7211
14:34 26.092018

Через серію провокацій на Закарпатті в черговий раз загострились українсько-угорські відносини

Політика 3168

Ще всередині вересня стало відомо про чисельні випадки затримання і фактично обшуків працівниками митних та прикордонних органів Закарпатської області керівників і працівників громадської організації «Товариство угорської культури Закарпаття» на пунктах пропуску області при виїзді останніх з території України на територію Угорщини.

123

Як повідомлялось у ЗМІ на кордоні вони стоять по декілька годин, їх автомобілі, особисті речі, документи без будь-яких пояснень ретельно обшукуються, а причина таких дій офіційно взагалі не пояснюються. Які-небудь документи за наслідками таких дій не складаються.

Також із публікацій у ЗМІ, відомо, що на пунктах пропуску області у працівників ДПСУ наявні окремі так звані списки чи перелік фізичних осіб, яких необхідно затримувати чи відмовляти їм у перетині кордону з подальшим інформуванням певних правоохоронних органів. Вказується також що будь-який громадянин самостійно має можливість перевірити інформацію про наявність чи відсутність свого прізвища у такому списку.

З цього приводу голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» народний депутат України Василь Брензович офіційно звернувся до голови Держприкордонслужби України з проханням повідомити, чи дійсно вказаний вище список осіб існує у розпорядженні прикордонних органів області та у якому порядку й спосіб громадянин може отримати відомості про наявність чи відсутність свого прізвища у такому списку.

Окрім того Президія ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» (ГО «ТУКЗ-КМКС») оприлюднила звернення у якому висловила обурення тим, що Державна прикордонна служба України разом із співробітниками Служби безпеки України намагаються залякати закарпатських угорців через тиск. «Вимагаємо пояснення від компетентних осіб, з яких причин проводяться поглиблені перевірки – які інколи тривають кілька годин без видачі протоколу – державних посадових осіб, державних службовців, представників місцевих органів влади, а також журналістів угорської національності при перетині українського державного кордону. Оскільки йдеться про неодноразові випадки, товариство вважає це переслідуванням представників угорської інтелінгенції Закарпаття» – сказано в документі.

Народний депутат України Василь Брензович також звернувся із запитом до голови СБУ Василя Грицака надати офіційне роз’яснення щодо ситуації, яка склалася стосовно необгрунтованих перевірок зазначених осіб угорської національності при перетині ними держкордону.

Далі події почали розвиватись наступним чином. 19 вересня у мережі Інтернет було викладено анонімне відео на якому видно нібито у консульстві Угорщини в Берегові українцям видають угорські паспорти. На відео, яке вочевидь професійно змонтовано, бачимо що якісь люди співають гімн Угорщини, складають присягу та п’ють шампанське. Потім вони нібито отримують інструкції від угорських дипломатів: «Приховуйте від державних структур України факт отримання угорського громадянства». Хоча сам факт отримання паспорта на відео не зафіксовано. Також невідомо коли саме знято це відео. Зокрема, закарпатський активіст (один з лідерів націоналістів) Тарас Деяк в ефірі телеканалу ЗІК заявив, що «це відео не свіже, воно колись викладалося у мережі…. тому його поновили».

На появу відео майже одразу відреагував міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Зокрема він заявив, що після появи у мережі даного відеозапису «в Угорщини є дві опції: довести, що відео з видачею… фейк, або вжити заходів прямо зараз… Гадаю, що реальним є тільки друге», – написав міністр у Twitter увечері 19 вересня. Окрім того, Павло Клімкін наголосив: «Міністерству закордонних справ України відомо, що на Закарпатті постійно приховано видаються угорські паспорти..». Він зазначив, що під час Генасамблеї ООН у Нью-Йорку буде зустрічатися з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто. «Ми зараз перевіряємо автентичність цього відео. Звичайно, …маємо зробити це як серйозні люди, але виходимо з того, що воно є автентичним», – наголосив міністр і додав: «Я його (відео ред.) покажу Сійярто, скажу, що консулу немає чого робити, хай видає угорські паспорти угорським громадянам краще у Будапешті».

1488921015-4736

Також в одному з коментарів Павло Клімкін заявив: «Я вважаю, що Закарпаття – це дуже ризикований регіон з точки зору гібридних методів. І ми маємо в це вкластися, інакше створимо ситуацію, яка нам коштуватиме все більше». Він додав, що це серйозне завдання, і воно має стосуватися також інших регіонів України, де є національні меншини, адже ситуацію може використати на свою користь Росія, цитує міністра «Європравда».

У свою чергу в СБУ заявили, що про тенденції з видачі українцям паспортів громадян Угорщини їм відомо. Проте «українське законодавство не передбачає кримінальної відповідальності за подвійне громадянство. Єдине, що ми можемо – це позбавити чиновника доступу до державної таємниці. А це питання краще адресувати МЗС, яке має реагувати на дії консульства», – сказала речниця СБУ Олена Гітлянська.

Звичайно, офіційний Будапешт досить жорстко відреагував на згадані події, і особливо на заяви очільника МЗС України Павла Клімкіна. Так міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, коментуючи можливість висилки угорського консула з України, заявив, що «такий крок поставить відносини між двома країнами в інший вимір і не залишиться без відповіді, але Міністерство закордонних справ і торгівлі не отримувало офіційних повідомлень з цього приводу».

1537446899-9443

Також він повідомив, що відеоролик, записаний прихованою камерою в консульстві Угорщини в Берегові, був використаний в українській виборчій кампанії в спробі виграти голоси через антиугорські настрої. За словами міністра, запис, швидше за все, був зроблений та оприлюднений в Інтернеті на чиєсь замовлення. «Подвійне громадянство – це звичайна практика в ЄС, і, відповідно, українські заперечення вказують на те, що Київ несерйозно ставиться до європейської інтеграції та вступу в НАТО», – сказав міністр. «Уряд не дозволить українській адміністрації ще більше погіршити становище закарпатських угорців і засуджує спроби залякати їх в максимально можливій мірі», – наголосив керівник МЗС Угорщини. Також він зазначив, що після усіх минулих кроків України, котрі негативно впливають на закарпатських угорців, та спроб залякування «зараз серія нападок вийшла на новий рівень… Угорщина уважно спостерігає за подіями, і не виключено, що і в майбутньому буде потрібно продовжувати сповільнювати інтеграцію України в євроструктури» – додав він.

У відповідь на заяви Петера Сіярто міністр закордонних справ України сказав, що: «проблемою на скандальному відео з Генконсульства Угорщини в Берегове є не тільки роздача громадянства, а заклик приховати це від України. Є про що говорити і ми будемо діяти!». Також в ефірі 1+1 міністр запропонував підготувати новий закон про громадянство в Україні. «Давайте зробимо один рішучий крок і підготуємо новий закон про громадянство», – наголосив глава української дипломатії. У зв’язку з цим він відзначив, що МЗС неодноразово пропонувало різні ідеї, але «це дуже чутливе питання».

Також за його словами «22 тисячі українських громадян угорського походження отримали минулого року допомогу. Там (на Закарпатті) їх всього 100-110 тисяч. Це означає, що кожна п’ята сім’я отримує цю допомогу. Яким чином, в яких грошах, через які механізми? Як раз зараз перевіряємо. Теми розмови з угорцями у нас є. Але в принципі, хочете називайте це «червоною лінією»: вони (угорці) не будуть роздавати громадянство просто так і не будуть маніпулювати нашими громадянами», – зазначив Павло Клімкін.

Screenshot

Зі свого боку народний депутат України та Голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» звернувся до Генпрокурора України Юрія Луценка, з проханням звернути увагу на наступне. «Протягом декількох останніх днів, Міністр Закордонних справ України Павло Клімкін під час інтерв’ю в засобах масової інформації та на особистих сторінках в соцмережах Фейсбук та Твіттер звинувачує угорську громаду Закарпаття у підігруванні сепаратистським настроям в області, вказуючи, що через угорців Закарпаття виходить сепаратистська загроза, нібито через влив на неї з боку Росії для гібридної війни з Україною. Прошу вас з усією відповідальністю віднестись до таких провокативних висловлювань міністра Клімкіна П.О., які як я впевнений, умисно спрямовані ним на розпалювання міжнаціональної ворожнечі між різними національностями, що до цього часу мирно проживають на території Закарпатської області. Вважаю, що у вищевказаних висловлюваннях міністра Клімкіна П.О., що розповсюджуються ним у ЗМІ, наявні ознаки кримінального правопорушення» – йдеться в документі.

42195012_857267467800845_2625311979589337088_o

А тим часом у вогонь скандалу підлив масла сайт «Миротворець», який опублікував дані декількох закарпатців, яких обвинувачують у отриманні угорського громадянства. «Перша п’ятірка порушників Конституції і Закону України про громадянство зафіксована в Чистилище. Всі дані про наявність у вказаних громадян України незаконного угорського громадянства підтверджені», – йдеться у повідомленні на сайті. Варто зауважити, що мова йде про закарпатських угорців, законослухняних громадян України, серед яких поважні у краї люди і депутати місцевих рад. А цей сайт відомий тим, що подає дані сепаратистів «ворогів України», і ним користуються наші військові. Водночас загальновідомим є факт, що цей ресурс контролюється однією з провладних політичних сил, і часто використовується у політичній боротьбі. Зокрема, туди внесені прізвища багатьох відомих українських політиків, у тому числі наприклад Юлії Тимошенко.

Окрім того, 24 вересня біля угорського консульства у Берегові декілька десятків юнаків на чолі організатором, колишнім працівником МВС, провели мітинг. Серед іншого вони підготували повітряну кулю у вигляді пляшки з-під шампанського, а також плакати із проханням вислати консулів Угорщини з України. До дверей консульства мітингарі поклали великий угорський паспорт. Незважаючи на малу чисельність мітингуючих та явно замовний характер акції центральні всеукраїнські ЗМІ активно висвітлювали подію.

1537785104-4059

Сьогодні угорська та українська сторони взаємно звинувачують одна одну в ескалації напруження. Однак на думку багатьох експертів ця ситуація дійсно може бути пов’язана із наближенням виборів в Україні. Деякі політичні сили використовуючи свій медіа вплив широко роздмухують подібні провокації з надією заробити на цьому політичні бали. На думку ж інших експертів на цьому фоні масла у вогонь можуть підливати і спецслужби РФ.

298208

А голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив, що це відволікання уваги українців від соціальних проблем. Окрім того, Геннадій Москаль обурився «Якщо президент у своєму посланні сказав, що ми беремо вектор на Європу і ми беремо вектор на НАТО, то для чого нам шукати ворогів серед країн ЄС». «Я вже нічому не дивуюся…. Ввести війська на Закарпаття. Для чого? 128 бригада це гордість Закарпаття… має великий досвід бойових дій. Оголити фронт і повернути їх на Закарпаття. Для чого? Щоб боротися з паспортами?».

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах