6862
17:19 25.072018

Зустріч Дональда Трампа з Володимиром Путіним: шквал критики та українське питання

Політика 1821

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна протягом останнього тижня в усьому світі обговорювали буквально до мікроскопічних деталей, розкладали на цитати, аналізували жестикуляцію, міміку, рукостискання глав держав тощо.

69B8C973-5B36-4F1F-A8BA-BD5C009EA3CD_w1023_r1_s — копия

Водночас справжній шквал критики президент США Дональд Трамп викликав на батьківщині. Одним із перших відреагував відомий американський політик та актор Арнольд Шварценегер. «Президенте Трамп, я щойно бачив вашу прес-конференцію з президентом Путіним. На це було ніяково дивитися. Ви стояли там, як маленька варена макаронина, як малолітній фанат. Я все питав себе, коли ж ви вже попросите у нього автограф або зробите з ним селфі… Ви президент США, ви не повинні так робити. Що вам не так?» – сказав він у своєму відеозверненні.

А ось екс-глава ЦРУ Джон Бреннан навіть звинуватив президента США в зраді. «Виступ Дональда Трампа на прес-конференції в Гельсінкі виходить за межі поняття «особливо тяжких злочинів і вчинків». Це не що інше, як зрада. Мало того, що коментарі Трампа імбецильні, він повністю в кишені Путіна. Патріоти-республіканці, ви де?» – написав Бреннан у «Twitter».

І республіканці відгукнулися. Деякі однопартійці Дональда Трампа надзвичайно жорстко розкритикували його виступ у Гельсінкі. Зокрема сенатор-республіканець Джон Маккейн назвав це «одним із найганебніших виступів американського президента за всю історію». На думку Маккейна, зустріч президента США із президентом Росії була «трагічною помилкою», передає «Associated Press». Як зазначив Маккейн, Трамп виявився не тільки неспроможним, «але й таким, що не бажає давати відсіч Путіну». За словами американського сенатора, Трамп і Путін, «здавалося, говорять по одному й тому ж сценарію», оскільки Трамп зробив «усвідомлений вибір захищати тирана».

Крім того, заявами Трампа був розчарований і голова республіканського комітету сенату закордонних справ Боб Коркер. «Коли він мав можливість захистити наші розвідувальні служби, котрі працюють на нього, я був дуже розчарований і засмучений еквівалентністю, яку він дозволив, та тим, що Путін говорив», – сказав він щодо звинувачень РФ у втручанні в американські вибори. «Коментарі президента змусили нас виглядати нацією, більше схожою на слабкого гравця, і я дуже розчарований», – підсумував сенатор. Подібні заяви зробили й багато інших однопартійців американського президента.

Нагадаємо, Дональд Трамп на прес-конференції в Гельсінкі зазначив: «У мене велика довіра до моїх представників розвідки, але я вам скажу, що президент Путін був дуже переконливим і сильним у своєму запереченні сьогодні». При цьому він заявив, що розслідування про втручання Росії у вибори в США є «катастрофою для нашої країни». У свою чергу, президент РФ Володимир Путін зазначив, що президентські вибори в США могли втрутитися приватні особи, а не російська держава.

До речі, на сумніви Дональда Трампа відповів і директор національної розвідки США Деніел Коутс. «Ми були зрозумілими в оцінках втручання Росії у вибори 2016 року», – заявив Коутс, передає dw.com. Також він додав, що спроби підриву демократії в США з боку РФ тривають.

І ось урешті-решт через добу після скандальних промов у Гельсінкі Дональд Трамп, уже повернувшись додому, заявив на спеціальній прес-конференції, що він, мовляв, обмовився і зовсім інше мав на увазі… Тепер він сказав, що підтримує розслідування американських спецслужб, які стверджують, що Росія намагалася втрутитися в президентські вибори 2016 року.

Водночас як республіканці, так і демократи звинуватили Трампа, що він схаменувся занадто пізно. «Трамп намагався відмахнутися від того, що він сказав учора. Двадцять чотири години – занадто пізно і в неправильному місці. Якщо президент не може прямо сказати президенту Путіну, що той неправий, а ми маємо рацію й наші розвідувальні органи праві, то це неефективно, а що ще гірше – це є ознакою слабкості. Це говорить про те, що президент Путін «продовжує використовувати Дональда Трампа», – сказав лідер демократів у сенаті США Чак Шумер.

Надзвичайно жорстко розкритикувала Дональда Трампа і західна преса. «Відмовляючись визнати очевидні факти про поведінку Росії і принижуючи систему правосуддя власної країни, Трамп фактично відкрито вступив у змову з кримінальним лідером ворожої сили», – пише «Washington post». Прореспубліканська газета «Wall Street Journal» теж не стала на захист президента США, назвавши виступ Трампа в Гельсінкі «особистим і національним приниженням». «Трамп виявив слабкість, що траплялося не часто за час його президентства. На сцені саме він благав Путіна про кращі відносини, у той час як росіянин залишався холодним і ґрунтовним», – пише видання.

У статті британської «Financial Times» ідеться про те, що на прес-конференції в Гельсінкі Трамп, невідомо чому, почав виступати проти своїх американських критиків – від Хіларі Клінтон до ФБР. «Подібні витівки виглядають погано, коли Трамп це робить удома. Але на саміті з російським президентом, за кордоном, це еквівалентно зраді національних інтересів США», – вважає газета. У статті оглядача з питань оборони і безпеки Кріса Хьюза в британській «Daily Mirror» ідеться про те, що завіса повинна спати з очей усіх прихильників Дональда Трампа. Адже «замість того, щоб представляти західну демократію і протистояти Путіну, Трамп лизав його чоботи і принижував свої власні спецслужби. Це було безпрецедентною зрадою», – пише Кріс Хьюз.

Окрім того, незважаючи на те, що Президент США на прес-конференції жодного слова не сказав про Україну, у пресі з’явилися певні деталі про хід переговорів глав держав, котрі стосуються нашої держави.

Зокрема резонансні повідомлення опублікувало видання «Bloomberg», за інформацією якого президент РФ Володимир Путін на закритій частині наради з іноземними послами в МЗС 19 липня повідомив, що запропонував президенту США Дональду Трампу провести референдум на окупованій частині Донбасу. Видання при цьому посилається на двох учасників наради. Так, Путін запропонував провести референдум серед місцевих жителів окупованого Донбасу щодо статусу регіону. Усе це має пройти під егідою міжнародного співтовариства. За даними «Bloomberg», Путін погодився не згадувати ідею про референдум на прес-конференції після зустрічі, щоб дати Трампу час на роздуми. У свою чергу, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков відмовився коментувати інформацію, зазначивши лише, що по Донбасу «обговорювалися деякі нові ідеї», котрі «будуть опрацьовуватися». «Хоча Путін охарактеризував пропозицію як таку, що допоможе покласти край чотирирічному конфлікту в Україні, буде важко «продати» референдум Україні та її союзникам у Європі», – пише «Bloomberg».

На такі повідомлення у ЗМІ швидко відреагував Держдеп США. Так, речниця Державного департаменту Сполучених Штатів Хізер Нойєрт у «Twitter» написала: «Для внесення ясності, Адміністрація не розглядає підтримку референдуму в східній Україні. Цей «референдум» не матиме легітимності. Ми продовжуємо підтримувати Мінські домовленості для вирішення конфлікту на Донбасі». Крім того, цю інформацію прокоментував і спеціальний радник президента США та речник зі стратегічних комунікацій Гарретт Маркіз. «Адміністрація не розглядає підтримку референдуму в східній Україні. Мінські домовленості є процесом для вирішення конфлікту на Донбасі, і ці домовленості не включають ніякої опції для референдуму, – зазначив він у «Twitter», а також додав: – Крім того, організація так званого референдуму в частині України, яка не є під контролем уряду, не буде легітимною».

Урешті на шквал критики на свою адресу відповів і сам Дональд Трамп. Він звинуватив у лицемірстві «фейкові ЗМІ». «Мене різко критикували фейкові ЗМІ за те, що я був занадто добрий до президента Путіна. У минулі часи це називалося дипломатією. Якщо б я був різким і жорстким, мене б критикували за зайву жорсткість. Пам’ятаєте, як вони говорили, що я вів себе дуже жорстко з головою Кім Чен Ином? Лицеміри!» – написав Дональд Трамп.

Більше того, президент США доручив своєму раднику з нацбезпеки Джону Болтону запросити російського президента Володимира Путіна до Вашингтона. Про це на сторінці у «Twitter» повідомила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс. Відвідати столицю Сполучених Штатів Трамп, за її словами, запропонує Путіну восени. «Переговори вже ведуться», – підкреслила Сандерс.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах