6186
15:00 24.042018

Посол США провела зустріч з представниками угорської громади краю

Політика 2049

23 квітня до Закарпаття з робочим візитом прибула посол США в Україні Марі Йованович. Під час своєї подорожі вона відвідала Ужгород, Мукачево та Берегово.

AAA01819

У стінах Закарпатської обласної ради пані посол провела зустріч з Ілдикою Орос, ректором Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ та головою Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, Йосипом Борто, першим заступником голови Закарпатської обласної ради та заступником голови ГО «ТУКЗ-КМКС», і Гейзою Гулачі, депутатом Закарпатської обласної ради та заступником голови ГО «ТУКЗ-КМКС».

У своєму коментарі «Карпатському об’єктиву» Марі Йованович розповіла, що завжди рада подорожувати Україною і бачити її цікаві куточки: «Здається, я приїхала до Ужгорода у найгарніший час у році – мала можливість побачити цвітіння сакур. Було чудово пройтися вуличками міста та відчути його атмосферу. Щодо свого візиту можу сказати: я вже провела низку зустрічей з керівництвом краю та представниками угорської спільноти. Наразі ми матимемо зустріч зі студентами УжНУ, а потім їдемо у Мукачево та Берегово».

Йосип Борто розповів, що пані посол цікавилася політичною, економічною ситуацією краю та тим, як тут почуваються національні меншини. Марі Йованович також хотіла дізнатися про ситуацію, яка склалася після провокацій щодо ГО «ТУКЗ-КМКС», тобто дій, спрямованих проти угорців Закарпаття.

«Я сказав пані Марі, що незважаючи на неприємні події останніх місяців, ситуація на Закарпатті стабільна, панує мир і жодної міжетнічної ворожнечі нема й бути не може. Щодо економічної ситуації – всі ми живемо з однаковими проблемами, але сподіваємося, що нам вдасться створити умови життя, які б призупинили процес міграції з краю. Ми всі в цьому зацікавлені.

Щодо ситуації нацменшин, ми б хотіли жити в Україні – демократичній правовій державі, яка прагне інтегруватися до Європи та всіх інституцій ЄС. Ми підтримуємо цю стратегію нашої держави, але водночас хотіли б проживати у країні, де нацменшини живуть комфортно, а їхні права гарантовані конституцією держави та міжнародними договорами. Це перед усім право на навчання рідною мовою на всіх рівнях та право користуватися рідною мовою у всіх галузях суспільного життя».

Зокрема, Марі Йованович розпитувала представників угорської громади краю про сприйняття ними нового Закону України «Про освіту» та проблематики навколо цього питання.

«Ми всім були задоволені, але останнім часом ситуація змінилася. Особливо після прийняття Закону України «Про освіту», скасування закону «Про засади державної та мовної політики» та після подання до ВР нових законопроектів про мову та інших нормативних документів, таких як «Концепція державної етнонаціональної політики України». Ці законопроекти нас не задовольняють і якщо все-таки будуть прийняті в такій формі, як зараз підготовлені та подані на розгляд ВР, то значно звузять права національних меншин, що порушить Конституцію України та інтереси всіх національних меншин. Ми сподіваємося, що представники центральної влади та Міністерства освіти і науки України проводитимуть консультації з нами, де ми разом зможемо знайти вихід з напруженої ситуації, компроміс, який би задовольнив усіх», – наголосив Йосип Борто.

Крім того, Ілдика Орос, Йосип Борто та Гейза Гулачі поінформували пані посла про загальну позицію угорської громади краю: «Для того, щоб ми провели ефективні та результативні переговори, влада має дослухатися до наших прохань – відстрочити виконання 7 статті Закону України «Про освіту» на 5 років до 2023 року; нехай приватні школи самі вирішують,  якою мовою ітиме процес навчання в їхньому закладі; розробити різні державні стандарти щодо вимог оволодіння державною мовою після завершення середньої освіти».

 

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах