6509
15:30 6.062018

Петиція проти пропаганди одностатевих стосунків набрала понад 25 тисяч підписів і була розглянута Президентом

Політика 3028

3 червня в Ужгороді відбулася хода на захист сімейних цінностей. Численна колона містян пройшла центром міста над Ужем з плакатами: «Діти мають право на тата і маму», «Всі разом за сім’ю», «Закон для родин. Україна для сімей» тощо. До речі, подібні акції відбулись і інших містах України.

Untitled1 — копия

Закарпатські видання розповіли про саму ходу й опублікували багато фото, однак з якою конкретно метою люди вийшли на вулицю, не пояснив майже ніхто.

Тож мало кому відомо, що справа стосується конкретної петиції «Щодо захисту традиційних сімейних цінностей та інституту сім’ї», розміщеної на сайті Президента 8 лютого цього року. Вона набрала вже понад 25 тисяч голосів і була розглянута профільним Комітетом Верховної Ради з питань сім’ї та молоді, і навіть Президентом України.

Петицію склав пастор Церкви євангельських християн Віктор Танцюра, однак його підтримали й представники католицької та інших церков. Автор петиції, зокрема, пропонує «вилучити словосполучення «сексуальна орієнтація» і «ґендерна ідентичність» з Кодексу законів про працю України та з інших законів як такі, що несуть виключно ідеологічне й антинаукове навантаження, та не допустити включення цих словосполучень у нові закони та нормативно-правові акти». Документ називає представників ЛГБТ-спільноти людьми з «девіантною статевою поведінкою» і «розладами власної психосексуальної ідентифікації». Є в петиції й пункт про заборону «гей-парадів» та подібних акцій, які, на думку автора й підписантів документа, пропагують одностатеві стосунки. Також пропонується заборонити тематичні матеріали у ЗМІ.

До речі, це була вже друга спроба Віктора Танцюри. Перше звернення з вимогами «захистити традиційні сімейні цінності та припинити пропаганду гомосексуалізму» було видалено із сайту Президента України через представницю омбудсмена Оксану Філіпішину, яка назвала цю петицію дискримінаційною. Зокрема автора документа розкритикували через такі твердження: «нетрадиційна сексуальна орієнтація батьків має жахливий вплив на подальше життя дітей», «усиновлення дітей гомосексуалістами є здійсненням насильства над цими дітьми», «жінки з нетрадиційною сексуальною орієнтацією в три з половиною рази частіше мають залежність від наркотиків, ніж особи з нормальною сексуальною орієнтацією» тощо. Представниця омбудсмана вимагала припинити оприлюднення петиції через «заклики до обмеження прав людини та через ознаки підбурювання до обмеження за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності (належністю до ЛГБТ-спільноти), що призводить до порушення права ЛГБТ-людей на повагу до гідності».

Друга ж петиція Танцюри, вірогідно, була написана більш толерантно та юридично грамотно… Тож за відносно короткий час вона набрала необхідну кількість підписів і потрапила на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї та молоді. Той петицію розглянув… Отже, за твердженням його членів, «держава взяла на себе низку міжнародних зобов’язань у сфері прав людини» і саме «через виконання міжнародних угод було сформовано антидискримінаційне законодавство». Комітет також відповів, що передає пропозицію депутатам та пропонує автору петиції взяти участь у створенні законопроекту.

Відреагував на петицію «про захист традиційних сімейних цінностей», яка набрала 25839 підписів, і Президент України Петро Порошенко. Насамперед він нагадав її підписантам про заборону дискримінації, у тому числі й закликів до обмежень прав і свобод людини. У відповіді Глави Держави, розміщеній на його сторінці, читаємо: «Поділяючи стурбованість громадськості щодо порушеної проблеми, хочу зазначити, що наше спільне завдання – побудувати толерантне, демократичне та європейське суспільство в Україні». Президент наголошує, що обов’язок кожної людини – не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей, відповідно до статті 68 Конституції України. Він також нагадує, що, за Основним законом, у громадян рівні конституційні права і свободи. Так само вони рівні перед законом. «Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками», – цитує Петро Порошенко ст. 24 Конституції.

Разом з тим він посилається на Закон «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», що забороняє будь-які форми дискримінації. Окрім цього, закон забороняє вказівки, інструкції або заклики, спрямовані на обмеження прав і свобод через притаманну людині будь-яку персональну ознаку, зокрема ознаку сексуальної орієнтації. «Отже, будь-які законодавчі ініціативи, спрямовані на обмеження конституційних прав, є неконституційними», – підсумовує Президент під петицією пастора Віктора Танцюри.

Водночас Петро Порошенко дослухався до частини вимог і стверджує у своїй відповіді, що звернувся до Прем’єр-міністра з пропозицією доручити центральним органам виконавчої влади спільно з науковцями, фахівцями, представниками громадськості системно проаналізувати реалізацію державної сімейної політики в Україні. Президент також запропонував, щоб у спільній роботі внесли відповідні узагальнені матеріали та пропозиції стосовно розв’язання наявних у цій сфері проблем. Крім того, рекомендує опрацювати питання ухвалення загальнодержавної стратегії захисту й популяризації традиційних сімейних цінностей та інституту сім’ї в Україні. Про ухвалені за підсумками проведеної роботи рішення громадськість буде інформовано шляхом розміщення відповідної інформації на веб-порталі уряду України.

         Звичайно, автор та підписанти петиції зазнали гострої критики з боку різного роду експертів, захисників прав сексуальних меншин та «прогресивної публіки». У той же час документ має широку підтримку серед громадськості. Про що свідчить і стрімке зростання кількості підписантів петиції, і коментарі в соціальних мережах, і навіть настрої простих людей на вулиці.

         Узагалі тема «прав сексуальних меншин» разом з іншими подібними темами черговою інформаційною хвилею накрила Україну із розворотом політики нашої країни в бік Європейського Союзу. Сьогодні в нас на цьому намагаються заробити трохи рейтингу як ліберальні, так і ультраправі організації та політичні партії… Одні організовують різного роду акції, паради та флешмоби. Інші ці події відстежують, влаштовуючи бійки та погроми в боротьбі за електорат. Хуліганів, звичайно, якось карають, однак останнім часом такі події трапляються дедалі частіше. Адже чимало людей гостро реагують на подібні інформаційні приводи та заклики, тож і політичних балів можна зняти більше.

І хоча складається враження, що це нові віяння із Заходу, не варто вважати, що вся Європа одностайна в цьому питанні й нібито нав’язує нам свої чужинські цінності. Така думка є помилковою, оскільки в самому Євросоюзі ця тематика далеко не однозначна, гостро дискусійна й також частенько використовується в політичних іграх.

Наприклад, тема «прав сексменшин» дуже гостро сприймається в таких країнах ЄС, як Польща, Угорщина та ін., де суспільство є традиційно релігійним. Там із вступом до Європейського Союзу з’явилося сильне інформаційне лобі «за права сексуальних меншин» та купа організацій, які ці права пропагували. Водночас велика частина населення на чолі з релігійними діячами й громадами активно виступила проти одностатевих шлюбів та  «пропаганди гомосексуалізму». І врешті, щоб зняти всі питання у своїх виборців, заборону одностатевих шлюбів у цих країнах прописали просто в Конституції. Зокрема в Основному законі Угорщини чітко сказано, що країна є християнською, і тому одностатеві шлюби заборонені.

Водночас у деяких інших західних країнах, таких як Німеччина, Великобританія та ін., навпаки, люди можуть поплатитися, наприклад, за те, що виховуючи своїх дітей, ненароком скажуть їм, що одностатеві шлюби – це погано. І хоча досвід тієї ж Угорщини та Польщі показує, що громадяни будь-якої країни самі, без зовнішнього впливу, можуть вирішити, чи потрібно їм легалізувати одностатеві шлюби, часом здається, що це не зовсім так. Ось, наприклад, нещодавно Європейський суд з прав людини, який є джерелом права в Україні, зобов’язав Італію сплатити 50 тисяч євро через невизнання гей-шлюбів.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах