6236
20:28 3.052018

Омріяна децентралізація: представники Холмківської ОТГ мітингують, аби громаді нарешті дозволили об'єднатися

Політика 3531

«Громаді бути!», «Холмок, Сторожниця, Тарновці – разом!», «Москаль, не гальмуй децентралізацію!», – з такими гаслами вже вкотре вийшли на протест представники Холмківської ОТГ. Відчайдушні спроби жителів трьох сільських рад, неподалік Ужгорода, об’єднатися в територіальну громаду щоразу зазнають фіаско. Тож люди не вигадали іншої можливості достукатися до влади, як мітингувати.

^9F0B6492F00C557753152D2CA198E25151D41D0943F0F5EBA6^pimgpsh_fullsize_distr24 квітня, представники Холмківської ОТГ з самого ранку перекрили трасу міжнародного значення Київ–Чоп. Вимоги протестувальників чіткі – дозволити їм утворити об’єднану територіальну громаду.

Варто пояснити, що до складу Холмківської ОТГ хочуть увійти такі села: Минай, Розівка, Холмок, Сторожниця, Тарнівці, Ботфолва, Концово та Шишлівці. Рішення про об’єднання громади 8 сіл, що входять до складу трьох сільрад, остаточно ухвалили ще в лютому 2017 року, однак позитивний висновок від Закарпатської ОДА так і не отримали досі. Люди обурені й вимагають тільки одне – аби влада їх нарешті почула і дала позитивний висновок на об’єднання.

«Протягом півтора року ми чекаємо на висновок від Закарпатської обласної адміністрації, стосовно добровільного об’єднання трьох сільських рад – Холмківської, Сторожницької й Тарновецької в єдину територіальну громаду. Ми подали документи і протягом цього часу тільки те й робимо, що займаємося листуванням з ними. Нам не дають ні позитивної, ні негативної відповіді, – розповідає голова села Холмок Тетяна Вачиля. – Минулого четверга ми вийшли на мирний мітинг під стіни ОДА. Там озвучили свою позицію та уклали резолюцію, в якій ішлося, що протягом п’яти днів очільник краю повинен або дати нам позитивний висновок на створення ОТГ, або ж пояснити в чому річ. Оскільки нас так і не почули та ніяк не відреагували, ми вирішили таким чином достукатися до влади».

Голова села пояснює: ні для кого не секрет, що Холмківська сільська рада є одним із основних наповнювачів районного бюджету. Наразі він становить 20 млн гривень. У разі створення вже в 2018 році громада б отримала бюджет у сумі 140-160 млн. Утім, гроші далеко не основна мотивація для об’єднання. Люди не хочуть приєднуватися до міста (Ужгорода), хочуть залишатися селом.

«Про мотиви обласної влади можна тільки здогадуватися, а ось ми знаємо одне – хочемо об’єднання. По-перше – це пов’язано історично. За радянських часів ці усі території були в межах одного колгоспу. Для створення ОТГ у нас є все необхідне, аби бути самодостаніми. Варто зазначити, що на нашій території є два заводи, які приносять чималий прибуток. А в Сторожниці й Тарнівцях – потужні фермерські господарства. Тож ми вважаємо, що це усе стало ласим шматком для влади», – розповів житель села Минай депутат Холмківської сільради Віктор Снісаренко.

Загалом жителі сіл, які прагнуть об’єднання, спантеличені. Не розуміють, чому одним селам можна об’єднуватися, а іншим – ні.

«Ми хочемо бути господарями у себе вдома, – наголошує житель с. Холмок Петро Харевич. – Ми бачимо, що робиться загалом в країні. Нам потрібні дороги, школи, дистадки, амбулаторії. І це все стане можливим за рахунок об’єднання. Окрім того, ми маємо можливість ефективно контролювати місцеву владу громади, ніж десь там в області чи столиці. Щоб кошти не розкрадалися, а йшли на благо простих людей. Ми хочемо, щоб усе було законно. Те, що потрібно відрахувати у держбюджет, ми будемо відраховувати. Питань немає… Але те, що належить громаді – має належати громаді!»

Нагадаємо, перекриванню траси міжнародного значення передували також низка мирних мітингів представників Холмківської ОТГ. Один із них був під стінами ОДА.

Тоді ж очільник краю Геннадій Москаль розцінив такі маніфести громади як шантаж та підрив «сакурового» сезону, щоб зіпсувати свято численним туристам, які на запрошення керівництва області в ці дні приїжджають до Ужгорода».

Відтак оприлюднив свою позицію щодо створення Холмівської ОТГ, основна думка якої зводиться до того, що «ми не можемо зробити три сільради Ужгородщини щасливими, а решту району – голим і босим».

– За умови створення Холмківської об’єднаної територіальної громади (ОТГ), яка включає населені пункти трьох сільрад, Ужгородський районний бюджет втратить 76 мільйонів гривень (або 52 відсотки) податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), – заявив Геннадій Москаль. – Це головне джерело надходжень, втрата якого призведе до неспроможності функціонування соціальної сфери, яка утримується за кошти районного бюджету. Я ще раз нагадую, що на території Холмківської сільради знаходяться основні бюджетоутворюючі підприємства Ужгородщини – «Ядзакі-Україна» та «Джейбіл С.Ю.Л.», які були створені ще під час дії законів України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» та «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності та території пріоритетного розвитку». Самостійно заробляти кошти потенційна ОТГ не хоче – податок на нерухоме майно, який встановлюється сільськими радами, тут у середньому 0,1 відсотка від мінімальної зарплати, хоча за законодавством може бути до 1,5%. Більше того, коли «Джейбіл» анонсував розширення свого виробництва й будівництво ще одного потужного заводу, який би створив нові робочі місця й приніс масу доходів у місцеві бюджети, місцеві мешканці самі запротестували проти цього! Наголошую, що на «Ядзакі» і «Джейбіл» працюють люди з усього Ужгородського району, а не тільки трьох сільрад, тому ПДФО має надходити в бюджет району, а не акумулюватися в одній об’єднаній громаді. Тому ми ніколи не підемо на те, щоб забрати гроші в бідних сіл Ужгородщини, які географічно несприятливо розташовані для економічного розвитку, й віддати їх одній ОТГ. Іншими словами, ми не залишимо район голим і босим, щоб зробити три сільради щасливими».

Висловлюючи свою позицію, очільник краю згадав і те, що Закон України «Про місцеві державні адміністрації» не дає ОДА повноважень на створення ОТГ.

  • Ми звернулися з цього приводу до Верховного Суду України з проханням направити Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у Конституційний Суд України для визначення його відповідності Конституції та законодавства України. Створювати ОТГ з Ужгородом, як це дозволяють внесені Верховною Радою України зміни, ініціатори мітингу не хочуть, єдине їхнє бажання – забрати левову частку грошей із районного бюджету собі, –наголошує Геннадій Геннадійович. – Заявляю, що особисто я ніколи не сприймав, не сприймаю й не буду сприймати погроз включно з перекриттям міжнародної траси «Київ – Чоп», шантажів чи ультиматумів. Усі питання щодо ОТГ будуть вирішуватися виключно в правовому полі й судовому порядку».

Тим часом міський голова Ужгорода пропонує мешканцям Холмківської, Тарновецької і Сторожницької сільрад добровільно увійти до складу обласного центру. Для цього він підготував звернення до голів трьох сільрад – Холмківської, Тарновецької і Сторожницької – з пропозицією добровільно увійти до складу міста Ужгорода. Таким чином за дуже стислий термін мешканці восьми сіл, що входять до трьох сільрад і прилягають до Ужгорода, можуть стати мешканцями обласного центру з відповідним статусом та іншими перевагами.

Утім, такі пропозиції не задовільняють представників Холмківської ОТГ. Вони продовжують стояти на своєму: або об’єднання, або мітинги, які будуть вже безстроковими. Наразі є й чимало запитань, відповіді на які не можуть знайти навіть чиновники вищих ланок, не те що сільські старости. А нам залишається тільки сподіватися, що час усе розставить по місцях і усе вдасться вирішити таким чином, що і вовки будуть ситі, і вівці залишаться цілі.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини