6997
21:03 28.082018

Бунт мешканців вулиці Загорської та присвоєння почесних звань: як в Ужгороді проходила сесія міськради. ВІДЕО

Політика 2946

У вівторок, 28 серпня, відбулося чергове засідання сесії Ужгородської міської ради. Після затвердження порядку денного депутати одразу взялися до розгляду звіту про виконання бюджету Ужгорода за січень – червень 2018 року.

Sequence 05.00_00_02_08.Still001

Згідно із проектом рішення, за цей період до бюджету міста надійшло доходів (з трансфертами) на суму 744 075,1 тис. грн, з них до загального фонду 709 975,6 тис. грн, спеціального – 34 099,5 тис. грн. Майже одноголосно міські обранці прийняли цей проект рішення.

Відтак надали низку матеріальних допомог малозабезпеченим містянам.

Варто зазначити, що на це засідання сесій прийшли мешканці вулиці Загорської, які роками вимагають провести ремонт на їхній вулиці. Та далі обіцянок справа так і не доходила. Ініціативна група звернула увагу міського голови й депутатів на те, що на відрізку вулиці Загорської недостатня кількість пішохідних переходів та наявні проблеми з асфальтовим покриттям. Окрім того, присутні просили облаштувати круговий рух на перехресті вулиць Баб’яка та Загорської.

– Так, на цій вулиці протягом 20 років не проводився капітальний ремонт. Для того щоб охопити капремонтом основні вулиці нашого міста, потрібен мільярд, – зазначив міський голова. – А в нас 1 млрд 200 млн на всі видатки: освіту, медицину, утримання доріг і тротуарів тощо. Тож ми надаємо перевагу тим вулицям, де найбільше транспорту й людей… І там у першу чергу робимо ремонт. Утім я вже дав доручення, і ми будемо ремонтувати вулицю Загорську.

Перейшовши до роботи над порядком денним, депутати затвердили Положення про Ужгородський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у новій редакції. Так, зокрема, відтепер його скорочене найменування: Ужгородський міський терцентр. Він створений для надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання, в умовах стаціонарного, тимчасового перебування.

На надання соціальних послуг у територіальному центрі мають право:

громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, хворі, які не здатні до самообслуговування й потребують постійної сторонньої допомоги, визнані такими в порядку, затвердженому МОЗ; громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям, стихійним лихом, катастрофою; бездомні особи, які досягли 18-річного віку, у тому числі бездомні особи з дітьми, а також іноземці та особи без громадянства.

Відтак депутати міської ради проголосували за внесення змін до комплексної Програми відновлення історичного центру м. Ужгорода на 2017–2020 роки. Її доповнили додатком № 8 та внесли до першочергового переліку на 2018 рік: капітальний ремонт головного фасаду житлового будинку на пл. Корятовича, 4, фасаду житлового будинку на вул. Корятовича, 7, покрівлі житлових будинків на вул. Корятовича, 7 та Капітульній, 4/1.

Загальна кошторисна вартість робіт становить 1073548 грн, із них – 1062813 грн – фінансування з міського бюджету, 10735 грн –  співфінансування мешканців згаданих будинків.

Прийняли депутати і зміни до програми благоустрою міста.

– Річ у тім, що більшість проектів, які ми реалізовуємо 2018 року, були виготовлені минулоріч. А ціни ростуть як на будівельні матеріали, так і зарплати виконавців робіт, – зазначив мер. – Тому в процесі реалізації проекту він дорожчає і нам потрібно додавати кошти, аби його можна було завершити й розрахуватися з виконавцями.

На цьому засіданні сесії також прийняли зміни до Програми фінансової підтримки комунальних підприємств міста Ужгорода на 2018–2020 роки. Зокрема йдеться про стадіон “Авангард” та КП “Водоканал м. Ужгорода”.

– На стадіоні зараз проводяться масштабні роботи: заміна доріжки, реконструкція центрального поля. На цьому засіданні ми додали кошти на КП “Аванград”, аби можна було належним чином виконати цей проект, добре виплачувати заробітні плати виконавцям. Окремим рішенням також додали кошти на КП “Водоканал”, щоб дотувати різницю в тарифах.

Узагалі різниця тарифів – це болюча проблема для всієї України, а не тільки нашого міста. Знаємо, що зі зміною вартості електроенергії зростає вартість водопостачання та водовідведення. Раніше борги, які накопичувалися, покривала держава, а тепер ми змушені самі виходити із цієї ситуації, – пояснив Богдан Андріїв.

Наприкінці сесії депутати проголосували за присвоєння звання “Почесний громадянин міста Ужгорода” доктору медичних наук, професору кафедри хірургічних хвороб ЗВО «Ужгородський національний університет» Василю Русину, лікарю-хірургу хірургічного відділення № 1 Центральної міської клінічної лікарні м. Ужгорода Дезидерію Петнегазі та народному артисту України Петру Матію.

Посмертно звання “Почесний громадянин міста Ужгорода” присвоїли загиблим військовослужбовцям: капітану Валерію Тихоновському, прапорщику Андрію Сипавці, а також громадсько-політичному діячу Катерині Омельчак.

 

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини