6341
21:03 23.052018

Перші успіхи і труднощі Баранинської ОТГ. ФОТО

Політика 3048

Баранинська ОТГ – найбільша об’єднана територіальна громада краю. Сюди входить аж дев’ять населених пунктів: Баранинці, Барвінок, Довге Поле, Підгорб, Великі Лази, Циганівці, Холмець, Ярок та Стрипа. Площа складає близько 12.5 тис. га. Утворилася громада усього півроку тому. Тож як змінилося її життя після об’єднання, яких успіхів досягла та з якими труднощами їй доводиться стикатися?

1

Основним наповнювачем бюджету є Баранинська сільська рада. Утім, після об’єднання, бюджет громади суттєво змінився. Він зріс з 25-ти до 65-ти мільйонів гривень (у рік із дотаціями). Однак додалися й витрати: ремонт і утримання доріг, навчальних та медичних закладів. Наразі на експертизі перебувають два проекти з капітального ремонту доріг. Один відрізок дороги між Підгорбом і Холмцями, а також між Підгорбом та Великими Лазами. Одна дорога на 1,5 млн грн, інша – на 2, 2 млн грн.

2

Голова Баранинської ОТГ Юрій Марусяк наголошує: з часу об’єднання, з’явилося й чимало зобов’язань. Зокрема у підпорядкування громади перейшла освіта та медицина. На території Баранинської ОТГ знаходяться кілька дошкільних навчальних закладів, а також шкіл, сімейних амбулаторій та ФАПів.

«У депресивних селах нашої ОТГ – ситуація не найкраща. До прикладу, у селі Ярок у школі дітям варять їсти на шпаргеті. Така ж ситуація у Холмцях. Тому вже з червня починаємо там капітальні ремонти. Також великі проблеми з дорогами та водопостачанням. У людей в колодязях пропала вода. Тому мусимо займатися прокладанням водопроводу у селах Підгорб та Циганівцях», – наголосив Юрій Марусяк.

3

Дійсно журналісти мали можливість на власні очі побачити молодшу школу у с. Ярок, яка знаходиться за 18 км від Баранинців. Навчальний заклад розвалюється на очах. І це не дивно, адже йому вже близько двохсот років. Єдине, що тут нове – це покрівля, яку директор закладу зводив самотужки, за гроші благодійників.

«У нас навчається 70 учнів, а умови – самі бачите які. Школа знаходиться у пристосованих приміщеннях, – розповідає директор яроцької школи Іван Сег. – Відділ освіти за останні шість років виділив три рази по 2300 грн. І це тільки на косметичний ремонт. Коли тут потрібно робити усе, але перш за все – капітальний ремонт електроживлення».

Тож на ремонт закладу уже передбачили півтора мільйони гривень із загального бюджету. Стільки ж віддадуть на реконструкцію школи у селі Холмці. Роботи розпочнуться уже в червні.

4

Значно кращою є ситуація у дошкільних навчальних закладах. Сільські садочки ОТГ виглядають навіть краще, ніж деякі міські. Вони відремонтовані, для діток тут є усе необхідне. Щоправда групи – переповнені. Але це й не дивно, адже навіть з Ужгорода просяться у дошкільні навчальні заклади ОТГ.

5

«У цьому дошкільному закладі я працюю вже 38 років, – розповіла директор Баранинського дошкільного навчального закладу Марія Граб. – Востаннє ремонт ми робили минулого року за кошти бюджету. Батьки дуже задоволені. Бажаючих влаштувати дітей до нас в садок – безліч».

Окрім освіти, чималі кошти потрібно вкладати і в медицину. На первинну медичну допомогу від держави ОТГ отримала 900 тис грн на перші пів року. Цього для трьох амбулаторій та дев’яти ФАПів вистачить тільки на зарплати.

6

«Ми створили Центр первинно медико-санітарної допомоги до якого увійшли усі медичні установи ОТГ. Наразі чекаємо на ліцензію. Майже на 90% вже створена база декларацій із нашими пацієнтами. Ми надаємо майже усі медичні послуги», – розповіла Світлана Ковач, завідувач сімейної амбуларії с. Баранинці.

Що стосується земельних питань, то ведеться діалог з обласним Держгеокадастром, щодо передачі сільськогосподарських земель у розпорядження об’єднаної територіальної громади. Наразі, передана тільки маленька її частинка. Але керівники громади сподіваються, що їм вдасться узгодити всі кроки і терміни щодо передачі земель.

7

А попереду в Баранинської ОТГ – безліч планів. Найперше – привести до пуття найбільш віддалені села, аби життя для їхніх мешканців нарешті стало трошки кращим.

 

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах