6398
14:00 25.052018

Як Президент України на Закарпатті новий залізничний тунель відкривав

Політика 2987

У четвер, 24 травня, Президент України Петро Порошенко прибув з робочим візитом на Закарпаття аби особисто відкрити рух через новозбудований Бескидський тунель – 1764 метри залізниці прокладеної просто всередині гори на Бескидському перевалі.

Sequence 05.00_07_24_35.Still010

Новий тунель, другий за довжиною залізничний тунель в Україні, є одним з наймасштабніших інфраструктурних проектів за часи незалежності нашої держави. Вартість робіт склала понад 102 млн євро. Фінансування здійснювалось завдяки кредитним угодам між Укрзалізницею і Європейським банком Реконструкції та Розвитку, а також Європейським інвестиційним банком.

Ідея цього масштабного проекту виникла ще у 90-ті роки. Однак тендер на реконструкцію Бескидського тунелю Укрзалізниця оголосила у 2006 році. Тільки у 2011 році тендер було завершено. Переможцем стала українська компанія ПрАТ «Інтербудмонтаж», з якою і уклали договір. Протягом 2011 – 2013 років відбувалось проектування. У жовтні 2013 року розпочались будівельні роботи, які тривали 4 роки. У жовтні 2017 року будівництво тунелю було завершено та почались роботи із прокладання колій.

Новий тунель належить до 5-го Пан’європейського транспортного коридору, який з’єднує Львів і Трієст (Італія). Він є дуже важливим для експорту української продукції в Євросоюз, адже здатен пропускати більше 100 пар поїздів на добу, тоді як старий пропускав лише 47 пар. Це дасть змогу значно збільшити масштаби перевезень залізницею через Карпати та відкрити нові можливості виходу товарів на європейські ринки в напрямку Італії, Словенії, Угорщини та Словаччини.

На відкриття тунелю Президент прибув на спеціальному потягу, сидячі в кабіні, у супроводі чисельної делегації, в складі якої були: міністр інфраструктури Володимир Омелян, міністр оборони Степан Полторак, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль та ін. Зустрічали главу держави будівельники та інженери тунелю, працівники залізниці, журналісти та представники духовенства.

Sequence 05.00_13_16_13.Still014

«Бескидський тунель, який ми разом з вами і усією Україною сьогодні відкриваємо – найбільший інфраструктурний проект, реалізований у нас в країні протягом останніх десятиліть. Його будівництво припало на останні чотири з половиною роки, коли ми боронимо країну від російської агресії. І в той же час – знаходимо сили та ресурси для модернізації нашої держави», – сказав Президент під час офіційної церемонії відкриття тунелю. Глава держави нагадав, що плани будівництва були ще двадцять років тому, однак перші вибухи, якими прокладався тунель, пролунали у 2014 році. «Сиділи, радилися, проектували, а потім взяли і за чотири роки збудували. А ще й дякуючи зусиллям підрядників, будівельників, залізничників зробили це на сім місяців раніше, вклавшись в кошторисну документацію», – сказав Петро Порошенко.

«Цей тунель є найновітнішим, найскладнішим і точно найбільш потрібним Україні. 60% експортних вантажів в бік ЄС проходить саме через цю колію. Сьогодні, коли підписана угода про всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС, коли підписана Угода про асоціацію з ЄС, коли підписаний безвізовий режим з ЄС, коли на 20-25 % зростає експорт до країн ЄС це було як горловина пляшки – якщо не розширити, то не піде», – наголосив глава держави. За його словами «це – як ковток повітря. Рішуче збільшення інвестиційних і інфраструктурних можливостей держави». Президент підкреслив «коли Росія закрила ринки для українських виробників, вони підвищили якість… І на сьогоднішній день, одна Польща, за обсягами торгівлі майже дорівнює Росії. А весь Європейський Союз перевищує 40% нашого торгівельного обороту».

«Цей тунель є символом співпраці «Укрзалізниці», української влади, Європейського банку реконструкції і розвитку, Європейського інвестиційного банку. Коли, об’єднавши зусилля, ми продемонстрували, що ми здатні в умовах війни, в умовах агресії робити масштабні проекти такого рівня», – наголосив Президент. «Це є абсолютно нові умови для того, щоб ми мали нові резерви збільшення експорту у країни Західної Європи» – сказав він.

Sequence 05.00_08_21_08.Still011

Глава держави окремо подякував будівельникам і сказав, що багато з них працювали за кордоном, відтак він підкреслив: «надзвичайно важливо, що вони повертаються в Україну, будують українське і роблять усе, щоб зростала економічна міць». Президент також подякував іноземним партнерам, Уряду і Прем’єр-міністру, місцевій владі за скоординовані і ефективні дії.

У свою чергу головний інженер дирекції з будівництва Бескидського тунелю Володимир Харлан розповів журналістам: «Сьогодні це головні ворота України в Європу. З новим тунелем міняється технологія перевезення. Потяг не зупиняється, тому йде економія паливно-енергетичних ресурсів, зменшення обороту вагону і локомотива, через що і йде зменшення вартості перевезень. При будівництві цього тунелю взяті всі європейські норми. У всіх старих тунелях не передбачалося жодних засобів захисту (тільки ніші і камери для працівників), то в цьому тунелі є пожежний водопровід, залізничні цистерни на 225 тонн води на Східному і Західному порталах, система датчиків рівня ЦО, система датчиків температури, відеоспостереження і телефонний зв’язок». За його словами на будівництво тунелю використали понад 140 тон вибухівки, близько 50 тисяч кубометрів бетону, 7 тисяч тон металу.

Sequence 05.00_00_22_17.Still002

В ході офіційної церемонії відкриття новий тунель освятили представники духовенства, а біля його входу встановлено невеличку фігуру Святої Варвари – покровительки усіх гірників. Окрім того, Президент відкрив пам’ятну дошку, котру встановили з нагоди початку роботи тунелю.

Одразу після цього Петро Порошенко, разом із поважною делегацією перевіряли готовність тунелю, здійснивши проїзд від західного до східного порталу. До речі, вже від 25 травня новий Бескидський тунель пропускатиме не лише вантажні, але й пасажирські потяги.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Рахівщині сталася смертельна ДТП
08:45
Великий Четвер: відбувся чин омивання ніг військовим і День священства
08:30
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Всі новини