7237
21:43 27.092018

Завершилась ХІІ сесія Закарпатської облради

Політика 3222

Сьогодні, 27 вересня, в Ужгороді вбулося друге пленарне засідання ХІІ сесії Закарпатської обласної ради. На порядку денному цього разу було понад два десятка питань.

Sequence 05.00_00_11_02.Still001

У сесійній залі було, як завжди людно. Окрім депутатів на засідання прийшли численні обласні та районні чиновники різних рангів, представники місцевих рад, журналісти та громадські активісти. Охорону порядку в будівлі здійснювали близько сотні правоохоронців.

На початку засідання вшанували загиблих нещодавно закарпатців, які віддали своє життя захищаючи Батьківщину на сході держави. 23 серпня на лінії вогню героїчно загинув командир роти закарпатської 128 бригади ужгородець Георгій Ольховський, а кількома днями пізніше нестало молодого ужгородського слідчого Ярослава Біланинця, котрий ніс службу на Донеччині.

Також у ході засідання з нагоди ювілейного дня народження та вагомий внесок у розвиток краю депутатам – ювілярам Мікловшу Товту, Івану Шкирті та Василю Якубця оголосили Подяку обласної ради.

Далі, як завжди, настала черга депутатських запитів, які переважно стосувалися соціально-економічних питань у районах області. Зокрема, було озвучено колективний запит від фракції «КМКС» щодо виділення коштів у сумі 550 тис. грн для закінчення капітального ремонту Олешницького ДНЗ на Виноградівщині, депутат Петро Добромільський заявив про необхідність виділення коштів для забезпечення готовності до стихійних лих, були також запити щодо ремонтів доріг навчальних закладів та ін.

Sequence 05.00_02_49_19.Still005

Постало на засіданні й питання багатостраждального ужгородського летовища. Так голова ОДА Геннадій Москаль заявив: «Аеропорт існує лише у Фейсбуці Омеляна…». За словами губернатора міністр приїжджав декілька разів та результату поки нема. Однак, так чи інакше з аеропортом щось треба робити. Відтак він повідомив, що виконуючий обов’язки директора летовища Євгеній Габчак звернувся до ОДА, і облради із заявою про неможливість надалі виконувати свої посадові обов’язки за станом здоров’я. Отже Геннадій Москаль запропонував призначити в.о. директора аеропорту одного з теперішніх заступників Руслана Ліса. Депутати підтримали таку пропозицію і внесли питання до порядку денного пленарного засідання. Окрім того, народні обранці підготували чергове звернення до центральних органів влади із проханням надати кошти із бюджету на фінансування міжнародного аеропорту «Ужгород».

Приступивши до голосування чимало питань було прийнято блоками. Зокрема, було затверджено програму щодо підвищення рівня безпеки дорожнього руху в області на період до 2020 року, програму із розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення на 2019 – 2022 роки, програми спільних дій на 2019 рік між Закарпатською областю (Україна) та Підкарпатським воєводством (Польща) та ін. Також народні обранці внесли зміни до діючих програм, серед яких програма підвищення ефективності функціонування міжнародного аеропорту «Ужгород» на 2017–2020 роки, посилення соціального захисту громадян, розвитку культури і мистецтва, тощо. А отже внесли зміни і до бюджету області на поточний рік.

Чимало питань стосувалось надр нашого краю та майна обласної ради. У ході засідання також затвердили рішення в галузі транскордонного співробітництва «Про встановлення партнерства між Закарпатською областю України та Мораво-Сілезьким краєм Чеської Республіки».

В черговий раз постало питання про реформування друкованої обласної газети та редакції «Новини Закарпаття», засновниками яких є Закарпатська обласна рада і ОДА. Дане рішення не знайшло заперечень, відтак його також підтримали більшістю голосів.

Наостанок депутати традиційно прийняли низку звернень до центральних органів влади. Серед них вже згадане – щодо фінансування з Держбюджету заходів із розвитку інфраструктури ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород», звернення на пропозицію Чаба Пейтера щодо недопущення закриття вантажних операцій на залізничних станціях області, звернення щодо співфінансування туберкульозної лікарні в селі Нижня Апша на Тячівщині, звернення щодо сприяння у відновленні діяльності Виноградівський райавтодору.

Також депутати звернулися до Верховної Ради стосовно відміни податку за лісові землі. Однак це рішення не було прийнято настільки одностайно як попередні. Зокрема, не підтримали його депутати фракції «КМКС». Після засідання представник фракції, перший заступник голови облради Йосип Борто пояснив журналістам «Карпатського об’єктиву», що по даному питанню враховували позицію представників органів місцевого самоврядування. Так за словами сільських голів, зокрема з Великої Доброні, «йде активна вирубка лісу та його вивезення через село. Відтак відбувається руйнування доріг. І ніхто за це у місцевий бюджет ніякі кошти не платить, тому і ремонтувати їх ні з чого. Отже було би корисно, щоби лісові господарства платили певний посильний для них податок у місцеві бюджети, аби було з чого ці дороги ремонтувати» – зазначив Йосип Борто.

Після прийняття згаданих звернень депутати вичерпали порядок денний поточної сесії і під гімн України офіційно оголосили її закритою.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах