6868
22:56 26.072018

На засіданні Закарпатської облради прийняли цілий пакет невідкладних звернень до центральної влади

Політика 2961

У четвер, 26 липня, у Ужгороді відбулося перше пленарне засідання XII сесії Закарпатської обласної ради. У президії: голова ради Михайло Рівіс, перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник – Петро Грицик та голова ОДА Геннадій Москаль.

imgpsh_fullsize (2)

У сесійній залі цього спекотного літнього дня зареєструвалось 52 депутати. Також були присутні обласні та районні чиновники, громадські активісти, начальники управлінь та силових відомств, представники ЗМІ та консульських установ тощо.

На початку засідання хвилиною мовчання депутати вшанували героїв, які загинули, захищаючи суверенітет України на Донбасі.

А далі, після традиційного офіціозу, народні обранці приступили до роботи. Так у ході засідання було озвучено ряд депутатських запитів від фракцій «КМКС», «Батьківщини», «ЄЦ», «Відродження» та ін., котрі були спрямовані на ремонти та облаштування шкіл, доріг та іншої соціальної інфраструктури у сільських районах області, розчистки русел річок в басейні річки Тиса, тощо.

Загалом у порядку денному було більше трьох десятків питань. Окрім того ряд питань було включено буквально з голосу, як невідкладні. Серед них і з десяток звернень до вищих органів влади. Обговорення останніх  зайняло чимало часу.

imgpsh_fullsize

Зокрема депутати жваво обговорювали звернення щодо прийнятого Верховною Радою у першому читанні закону про нові правила ввозу і розмитнення авто на іноземних номерах. Геннадій Москаль запропонував звернутись до Верховної ради України стосовно врегулювання цих питань. «Попрошу підтримати звернення до ВРУ внести зміни до бюджетного кодексу та привести їх до порядку. Закарпаття не має жодної користі з того, що пересічники їздять кожні 5-10 днів на митниці», – сказав губернатор. Далі він розкритикував прийнятий Радою законопроект і запросив до слова одного з активістів. Той у свою чергу зачитав текст звернення. Зокрема у ньому йдеться, що людей не влаштовує прийнятий законопроект і пропонується законодавчо врегулювати ситуацію таким чином, аби сума за розмитнення авто на іноземних номерах не перевищувала 10% його вартості. Натомість має бути введено техогляд, йдеться у звернені.

imgpsh_fullsize (3)

Окрім того, народних обранців непокоїть ситуація, що склалась із залізничними вантажними перевезеннями, адже, як було озвучено у сесійній залі, без деяких будівельних матеріалів в області практично неможливо продовжувати ремонти доріг.

Піднімалось у залі і питання затримки пенсій.

Також особливе занепокоєння депутатів викликала ситуація із хлором. Адже хлорзавод «Дніпро Азот» наразі припинив роботу і за деякими даними, якщо і запрацює, то лише на 10% потужності. Ціна на хлор таким чином може піднятися у 5 разів. У цьому контексті голова ОДА наголосив, що в  непростій ситуації тільки-но область отримала гуманітарну допомогу від Угорщини, одразу почали звучати такі речі, як «сепаратизм»

Усі звернення до органів центральної влади депутати врешті ухвалили пакетом. Серед них такі: щодо вирішення на законодавчому рівні питання заборони ввезення в Україну окремих видів полімерів та продажу поліетиленових пакетів; щодо необхідності внесення змін до державної цільової програми «Питна вода України» на 2011-2020 роки; щодо перевезення до області щебеневої продукції залізничним транспортом; щодо зміни статусу автомобільних доріг області; щодо облаштування комерційних вузлів обліку природного газу засобами дистанційної передачі даних; щодо врегулювання деяких питань експорту паливної деревини; щодо негайного фінансування пошкоджених паводком дамб; щодо можливості передачі із державної власності мостових ферм, які перебувають у сфері управління Міністерства оборони України; щодо ухвалення Антиолігархічного пакету докорінних перетворень, «Про надання згоди Закарпатській обласній станції переливання крові на реалізацію замороженої плазми», щодо виділення додаткових коштів з метою придбання шкільних автобусів для гірської місцевості», щодо установлення «зелених» тарифів на електричну енергію, вироблену з твердих побутових відходів».

Окрім того, у ході засідання було прийнято і ряд важливих рішень, що стосуються безпосереднього життя області. Серед них рішення про зміни до обласного бюджету, про посилення соціального захисту населення, розвитку національних меншин, затвердження звітів про результати виконання обласних соціальних і культурних програм, низка майнових питань, тощо.

Прийняли депутати і кадрове рішення, затвердивши на посаді директора – художнього керівника комунального закладу «Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Шерегіїв» Закарпатської облради. Ним повторно став Василь Марюхнич.

Гострі суперечки викликало одне з питань про надра. Депутати без проблем погодили надання спецдозволу АТ «Укргазвидобування» щодо розробки Лютнянського родовища (Великоберезнянський район), а також науково-виробничій фірмі «ОРУС» для добування мінеральних вод Верхньобистрянського родовища. Однак народні обранці відмовили АТ «Укргазвидобування» у проведенні геологічно-розвідувальних робіт біля одного із сіл Хустського району. І хоча представники державної компанії переконували депутатів, що мова йде лише про геологічну розвідку, і у перспективі це може принести неабияку користь, однак чимало депутатів відмовились давати на це дозвіл через неузгодженість із місцевою громадою. Питання навіть хотіли повернути на переголосування, однак дана пропозиція не набрала достатню кількість голосів.

На цьому дванадцята сесія не закінчилась. Орієнтовна дата проведення наступного пленарного засідання – 27 вересня.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

imgpsh_fullsize (1)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах