6512
14:11 6.062018

У Києві відбулися переговори представників угорської нацменшини Закарпаття та Міністерства освіти і науки України. ФОТО

Політика 2903

Під час консультацій, проведених у Києві цього вівторка, представникам угорської нацменшини та Міністерства освіти і науки України вдалося досягнути певних зрушень у питанні мовної статті Закону України «Про освіту».

_MG_9223

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України, зауважив, що в парламенті вже знаходиться поправка до цього документа, завдяки якій запровадження мовної статті мали б відтермінувати до 2023 року.

«Ми погоджуємося, що освітній закон слід змінити так, щоб відкласти його запровадження до 2023 року, а до того часу ми повинні працювати над компромісним рішенням, яке б задовольнило як угорців Закарпаття, так і Міністерство освіти і науки України», – повідомив Василь Брензович.

Делегація отримала обіцянку від Міністерства, що спільно з представниками угорської нацменшини напрацьовуватимуть потрібний механізм, який задовольнить очікування угорської громади. Це включає в себе впровадження нової методології навчання українською мовою та напрацювання нової системи контролю й оцінки учнів, для яких українська мова не є рідною. Василь Брензович додав, що вони отримали обіцянку про присутність представників нацменшини на засіданнях різних профільних комісій.

Голова ГО «ТУКЗ – КМКС» наголосив, що під час переговорів Міністерство підтримало делегацію із Закарпаття в питанні приватних шкіл – щоб вони не потрапляли під юрисдикцію мовної статті Закону «Про освіту». Це, за обіцянкою Міністерства, включать до нового Закону «Про середню освіту».

_MG_9256

«Сподіваємося, що запущений сьогодні процес триватиме, і рано чи пізно ми зможемо знайти компроміси, завдяки яким угорці Закарпаття матимуть право на навчання рідною мовою, а разом з тим покращиться викладання української мови. Останнє можна досягнути, лише змінивши існуючий механізм навчання», – зауважив Василь Брензович.

Ілдика Орос, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, серед позитивних моментів зустрічі виділила отримання обіцянки й щодо зниження прохідного балу ЗНО з української мови для учнів шкіл національних меншин.

Вона звернула увагу також на те, що Міністерство вже створило певний механізм упровадження Закону «Про освіту». Разом із тим представники угорської нацменшини Закарпаття на кількох форумах критикували цей механізм, адже йдеться лише про поступовий перехід на викладання предметів українською мовою, водночас повністю відсутнє розуміння збереження національними меншинам рідної мови. На теперішніх консультаціях Лілія Гриневич, міністр освіти і науки України, зауважила, що вони готові розширити програму впровадження Закону розділом, у якому шляхом залучення представників національних меншин буде визначено потрібні заходи для збереження національної ідентичності.

«Відбувся перший крок, але ми ще дуже далеко від вирішення питання. Ще багато роботи та переговорів чекає нас попереду, потрібно обговорити чимало питань детальніше. Обнадійливим є те, що нас нарешті вислухали», – додала Ілдика Орос.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах