6529
22:50 7.062018

Депутати Закарпатської облради переймаються ситуацією навколо фонду «Еган Еде» та зловживаннями з лісом. ФОТО,ВІДЕО

Політика 2524

У четвер, 7 червня, відбулося засідання ХІ сесії Закарпатської обласної ради. На першу літню сесію, окрім декількох відсутніх, зібрались майже всі депутати, багато чиновників, силовиків, журналістів та громадських діячів.

dsc0

Після традиційного офіціозу та урочистих привітань голова облради Михайло Рівіс повідомив, що він з головою ОДА Геннадієм Москалем «направили листи до правоохоронних органів щодо інформування депутатів і громадськості краю про стан та результати розслідування фактів, викладених у репортажі ТРК «Україна» «Слідами українського лісу» про зловживання у лісовій галузі Закарпаття та відповідності законодавству дій правоохоронців в Усть-Чорнянському Тячівського району».

1080р_50.00_03_20_45.Still004

Відтак до трибуни вийшов прокурор області Володимир Гаврилюк. Він намагався якось пояснити ситуацію, однак наштовхнувся на звинувачення з боку голови ОДА Генадія Москаля, який не шкодуючи регламенту критикував правоохоронні органи здебільшого через ситуацію з лісом та «корупційні труси закарпатських чиновників». В то й же час деякі депутати щодо останнього «корупційного» пункту, не погоджуючись, наголошували, мовляв: «нехай правоохоронці виконують свою роботу».

1080р_50.00_15_35_28.Still009

Далі перейшли до депутатських звернень і запитів. Зокрема із заявою щодо подій навколо благодійного фонду «Еган Еде» виступив заступник голови облради Йосип Борто. За його словами останніми днями між Києвом та Будапештом було зроблено декілька важливих кроків на зустріч одне одному. «5 червня відбулися прогресивні консультації між міністерством освіти і науки України та представниками угорців Закарпаття. … Готується чергова зустріч на рівні міністрів закордонних справ України та Угорщини, яка має відбутися в кінці червня. Це свідчить про наміри обох країн вирішити ті питання, через які Угорщина блокує євроатлантичну інтеграцію України. І незрозуміло чому в цей момент, у вівторок, 5 червня, стало відомо про відкриття кримінального провадження проти благодійного фонду «Еган Еде», який звинувачують у сепаратизмі. Це може спричинити до посилення напруги між Києвом і Будапештом, дестабілізувати ситуацію на Закарпатті. Кому це вигідно? Точно не угорцям Закарпаття і не Угорщині, і не населенню Закарпаття, і не мало би бути вигідно Україні» – наголосив Йосип Борто.

1080р_50.00_08_50_29.Still007

Окрім того, він зачитав текст звернення від імені депутатів обласної ради, який був прийнятий трохи пізніше. У тексті зокрема йдеться: «Ми депутати Закарпатської обласної ради, що підписалися нижче, глибоко стурбовані незрозумілою ситуацією, яка виникла навколо діяльності благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде», який надає всебічну підтримку підприємцям нашого краю та сприяє тим самим економічному й соціальному розвитку області. Так із оприлюдненої в інтернеті ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області стало відомо, що на підставі повідомлення Держфінмоніторингу України та доданих матеріалів, згідно яких посадові особи благодійного фонду «Еган Еде» протягом 2016 – 2017 років отримали та здійснили фінансування фізичних і юридичних осіб на суму, що перевищує вісімнадцять тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (це понад 30 млн грн авт.) з метою зміни меж території та державного кордону України. Слідчим відділом управління служби безпеки України в Закарпатській області відкрито кримінальне провадження… Нас глибоко вразив той факт, що в допомозі яка надходить у дозволений українським законодавством спосіб, з боку однієї з держав Європейського союзу – Угорщини, і яка спрямована на підтримку економіки Закарпаття та підвищення рівня життя мешканців області, Служба безпеки України вбачає небезпеку державним кордонам і територіальної цілісності України. І це в умовах коли задекларований Україною шлях до Європейського союзу і без того ускладнений глибокою економічною кризою і соціальними проблемами…, які у свою чергу призвели до підсилення еміграційних процесів» – йдеться в документі.

У звернені також наголошується, що благодійний фонд «Економічний центр розвитку «Еган Еде» є офіційно зареєстрованою юридичною особою та діє на підставі статуту в межах законодавства України. «Сфера його діяльності розповсюджується на юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, котрі мешкають на території нашої області, та має на меті сприяння у створенні робочих місць, допомозі підприємницькій діяльності, покращення добробуту населення на рідній землі, чим можуть бути стримані несприятливі соціально-економічні процеси».

1080р_50.00_00_18_10.Still001

Звертаючись до органів прокуратури у тексті документу йдеться, що згідно Конституції та законодавства України на ці органи покладається організація і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими та досудовими діями органів правопорядку. «У статті 19 Конституції України закріплено правило, згідно якого органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі та в межах повноважень і у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України. З огляду на зазначене, враховуючи широкий суспільний резонанс навколо описаної ситуації, та не маючи на меті створення перешкод законній діяльності слідчих, просимо в межах наданих вам законом повноважень перевірити обґрунтованість підстав для відкриття даного кримінального провадження, забезпечити належний нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування по даній справі, а також розглянути наявність підстав для прийняття процесуального рішення щодо закриття цього кримінального провадження. Про прийняті рішення а результати перевірки повідомити у визначеному законодавством порядку».

Це звернення депутати обласної ради після прийняття врешті вирішили відправити на ім’я Генерального прокурора України. Зі свого боку голова ОДА Геннадій Москаль заявив, що він постійно на всіх рівнях і телеканалах стверджує, що ніякого сепаратизму на Закарпатті нема.

1080р_50.00_06_20_09.Still006

Піднімали депутати й інші наболілі питання, зокрема щодо діяльності шкіл-інтернатів та ін.. Після затвердження порядку денного приступили до оприлюднення депутатських запитів, в яких обранці серед іншого просили виділити кошти з обласного бюджету на фінансування ремонту доріг, шкіл, дитячих садочків, ужгородського пологового будинку, тощо.

Взагалі перша літня сесія Закарпатської облради видалась досить гарячою та багатою на різного роду суперечки, дебати та інші емоційні виступи. Відтак коли прийшла черга приймати рішення, виявилось, що пройшло вже чимало часу. Отже депутати пішли шляхом «блочного голосування» і за короткий час пройшли понад 40 питань. Серед них, як завжди, різного роду обласні програми та зміни до програм, що стосувалися розвитку підприємництва, туризму, соціальної сфери, культури та ін., затвердження міжнародних угод про транскордонне співробітництво, питання майна, надр, мисливських угідь, тощо. Всі ці питання, як правило, обговорюються та узгоджуються на засідання комісій, отже більшість з них ніяких заперечень чи зауважень не викликали.

1080р_50.00_00_39_44.Still002

Одним з рішень депутати Закарпатської обласної ради, вслід за іншими обласними радами України, прийняли важливе рішення про визнання воїнів добровольців, які брали участь у війні на Сході України.

На останок ухвалили низку актуальних звернень до вищих органів влади. Серед них згадане вже звернення щодо відкриття кримінальної справи проти благодійного фонду «Еган Еде», про запуск потягу «Інтерсіті» сполученням «Київ – Ужгород», про розподіл коштів екологічного податку, про врегулювання ситуації із дозволами на користування надрами, про державну програму з кредитування малого та середнього підприємництва.

Таким чином депутати розглянули всі питання порядку денного, відтак ХІ сесію Закарпатської обласної ради було оголошено закритою.

Руслан ФАТУЛА

1080р_50.00_23_58_20.Still010 1080р_50.00_04_55_43.Still005 1080р_50.00_09_37_35.Still008 1080р_50.00_01_24_16.Still003

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Традиційний турнір ветеранів із мініфутболу пам’яті Василя Турянчика фінішував у Мукачеві
12:10
«Минай» був близьким до перемоги над «Рухом»
11:57
Відійшов у вічність перший декан економічного факультету УжНУ
11:39
На Закарпатті затримали таксистів-переправників
11:28
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
«Пам’ятна записка / Pro memoria» – виставка учасників «Резиденції Вибачте Номерів Немає» відкрилася в Ужгородському скансені
08:50
У Центрі медико-соціальної реабілітації дітей ім. Святого Михаїла в селі Ратівці відкрили кабінет галотерапії
08:32
У Мукачеві влаштували змагання юних рятувальників-пожежників
17:20
Всі новини