування «Дніпромісто» імені Ю.М.Білоконя у 2011 році, аби розблокувати роботу міста.

На думку мера, відсутність Генплану гальмує розвиток Ужгорода, оскільки власники земельних ділянок не можуть отримати кадастрові номери й орудувати із землею. Притім міський голова пообіцяв, що усі зауваження активістів на рахунок зелених зон будуть враховані.

Однак громада особливо не зраділа таким пропозиціям і почала голосно кричати меру «Ганьба!».

«Ми вважаємо, що Генплан у такому вигляді затверджувати не можна. Він суперечить висновку регламентної комісії міста, висновку екологічного об’єднання «Екосфера», оскільки може підірвати здоров’я ужгородців, його не одобрює архітектор міста Петро Сарваш», – наголосив голова Громадської ради Ужгорода Олександр Пересоляк, а відтак нагадав, що активісти подали позов про скасування змін до генерального плану від 9 листопада 2015 року. Вони запропонували варіант зміни судової заборони таким чином, щоб її дія не розповсюджувалася на учасників АТО, учасників бойових дій, земельних ділянок ОСББ і ЖБК, поновлення раніше укладених договорів оренди.

Варто наголосити, що на думку багатьох депутатів, місто може нормально функціонувати за детальними планами. Тож фракції «Самопоміч», «Солідарність» та «Наш край» заявили, що голосуватимуть проти Генплану.

У свою чергу активісти нагадали меру про його передвиборчі обіцянки не голосувати за рішення, які сильно суперечать думці громади.

«Хочу нагадати, що за каденції Віктора Погорєлова, бюджет фінальної дерибанної сесії склав близько 300 тис. долларів. Це означає, що 15-20% від цієї суми отримав тодішній мер, інша сума розділилася між депутатами, які тоді підтримали це рішення. На мою думку, зараз розклад абсолютно не змінюється. Знову міський голова і деякі депутати лобіюють питання забудовників», – зазначив активіст Євген Рахімов.

Після довгої дискусії, криків та суперечок ужгородські депутати таки підтримали одіозний проект рішення. За скандальний Генплан проголосували 21 народні обранці.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах