6240
15:44 4.052018

Вашингтон може допомогти забезпечити права угорців Закарпаття

Політика 3622

Вашингтон може ефективно втрутитися, щоб забезпечити права угорців Закарпаття, зазначив у своєму коментарі МТІ Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ-КМКС» та народний депутат України під час візиту до Вашингтона (Сполучені Штати Америки). Політик відвідав США на запрошення найбільшої угорської організації країни – Угорської американської коаліції. Там він пробув протягом минулого тижня.

^A8FC386E42F4FCBCB61FD3499FF079B3DACEA4B5AEDA478F87^pimgpsh_fullsize_distr

Василь Брензович зустрічався з високопосадовцями Міністерства закордонних справ США, конгресменами та поінформував їх щодо становища угорської нацменшини в Україні, звуження їхніх прав.

Він розповів, що його співрозмовники були ознайомлені з ситуацією корінних угорців, які проживають на території України. Вони були готові до діалогу та пошуку компромісних можливостей, які відповідали б й інтересам закарпатських угорців.

«Важко гадати, але аргументи здорового глузду впливають і на інтереси Сполучених Штатів, адже в Україні навряд чи можна досягнути миру та стабільності без вирішення проблем національних меншин. Думаю, над цим варто задуматися», – зауважив Василь Брензович.

Голова ГО «ТУКЗ-КМКС» поінформував своїх співрозмовників про те, що на українській землі вже протягом багатьох років ведеться антиугорська кампанія. У центральній пресі регулярно з’являються матеріали, що висвітлюють угорців з негативного боку, пошкоджують угорські пам’ятники, влаштовують антиугорські мітинги, а нещодавно навіть підірвали офіс угорської організації.

«Не можна було б допустити, щоб ситуація дійшла до такої стадії», – наголосив Василь Брензович під час зустрічей у Міністерстві закордонних справ США.

Крім того, політик звернув увагу на новий законопроект, поданий до Верховної Ради України, який передбачає покарання за подвійне громадянство: «Це стосується декількох мільйонів людей і далеко не слугує меті взаєморозуміння та примирення».

На думку Василя Брензовича, у Вашингтоні щодо оцінки ситуації в Україні переважають питання безпеки, але не можна брати до уваги лише таку точку зору: «Якщо ми прагнемо до тривалого миру на українській землі, тоді не можна заплющувати очі на питання національних меншин, освіту та мовні аспекти».

Василь Брензович нагадав, що освітні та мовні права закріплені законодавством України. Він також додав, що донедавна нікого не турбували питання подвійного громадянства, але українські політики, щоб відвернути увагу від справжніх проблем країни – економічної ситуації чи процвітаючої корупції – створюють псевдоконфлікти.

Голова ГО «ТУКЗ-КМКС» наголосив, що політична вага закарпатських угорців в Україні досить незначна: «Ми становимо лише 0,2 % населення, але робимо і будемо робити все, що від нас залежить».

Ці питання вдалося винести на міжнародний рівень, їх розглядали у Європейському Парламенті та Раді Європи, де завдяки підтримці угорської партії «Фідес» та великої частини румунських депутатів було прийнято певні рішення.

Політик наголосив, що вищезгадане – не лише угорська проблема, адже інші країни, такі як Румунія та Болгарія, теж мають свої національні меншини в Україні.

«Це однозначно не угорсько-українські протиріччя, це загальноєвропейська справа, більше того – питання НАТО, адже в угоді, підписаній між Україною та військовим альянсом чорним, по білому написано, що Київ не зменшить набуті права національних меншин», – констатував Василь Брензович.

Голова ГО «ТУКЗ-КМКС» підкреслив, що для вирішення ситуації втручання США було б ефективним.

На запитання, чого чекають угорці Закарпаття від започаткованої ініціативи Monority SafePack (збір підписів на захист прав національних меншин), Василь Брензович відповів: «Маю надію, що це питання нарешті потрапить до порядку денного в Європі та створяться такі норми, яких дотримуватимуться в кожній країні».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах